ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ με μόνο 28 κατοίκους στο Πυλί (στην αρχή 60)… ΟΜΟΦΩΝΗ θέση να παραιτηθεί το Τοπικό Πυλίου | Έρχεται ο Ν. Μηταράκης την άλλη Κυριακή | Προσπάθεια σύγκλισης θέσεων των 3 παρατάξεων του ΔΣ | Δεν πήρε απάντηση ο Θ. Πάχος στο ερώτημα αν προτίθεται να παραιτηθεί και το Δημοτικό συμβούλιο

33
3045

ΔΕΙΤΕ

Με μόλις 28-30 κατοίκους της περιοχής (τους μέτρησε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κω, τονίζοντας την απογοήτευση και την κούραση του κόσμου απ’ όλα αυτά…), εκπροσώπους της Τοπικής κοινότητας και των παρατάξεων του Δημοτικού συμβουλίου (πλην της Λαϊκής συσπείρωσης), πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η Λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε η Κοινότητα Πυλίου στο Πολιτιστικό πολύκεντρο.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πυλίου Θοδωρής Πάχος  ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ σύσσωμο εφόσον προχωρήσει η νέα δομή του κλειστού κέντρου, θέτοντας μάλιστα ευθέως το ερώτημα στον δήμαρχο και τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων αν προτίθενται να πράξουν το ίδιο ως Δημοτικό συμβούλιο (δεν πήρε ευθεία απάντηση από κανέναν…)

Ο κ. Πάχος ζήτησε την αποσυμφόρηση του hot spot, ζητώντας να παραμείνουν μόνο οι 800 που προβλέπονται και σταδιακά να κλείσει η δομή.

Τόνισε επίσης ότι στην συνέλευση εκλήθησαν ο Περιφερειάρχης, ο Έπαρχος και οι Περιφερειακοί σύμβουλοι και δεν παρευρέθηκε κανείς η ίδια παρατήρηση έγινε και από άλλους παρευρισκόμενους, ενώ ο Δήμαρχος ανέφερε ότι θα κληθούν να παραστούν στη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη).

Σε ότι αφορά τους 28 κατοίκους που μέτρησε ο Δήμαρχος, όπως μας διευκρίνισε ο Πρόεδρος Πυλίου Θ. Πάχος στην αρχή της λαϊκής συνέλευσης οι κάτοικοι ήταν περίπου 60 τον αριθμό (το είπε και ο Κ. Χαρίσης στην Επ. Διαβούλευσης. Βέβαια, οι περισσότεροι έφυγαν μετά τις ανούσιες αντεγκλήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων αλλά και λόγω μιας βάφτισης στην οποία είχαν να πάνε την ίδια ώρα).

Η Ελένη Χατζηβασίλη από το Τοπικό συμβούλιο περιέγραψε πως έχει η κατάσταση με τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς να αποδέχονται την ταμπέλα του ρατσιστή, όμως αντικειμενικά η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει.

Τόνισε την υποβάθμιση που έχει υποστεί το χωριό και το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατείς τους κατοίκους

Ο  Γιώργος Πίτσης (τοπικός σύμβουλος) αναφέρθηκε στην διακίνηση ναρκωτικών και στα περιστατικά πορνείας που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα από τους διαμένοντες στο hot spot.

Η Βαλάντω Κεφαλιανού (τοπική σύμβουλος) ζήτησε να αφήσουν στην άκρη τις παραταξιακές διαφορές και να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό. Επίσης ζήτησε άμεση συνάντηση με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης.

Ο Αναστάσης Κεφαλιανός (τοπικός σύμβουλος) αναφέρθηκε στην υγειονομική βόμβα που ;έχει δημιουργηθεί στο χωριό, λόγω της λειτουργίας της δομής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι κάτοικοι.

Ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ανακοίνωσε ότι την άλλη Κυριακή ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έρχεται στην Κω και θα έχει συνάντηση μαζί τους (πιθανότατα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου) ώστε να ακούσουν τι έχει να τους πει.

Νότης Μηταράκης Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής: Έρχεται την Κυριακή στην Κω (σήμερα επισκέφτηκε Σάμο και Λέσβο)

Ο Δήμαρχος Κω, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις και των άλλων δύο παρατάξεων, τις κάλεσε να συγκλίνουν σε ομόφωνη θέση (οι διαφορές όπως είπε είναι μικρές) βάζοντας πάνω απ’ όλα την ενότητα της τοπικής κοινωνίας με τον ίδιο να θέλει να λειτουργήσει ως «ομπρέλα» πάση θυσία προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρξει διχασμός όπως βλέπουμε να γίνεται σε άλλα νησιά..

Η Κυβέρνηση τόνισε χαρακτηριστικά πελαγοδρομεί, αδυνατώντας να δει την πραγματική διάσταση του προβλήματος και ότι πρέπει να δει εάν τηρείται η συμφωνία Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς εάν γινόταν αυτό, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με τις ροές.

Επικαλέστηκε εθνικούς λόγους και ζήτησε αποσυμφόρηση άμεσα των νησιών.

«Να δημιουργηθούν οι δομές στην ενδοχώρα. Να επανέλθουμε ως Κως στα επίπεδα σχεδιασμού δηλ. περίπου 800 άτομα και σύντομα η Κως να φύγει τελείως από τον χάρτη του μεταναστευτικού. Αρκετά τράβηξε η Κως. Να φύγουμε από εδώ μέσα ενωμένοι, πάνω από παρατάξεις. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και πρέπει να ενωθούμε όλοι. Κανένας δεν μπορεί να το λύσει μόνος του. Θεωρώ ότι δεν διαφέρουν κατά πολύ οι απόψεις μας. Το παιχνίδι παίζεται μέχρι το ’93 και θα παλέψουμε μέχρι τέλος»

Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολιτών:

Αντώνης Κοντός: Προτείνω να φιλοξενήσουμε και να αφομοιώσουμε 400 οικογένειες προσφύγων (όχι μεταναστών) στο Νησί. Αυτό μπορούμε ως Κως να κάνουμε.

Μιχάλης Γιαλίζης: Ξέρετε τι σημαίνει να κλείσουμε τόσα πολλά άτομα σε μία κλειστή δομή. Εδώ δεν μπορούμε να φυλάξουμε μία μικρή φυλακή. Μέσα σε μία εβδομάδα θα έχουμε εξέγερση και θα «χτυπήσουν» το χωριό.

Να αφήσουν τις κλειστές δομές. Ποιος θα τους φυλάξει. Η Αστυνομία αδυνατεί και το ομολογεί.

Χριστίνα Τσομπανάκη: Στην Κω υπάρχουν 5.500 μετανάστες που δεν μπορούν να φύγουν γιατί δεν δίνονται ανοιχτά δελτία και εγκλωβίζονται στο Νησί. Με το να διώξουμε 300 άτομα, δεν λύνουμε το θέμα. Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν οι ροές το επόμενο διάστημα.

Στέλιος Χατζημανώλης: Γιατί δεν φτιάχνουν δομές σε ένα ξερονήσι και να φιλοξενηθούν εκεί;

Γαβριήλ Μαστροπέτρος: Να γίνει ένας διαχωρισμός των προσφύγων με τους μετανάστες και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες στο Νησί. Στο νοσοκομείο δεχόμαστε μεγάλη πίεση λόγω του μεταναστευτικού. Οι γεννήσεις στην Κω, είναι 1 προς 10 (μία Ελληνίδα, 10 αλλοδαπές)

Παυλίνα Ξενίκα: Να επιταχυνθεί ο χρόνος μετακίνησης του προς την ενδοχώρα. Εχουμε συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας.

Λεωνίδας Καρπούζης: Να μας ξεκαθαρίσουν οι παρατάξεις με την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου; Έπρεπε να είχαν λυθεί εχθές τα προβλήματα, όπως τα λύματα, η έλλειψη φωτισμού, τα σκουπίδια κ.α. Πάρτε απόφαση το Δημ. Σ/λιου για ενιαία δράση.

Μιχάλης Γιωργαλής: Είχαμε προειδοποιήσει από το 2015 για αυτή την εξέλιξη. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να περιοριστούν στα 600 άτομα, αλλά θα γεμίσουν το Νησί, όπως και έγινε. Δεν πρέπει να γίνει ούτε ένα μέτρο δομής στην Κω. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Πάνε να κάνουν το Πυλί νέα Μόρια, αλλά ετοιμάζονται να κάνουν και δομές στην Αντιμάχεια.Γιατί η κλειστή δομή να μην γίνει στη Ρόδο;

Ας πάρουμε όλοι μία ομόφωνη απόφαση , να είμαστε ενωμένοι

Οι εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας τοποθετήθηκαν αμέσως μετά:

Μ. Κιάρης (Δύναμη Αλλαγής): Η κοινωνία του Πυλίου έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αντοχή της. Δυστυχώς από το 2015 τα σύνορα δεν φυλάσσονται επαρκώς.
Αυτά που λέγαμε εμείς το 2016, τα ίδια λέμε και σήμερα:
Αποσυμφόρηση άμεσα και μεταφορά σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα και αύξηση της επαναπροώθησης προς την Τουρκία. Οι ροές αυξάνονται, οι μεταφορές από την Κω δεν προχωράνε.
Νέος νόμος για ταχύτερη εξέτασης της διαδικασίας ασύλου.
Αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την χώρα στο 1% του πληθυσμού. Η Κως βάσει του 1% να φιλοξενεί 300 ανθρώπους.
Κλείσιμο του hot spot στο Πυλί και καμία νέα δημιουργία νέας δομής στο Νησί. Δεν νομιμοποιήσαμε ποτέ αυτή τη δομή και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Η Κως να βγει έξω από το χάρτη των hot spot.

Να αφήσει η Δημ. Αρχή τα ήξεις αφίξεις και άμεσα να πάμε μαζί στην διεκδίκηση των απόψεών μας. Βλέπω ότι πλησιάζετε τις θέσεις μας, τώρα μετά από 4 μήνες, καθώς αναφέρατε για πρώτη φορά, να φύγει η Κως από το χάρτη των hot spot.

Ιωάννα Ρούφα (Όραμα & Δράση): Ο νόμος Μητσοτάκη με σαφήνεια εγκλωβίζει τους μετανάστες στην Κω. Το hot spot στο Πυλί, δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Εμείς είπαμε ότι θα βάλουμε πλάτη για το καλό του Νησιού και είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Ο Δήμαρχος έκανε συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα, όμως φάνηκε ότι δεν υπάρχει σχέδιο. Επίσης, επί της ουσίας, ούτε η Περιφέρεια τάσσεται στο πλευρό μας. Θεωρώ ότι εάν γίνει η δομή, δεν θα είναι κλειστή. Το επικαλούνται για να αμβλύνουν τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών, γιατί δεν θέλουν να υποστούν το πολιτικό κόστος, κάνοντας δομές στην ενδοχώρα. Λέμε όχι στη νέα δομή. Είναι αναγκαίο ένα κέντρο, γιατί δεν θα σταματήσουν οι αφίξεις, αλλά αυτή η δομή να λειτουργεί νόμιμα και όπως προβλέπεται πληθυσμιακά.

Δεν βλέπω τον Έπαρχος και τους Επαρχιακούς συμβούλους εδώ,

Εμείς ως παράταξη ήμασταν ειλικρινής με τους πολίτες και το πληρώσαμε. Η προηγούμενη Δημ. Αρχή πήρε επιδοτούμενα προγράμματα για να πάρει απορριμματοφόρα λόγων του μεταναστευτικού, δεν μπορεί να λέει ότι δεν νομιμοποίησε ποτέ την δομή. Η σημερινή Δημ. Αρχή πρέπει να είναι ξεκάθαρη γιατί είναι ήξεις αφίξεις. Να βρούμε πολιτικά και νομικά επιχειρήματα για να σταματήσουμε την δημιουργία κλειστών δομών.
Επικοινώνησα με τον Γ. Κυρίτση και του είπα να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές και να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό το θέμα.

33 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μην λέτε πράγματα που δεν σαφείς κ. Πρόεδρε πως γίνεται να μην έχει άδεια και να έρχονται γνωστοί τεχνίτες…. και να επισκευάζουν τον πίνακα της ΔΕΗ

 2. Πυλιωτες αφημενοι στο ελεος των λαθροεισβολων,δημοτικοι συμβουλοι δεσμιοι παραταξιακων κομπλεξ, συμβουλοι ασχετοι-αγραμματοι,κοινωνια διχως σωτηρια!!

 3. Παιδιά μου το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν λύνεται. Μη πιστεύεται λόγια. Υπάρχει μεγάλη φτώχια και καταστροφή στον κόσμο. Προσπαθήστε μόνο να έχουμε το μικρότερο κόστος. Να μη καταστραφούμε όπως το 2015 που γέμισε κόσμο η παραλία και το νησάκι μας αντί να διαφημίζεται για τουρισμό δυσφημουνταν με τόσο κόσμο στο δρόμο που ο δήμαρχος μας τους είχε κλείσει και τις τουαλέτες

 4. Από εδώ και πέρα καλά θα σας κάνουν όλοι αυτοί οι λαθρομετανάστες και θα σας διαλύσουν το χωριό σας, είσαστε άξιοι της μοίρας σας από εδώ και πίσω.
  Τα θέλετε και τα παθαίνετε όλοι σας,2800+ και βάλε για να σας γίνει μάθημα.
  Λυπάμαι για εσάς.

 5. Το Πυλικιστάν για ακόμα μια φορά έδειξε ότι θέλει Μαύρο,
  καλορίζικοι λοιπόν οι 2800+ στο χωριό σας.
  Το 2015 δεν κάνατε τίποτα και τώρα για ακόμα μια φορά δείχνεται ότι δεν σας νοιάζει.
  Αλλάξτε θρησκεία και όνομα το Πυλικιστάν είναι αυτό που σας αρμόζει πλέων.

   • Αυτο ακριβως!!! Το προμαζεμα εχει και άποψη για τους υπολοιπους! Απο που το συμπέρανε ας μας πει οτι το Πυλι δέχεται κατι τετοιο!!! Ασχετεεεε

  • Μαλλον απ’οτι φαινεται ειστε εκτως τόπου και χρονου κυριε nemesis! Μονο ετσι καποιος σαν εσάς μπορει να δεχτεί κατι τετοιο για το χωριο του! Και καλα θα κανετε να μην γράφετε μπούρδες!!!!

 6. Το πυλι ηταν ξεκάθαρο απεναντι σε αυτο το πολυ σοβαρό θεμα με το μεταναστευτικό και την κλειστή δομή οπως ξεκάθαρος ηταν και ο κύριος Πάχος Θεόδωρος πρόεδρος του χωριού!!! Που ειναι η εισήγηση του προέδρου και γιατι δεν βλεπουμε κατι; ημουν εκει και ακουσα προσεκτικά το τι ειπε! Γιατι δεν υπαρχει το βιντεο με την εισήγηση του προέδρου; για να κλείσουν καποια στόματα τα οποία βγάζουν συμπεράσματα χωρις καν να έχουν άκουςει το τι είπαν οι πυλιωτες και ο πρόεδρος!!! Υπαρχει λογος που δεν μπηκε το βιντεο????

 7. Η εισήγηση του προέδρου που ειναιιιιιιι????? Φοβάστε κατι;; γιατι δεν δείχνετε τι ειπε το πυλι και ο πρόεδρος!!!

 8. Συγνώμη δεν καταλαβαίνω την γλώσσα σας δεν έχω μάθει ακόμα Πυλικιστακικά.
  Αλλά είμαι σίγουρος αν εσείς είσαστε από το πυλικιστάν θα την ξέρετε πολύ καλά την γλώσσα με τόσους Μαύρους.
  Και την επόμενη φορά που θα μιλήσετε παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε Άσπρο σαπούνι. Άντε γειά μιγάδες.

 9. 30 νοματαίοι που ήρθαν γιατί δεν κονόμησαν αρκετό παραδάκι από τους μετανάστες. Φραγκοφονιάδες και προδότες καλά να πάθετε! Χαλιφάτο καταντήσατε το νησί μας …..πυλιώτες!

  • Ντροπή σου βρεεε!!πίσω από το πληκτρολόγιο το παίζεις μαγκας εεε!!!Κρυψου πισω απο το πληκτρολόγιο και βγαλε χολη!!!,έστη!!!

  • Έλα ΝΑ ΤΑ οικονομισεις και εσυ βρεε αχρηστε!!!Βγες με επίθετο εαν εχεις μπαλακια!!!Αλλα εκει στην οθόνη κριμενος το παίζεις μαγκας!!!!Μόνο εκεί μπορείς!!!Ανθρωπάκι!!!

  • Ανωνυμε για ποιο νησι μιλας;Αφου δεν εισαι ντοπιος!Οπως λες και εσυ απο κανενα χαλιφατο ηρθες.Γιαυτο επειδη ειμαι καλος ανθρωπος σημερα (μονο σημερα ε!!)θα σου πω να ακουσεις ενα τραγουδι απο τα μερη σου,να χορεψεις και μετα να πεις τις κοτσανες σου!!Tamally Maak-Amr Diad!!!

 10. η αιθουσα και 20.000 ατομα να ειχε δεν αλλαζει κατι , εδω εκκατομυρια κατεβηκαμε στο συνταγμα και παλι δεν εγινε κατι . θελει πιο οργανωμενα πραγματα και φταει ο Ελληνας που εβγαλε εκτος κυβερνησης τα ακροδεξια κομματα , μονο αυτα εκαναν τα λογια πραξεις!!

 11. ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩΣΟ ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΊ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΛΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΩΣ ΈΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ.ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΥΛΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΈΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΟΣΟ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΚΩ ΜΕ ΠΡΆΞΕΙΣ.

 12. Ντροπή σας Πυλιώτες που δεν πήγατε στην συνέλευση.Όλο το χωριό έπρεπε να ήταν εκεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχετε εσείς αυτή την στιγμή και δεν αντιδράτε;;; Τι να σας πω, σκεφτείτε τα παιδιά και τα εγγόνια σας αν δεν σας νοιάζει τίποτε άλλο.

 13. Έτσι σας μαθαίνουν στο χωριό σας να μιλάτε;;;
  Για αυτό σας αξίζει το μαύρο,Χωριάτες.
  Και κάτι για να σας φύγει η απορία η μάλλον να σας μπει (ξέρετε εσείς), γεννήθηκα, μεγάλωσα και γέρασα στο Καλοχώρι σας, μόνο στο ότι δεν έχω ιδέα τη μου γίνεται δεν μπορείτε να πείτε βόδια.
  Ευτυχώς ξέφυγα!!!
  Καλημέρα Πυλικιστάν!.

  • Ενταξει ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΕ καταλαβαμε…και επειδη ξεφυγες παρε μαζι σου οσα λαθροσκουπιδια μπορεις θα σου χρειαστουν!!

 14. Ο Μηταράκης να πάθει ότι έπαθε ο άχρηστος ο Καμμένος και χειρότερα μόνο έτσι θα καταλάβουν.. Κάτι αντιστοιχο ισχυει και με τους Τούρκους όσο μας βλέπουν χωρίς ουσιαστική αντίδραση το θεωρούν αδυναμία και κάνουν τα δικά τους…Οσο λοιπόν η αντίδραση είναι στα λόγια στα χαρτιά και στο κλείσιμο του δήμου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι… Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος έλεγαν οι παλιοί…

 15. Καλύτερα στο πυλί να γίνει. Καλά είναι εκεί πάνω και λίγοι πακιστανοί παραπάνω ταιριάζουνε πιστεύω με τους προδώτες εκεί πάνω!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ