«Πυρετός» για το μεταναστευτικό – Τα σχέδια για αποσυμφόρηση σε Μόρια, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο | Στην Κω θα κλείσει η υπάρχουσα και θα κατασκευαστεί νέα χωρητικότητας 2.000!

14
1695

Μαραθώνιες συσκέψεις για το προσφυγικό και τον σχεδιασμό των νέων δομών – Σημαντικά τα ραντεβού με περιφερειάρχες, είχαν προηγηθεί την Τετάρτη συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με βουλευτές των νησιών που δέχονται τις ροές – Εντός εξαμήνου οι νέες κλειστές προαναχωρησιακές δομές στα νησιά – Στόχος οι 10.000 επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους

Με τις ροές να συνεχίζονται εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ την ίδια ώρα κάτοικοι και τοπικοί φορείς των νησιών ζητούν αποσυμφόρηση των δομών ταυτοποίησης και κράτησης.

Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες διυπουργικές συσκέψεις, με αιχμή την χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοιχτών δομών φιλοξενίας, στην οποία συμμετέχουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, αλλά και βουλευτές των περιοχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, 74.348 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας το 2019, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι (32.494). Συγκεκριμένα, οι 59.457 πέρασαν στη χώρα μας διά θαλάσσης, φτάνοντας κυρίως στη Λέσβο.

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συσκέψεων είναι η αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, με επίκεντρο τη Λέσβο, όπου στη Μόρια οι διαμένοντες έχουν ξεπεράσει τις 20.000, ένας αριθμός δεκαπλάσιος της αρχικής δυναμικότητας του κέντρου, που ήταν 2.800. Η κυβέρνηση δρομολογεί την έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά εντός του πρώτου εξαμήνου ή μέχρι τον Ιούλιο, ενώ θεωρείται εφικτός ο στόχος των 10.000 επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία εντός του έτους.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αναδιάταξης αιτούντων άσυλο στις υπάρχουσες δομές της επικράτειας, για να μεταφερθούν εκεί άνθρωποι από τα νησιά.

Την Πέμπτη, συναντήσεις με τους αρμόδιους είχαν οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι, με κεντρικό θέμα τις νέες δομές φιλοξενίας, ενώ στη σύσκεψη της Τετάρτης κυβερνητικά στελέχη (υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Α. Σκέρτσος και βουλευτές) είχαν συζητήσεις με περίπου 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των περιοχών που έχουν δεχθεί τις ροές.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κλείσει σταδιακά η δομή που υπάρχει στη Μόρια και θα δημιουργηθεί νέα κλειστή, ως προαναχωρησιακό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με χωρητικότητα πλέον των 5.000.

Στη Χίο θα κλείσει η υπάρχουσα δομή και θα γίνει νέα κλειστή δομή ως ΚΥΤ με χωρητικότητα περίπου 5.000. Στη Σάμο θα κλείσει, επίσης, η δομή το Βαθύ με τη δημιουργία νέας με χωρητικότητας 5.000.

Στην Κω θα κλείσει η υπάρχουσα και θα κατασκευαστεί νέα χωρητικότητας 2.000, ενώ στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το σχέδιο είναι σε δύο φάσεις: στην πρώτη υλοποιούνται παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, η ψήφιση του νέου νόμου δημιουργεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πλαίσιο, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

Στο σχέδιο είναι και η δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και την αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Πλακιωτάκης για Προσφυγικό: Ενίσχυση στη φύλαξη των συνόρων – Αποσυμφόρηση των νησιών

plakiotakis1

Το Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με τη Frontex καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψει τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας. Οι κινήσεις που κάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΛΣ Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη είναι συντονισμένες και στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος.

Το σχέδιο είναι σαφές. Ενίσχυση των Λιμεναρχείων που βρίσκονται από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σύμη με ανθρώπινο δυναμικό εξοπλισμό και υπηρεσιακά μέσα. Κάθε μήνα γίνονται αποσπάσεις στελεχών του Λιμενικού από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι τελευταίες αποσπάσεις ανήλθαν στις 140 τον αριθμό. Επίσης αυξήθηκαν οι περιπολίες ενώ στέλνονται και άλλα περιπολικά σκάφη.

Συνολικά στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα υπηρετούν 1.600 λιμενικοί και δραστηριοποιούνται 45 σκάφη.

Το Λιμενικό βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τη Frontex η οποία έχει δύναμη 350 ατόμων, διαθέτει 10 σκάφη, τρία αεροσκάφη και ένα όχημα παράκτια ς περιπολίας.

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και επεσήμανε την ενίσχυση των περιπολιών, αλλά και την αποσυμφόρηση των νησιών.

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όταν έρχονται 75.000 και γυρίζουμε (που δεν πρόκειται να γίνει) 10.000 πάλι περισσεύουν 65.000 τον χρόνο.
  Αυξάνουμε τους λιμενικούς για να σώζουν περισσότερους.
  Μεγαλώνουμε τις δομές για να βάλουμε πολλαπλάσιους μέσα.
  Και ακόμα το ονομάζουμε προσφυγικό.

 2. Να το κλείσουμε και να μην ανοίξουν άλλο…έχουν κάνει το νησί Πακιστάν…ελεος ..και δεν είναι πρόσφυγες…
  Εγκληματίες είναι στρατιώτες ..

  Άκου.. πρόσφυγες με κινητά 1000 ευρώ.. πρόβατα ξυπνάτε…

 3. Αν λέω αν γίνει κλειστή δομή στην Κω χωρητικότητας 2000 όλοι οι βουλευτές της ΝΔ και ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να χαρακτηριστούν ανεπιθύμητοι στο νησί μας. Δεν γίνεται όλο το βάρος του Νοτίου Αιγαίου να του λουστούμε εμείς και η Λέρος και η Ρόδος πουθενά στο Χάρτη

 4. Έχει γεμίσει η Κως με «πρόσφυγες» και Ευρωπαίους ένστολους να μας προσέχουν τα σύνορα θεωρητικά. Και το μόνο που κάνουν είναι απλά να τους μαζεύουν και να τους συνοδεύουν στο νησί αντί να τους απωθούν. Είναι μεγάλη η μπίζνα για να δωθεί λυση

 5. Τελικά εμείς οι Κώοι είμαστε κάπως περίεργοι!Έναν Περιφερειάρχη που μας φόρεσε κουστούμι το ΗΟΤ ΣΠΟΤ ώστε να μείνει η Ρόδος στο απυρόβλητο του δώσαμε 60% στις εκλογές. Και μην μου πείτε ότι δεν φταίει αυτός δείτε τώρα με τις μυστικές συναντήσεις με την κυβέρνηση τι θα γίνει.

 6. Ο διακοσμητικός έπαρχος θα κάνει ότι του πει ο Περιφερειάρχης του προφανώς για να κρατήσει την θεσούλα του και ας είναι εις βάρος του νησιού.

 7. Όσο δεν ξεσηκώνεται ο Έλληνας και δεν αντιδρά οργανωμένα αυτοί θα μας τους στοιβάζουν μια χαρά υπό το πρόσχημα του ανθρωπισμού..
  Υ.Γ Άμα ήταν για καμιά ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα θα πηγαίνανε τα Athens Pride σύννεφο και το κέντρο της Αθήνας κλειστό… Για την χώρα σας το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών σας ΜΟΥΓΚΑ.. Είμαι σίγουρος ότι αν βλέπουν από κει πάνω αυτοί που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν θα έχουν μετανιώσει την ώρα και την στιγμή …

 8. τωρα ξυπνατε……η Λεσβος ειχε χοτ σποτ χωρητικοτητας 2800 ατομων και τωρα εχει 20000…Στην Κω ηταν χωρητικοτητας 800 ατομων και το κλεινουν για να γινει νεο…χωρητικοτητας 2000……Συγχαρητηρια……για να δουμε τωρα τις δηλωσεις ολων των αρμοδιων …….

 9. Παιδιά ξυπνάτε,ότι και να κάνουν οι δήμαρχοι και οι αντιδημάρχοι το σχέδιο είναι οργανωμένο από την κυβέρνηση και την περιφέρεια,και θα γίνει ότι θέλουν αυτοί.

 10. Όταν αρχίσουν τα έκτροπα και εδώ θα αρχίσετε να διαμαρτύρεστε;

  Αν δεν ξεσηκωθούμε να βγούμε στους δρόμους ενωμένοι θα μας φορτώνουν όλο και περισσότερους λαθρομετανάστες. Τις π@παριές για προσλήψεις και αποσπάσεις λιμενικών που τους πληρώνουμε εκτός έδρας να τις πείτε στούς άσχετους. Γιατί δεν δίνετε εντολή να τους απωθούν αλλά απλά και μόνο για παρατήρηση ;; Το ίδιο και η Ftrontex με τους μισθούς των 5000€ για να κάνουν διακοπούλες και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στο λιμάνι μας ενώ η αποστολή τους είναι να μην επιτρέψουν την είσοδο στην Ελλάδα και να τους κρατήσουν στα σύνορα μέχρι να έρθει σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής για να τους παραλάβει.

 11. ΑΦΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΩ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΣΩΖΕΤΑΙ Η ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΜΑΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.