ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Για πρώτη φορά ξεκάθαρη στόχευση & «Ομάδα υλοποίησης» του στόχου να αποκτήσει η Κως brandname ως νησί του ποδηλάτου | Ποδηλατοδρόμιο στο ΦΙΛΙΝΟΣ – Νέος φορέας τουρισμού – Εκσυγχρονισμός ιστοσελίδας Δήμου Κω με ενότητα για ποδηλατικό & θεματικό τουρισμό

23
1954

Πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν στην πράξη οι δυνατότητες της Κω μέσα από δράσεις και παρεμβάσεις σε όλο το νησί, με στόχο την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού, λαμβάνει ο Δήμος Κω.

Πρόκειται για πολυδιάστατο στόχο που στηρίζεται στην ιστορική σχέση της Κω με το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, στη σύνδεσή του με τον τουρισμό, στις υπάρχουσες υποδομές του νησιού και στις δυνατότητες επέκτασής τους, στο φυσικό περιβάλλον που προσφέρεται για την οριοθέτηση εναλλακτικών διαδρομών και στη σύγχρονη αντίληψη για υγιεινό τρόπο ζωής που συνδυάζει την καθημερινότητα με την άσκηση και τη διατροφή.

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή δημοτών και επισκεπτών, στην ανάδειξή του μέσα από αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο και επικεντρώνουν στο στόχο της δημοτικής αρχής για βιώσιμη κινητικότητα στον αστικό ιστό, ανάδειξη της ιστορίας, των πολιτισμικών διαδρομών και του φυσικού περιβάλλοντος και στην επανασύσταση της Κω στην τουριστική αγορά ως «νησί του ποδηλάτου».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς κάλεσε σε συνάντηση (αυτό γίνεται για πρώτη φορά-όπως επεσήμαναν οι παρευρισκόμενοι), εκπροσώπους επαγγελματικών Φορέων, αθλητικούς παράγοντες, επαγγελματίες του τουρισμού και του κλάδου ποδηλάτου.

Έπειτα από μια περιεκτική εισήγηση του Δημάρχου Κω Θ. Νικηταρά την οποία οι επαγγελματίες του κλάδου βρήκαν πληρέστατη και εμπεριστατωμένη ακολούθησαν οι δικές τους τοποθετήσεις με παρατηρήσεις για βελτίωση (ποδηλατόδρομοι-επέκταση-ασφάλεια-παιδεία-οδηγική συμπεριφορά) τονίζοντας ότι πολλοί επισκέπτες φίλοι του ποδηλάτου τους επεσήμαναν την επικινδυνότητα κάποιων σημείων αλλά και προτάσεις βελτίωσης.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην παρουσία του χτες στην συνεδρίαση του ΚΑΣ στην Αθήνα για την εξασφάλιση επαρκούς χώρου στάθμευσης και ζήτησε από τους παριστάμενους προτάσεις και κοινή συμφωνία για το που θα πρέπει να επεκταθούν οι ποδηλατόδρομοι μέσα στην πόλη (εκτός από την επέκταση προς Άγιο Φωκά και Θερμά που είναι επίσης στο πρόγραμμα).

Αξιοσημείωτες οι παρεμβάσεις των αντιδημάρχων Σ. Βλάχου και Γ. Κασσιώτη, η οποία εξήγγειλε την δημιουργία ποδηλατοδρομίου στο ΦΙΛΙΝΟΣ μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος που ικανοποίησε τους ποδηλατικούς συλλόγους.

Μάλιστα η Σ. Βλάχου τόνισε ότι στα 20χρόνια που ασχολείται με τη δημοσιογραφία και τα κοινά για πρώτη φορά Δήμαρχος Κω καλεί τέτοια συνάντηση με ξεκάθαρη βούληση για προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού.

Κλείνοντας και συνοψίζοντας όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις ο Δήμαρχος Κω ανήγγειλε την δημιουργία Ομάδας υλοποίησής τους αποτελούμενη από 7 εκπροσώπους των επαγγελματικών και αθλητικών φορέων και τρεις αιρετούς.

Τόνισε ακόμη ότι ο νέος φορέας τουρισμού αλλά και ο εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας του δήμου θα δώσουν έμφαση στον ποδηλατικό και στον θεματικό τουρισμό ως συνέχεια της συζήτησης που προηγήθηκε για το κτίσιμο ενός σχετικού brandname (που όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Στ. Βουκουβαλίδης πέτυχε μέσω των τουρ οπερέιτορ η Λευκάδα και όχι η Κως που ήταν το κατεξοχήν νησί του ποδηλάτου) και την προώθησή του μέσα από εξειδικευμένες και στοχευμένες κινήσεις.

23 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μπραβο σε ολους σας. Εξυπνη κινηση εξωστρεφειας και αναδειξης του νησιου. Θα πρεπει ομως ολοι οι παρισταμενοι να δουλεψουν για το νησι επωφελουμενοι βεβαια και αυτοι … αλλα προς Θεου οχι ο καθενας για τα καλο της επιχειρησης του. Παμε καλα νομιζω.

  • Χωρίς μυαλό φωστήρες έφτιαξαν ποδηλατόδρομους χωρίς καμιά διαφοροποίηση από τα πεζοδρόμια.

   Καθημερινά όσοι περπατάνε από το Ακταίον μέχρι την Μαρίνα, παιδιά και ηλικιωμένοι κινδυνεύουν από ποδήλατα που τρέχουν σαν μηχανάκια στο πεζοδρόμιο που κανένας δεν μπορεί να ξεχωρίσει από αυτόν των ποδηλάτων. Άρπα κόλλα με αποφάσεις και μελέτες από άσχετους στον δήμο.

 2. Προχωράτε όπως λέτε, στην κατασκευή ποδηλατοδρομίου στο Φιλίνος καθαρά και μόνο για να καλοπιάσετε έναν «γκρινιάρη» , τόσο εσείς όσο και η Περιφέρεια. Σας το έχουν επισημάνει πολλοί, ότι κάτι τέτοιο δεν οφείλει και αποκλείεται να γίνει σωστά καθώς δεν υπάρχει η τεχνογνωσία στην Ελλάδα για τέτοιες κατασκευές. Σε κάθε περίπτωση κινήστε σε θετική κατεύθυνση με τις ενέργειες σας , απλά η έλλειψη γνώσης σε βασικά θέματα ίσως σας ρίξει σε λάκκους που εσείς σκάβετε!!! Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιου είδους συναντήσεις, κινούνται σε πολύ θετική κατεύθυνση!!

  • Εσυ που έχει γνώση γιατί δεν έρχεσαι να μας πεις τι να κάνουμε>/?Από κριτική καλά πας.Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της τοπικης επιτροπής Δωδεκανήσου ανακοίνωσε προχτες σε συνέντευξη ότι θα ζητήσει νέο ποδηλατοδρόμιο στη Ρόδο…Ο Κώος όμως δε θέλει για το νησί του.Γιατί άραγε.Σιγά μην είναι Κώος.

   • Έχει δίκιο ο Κώος, ακόμη και αν πειράζει αυτό μερικούς. Δυστυχώς δεν θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει εδώ ένα ποδηλατοδρόμιο, σίγουρα δεν ήμαστε Ρόδος και ακόμη πιο σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον Τουρισμό. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να πέσουν στην επέκταση των ποδηλατόδρομων μέχρι και το Τιγκάκι και σε φάρδος όπως αυτοί στον Φάρο ώστε να μπορούν να περπατηθούν κι όλας. Θα πρέπει να πέσουν στην δημιουργία διαδρομών mountain bike στο βουνό και όχι μόνο για περιήγηση αλλά και για ελαφρύ downhill, enduro, flow καθώς κι ένα »πράσινο οικογενειακό μονοπάτι» χαμηλής δυσκολίας. Ταυτόχρονα να φτιαχτούν μονοπάτια και για hiking αφού αυτά τα δύο συνδυάζονται εξαιρετικά.

    • Βρε που έχει δίκιο ο Κώος, τα χρήματα αυτά είναι για αθλητικές εγκαταστάσεις!!! Βγάλε το μπετον από τον εγκέφαλό σου και μετά κάνε σχόλια!!!

  • Ε τοτε μαλλον εκει στην Κω θα πρεπει να γκρινιαζετε περισσατερο για να πετυχαινετε.Μπράβο σας.

   • Αν είμαι Κώος η όχι το ξέρω καλά και άσε τις εξυπνάδες αλλά πιάσε την ουσία. Την είπα την γνώμη μου μέχρι εκεί που μπορούσα και σε άνθρωπο που είναι στον στενό κύκλο του Δημάρχου, όπως την είπαν και πολλοί άλλοι του χώρου μας, (βασικά όλοι συμφωνούμε σε αυτό). Όπως λέει και ο φίλος πιο πάνω τα χρήματα είναι σημαντικότερο να πάνε αλλού. Τώρα εσύ γιατί με εξαπολύεις βολές σε κάποιον που εκφράζει μια άποψη; Ή συμφέροντα εξυπηρετείς ή πολιτική κανείς ή ο γκρινιάρης είσαι ( θα έλεγα φίλος του αλλά φίλους δεν έχει)

    • Κώε στο τετράγωνο!!! Άκου, αυτά που λες είναι πολύ ωραία για το άδειο σου κεφάλι. Το θέμα είναι να γίνει μία αθλητική υποδομή διότι σε όλον τον κόσμο οι αθλητικές υποδομές αποτελούν εκτός των άλλων πολιτισμική περιουσία. Οι διαδρομές και τα άλλα που λες χάνονται με το πέρασμα των χρόνων. Οπότε τις απόψεις σου κράτησέ τις να τις λες στις μπεκροπαρέες σου

 3. Επιτέλους κάτι σωστό γίνεται για το νησί μας.
  Ελπίζω ο νέος φορέας τουρισμού να μην έχει παλιά στελέχη που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στον κλάδο τουρισμού αλλά να ενταχθούν νέα παιδιά που από τι βλέπω έχει ο δήμος.

 4. Έπεσε η πίττα στο τραπέζι και τρέχουν για το κομμάτι.
  Γι’αυτό τόσες συνεργασίες τελευταία.

 5. Σωστή κίνηση θα αποσιμφωριθει και το κέντρο από τα αυτοκίνητα.μακαρι να γίνει και να μην μείνει μόνο στα λόγια.

 6. Είμαστε σε καλό δρόμο θεωρητικά…
  Θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος..
  Ο φορέας του τουρισμού έπρεπε να ήταν έτοιμος χθες..
  Κάλιο αργά παρά ποτέ..
  Περιμένουμε σύντομα χειροπιαστά πράγματα και δεδομένα..
  Για να σας δω..

 7. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΆ ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΠΙΟ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ. ΓΙΑΥΤΌ ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΗΣΊ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΎΩΝΤΕ ΟΙ ΜΕΓΆΛΟΙ. ΜΕ ΤΈΤΟΙΟ ΔΙΧΑΣΜΌ ΜΕΤΑΞΎ ΣΑΣ ΤΊΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΆΕΙ ΣΩΣΤΆ ΜΌΝΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΊΤΕ ΤΗΝ ΡΌΔΟ ΤΗΝ ΚΆΛΥΜΝΟ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΑΡΆ ΤΟ ΕΒΕΔ ΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ ΑΑΑ ΤΏΡΑ ΑΡΧΊΣΑΤΕ ΝΑ ΒΛΈΠΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΤΤΕΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΛΉ ΠΡΟΠΑΓΆΝΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΣΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΆΤΟ. ΜΠΡΆΒΟ ΣΑΣ

 8. ΑΔΕΡΦΈ ΜΕΓΆΛΗ ΑΡΕΤΉ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΕ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΚΟΨΑΝΕ ΜΌΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ

 9. Καλό θα ήταν να έχετε το βάρος του λόγου σας και να τοποθετήστε επώνυμα σε αυτά τα σχόλια ! Πρώτον για να γνωρίζει ο κόσμος :Ποδηλατοδρόμιο είναι χρηματοδοτούμενο και το κονδύλιο για την κατασκευή αφορά και μόνο για αυτό !(δηλαδή δεν γίνετε να εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κονδύλια για οτιδήποτε άλλο παρεμφερή )Όποτε η επιδοτούν το συγκεκριμένο έργο η τα χρήματα δεν απορροφούνται και χάνονται ! Μονοπάτια δασικές διαδρομές και ποδηλατόδρομοι ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι θετικός να βάλει στον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να υλοποιηθεί και αυτό το πρότζεκτ ! Δεν τίθεται θέμα η το ένα η το άλλο ! Και τα δυο είναι στο προγράμμα ! Όποτε δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε εντυπώσεις και να αιωρείται διχόνοια στον κύκλο της ποδηλασίας ! Και κλείνω με το εξής · μη ψάχνουμε ευκαιρία για προσωπικές μας διάφορες να βρίσκουμε βημα και να κάνουμε κακό και μόνο στο χώρο της ποδηλασίας και τον αθλητισμό ! Με εκτίμηση και στις δυο πλευρές ! Παρακαλώ την Aegean news να αναρτηθεί δημόσια το ονοματεπώνυμο μου !

 10. ομορφιά η εστίαση στους ποδηλάτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε:
  1ον. Η κυκλοφοριακή μελέτη ήταν παραγγελιά του πρωτάρη Γιώργαρου και ήθελε να χορέψει μόνια μοναχός του
  2ον. Επειδή η πόλη έχει εποχικές διακυμάνσεις, σωστότερο θα ήταν να υπάρξουν διαφοροποιημένες προτάσεις για κάθε περίοδο

 11. ΠΆΜΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΆ ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΩ ΜΑΣ ΕΠΏΝΥΜΗ ΣΕ ΌΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΉΤΗ .ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΜΕ ΤΟΝ ΠΆΤΕΡΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΆΤΗ ΑΣ ΔΏΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΑΞΊΖΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ
  ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.