ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με επισημότητα & μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στην Κω

5
2624

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο Ανγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά.

Μετά την προσέλευση των επισήμων τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Αμέσως μετά αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του ΓΕΣ από τον Συνταγματάρχη Διοικητή του Πυροβολικού και ακολούθησε έκθεση οπλικών συστημάτων (αξιοσημείωτη η κατάθεση αιτήματος -για άλλη μια χρονιά- από τον Ταξίαρχο και τον Σεβασμιώτατο προς τον δήμο Κω για την ασφαλτόστρωση του δρόμου έως την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  O  Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Εμμ. Θεοδώρου, ο Έπαρχος Κω Γ. Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημ. συμβουλίου Γ. Καλλούδη, τους Αντιδημάρχους Στ. Καμπουράκη και Α. Χρυσόπουλο, τον Εντεταλμένο Δημ. σύμβουλο Στ. Πη και τον Πρόεδρο Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλή, ο πρ. Έπαρχος και Πρόεδρος της ετ. ΓΑΛΗΝΟΣ Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Ι.Γ Καρδαράς, η Διοικητής του 5ου ΣΑ Κω Δ. Ζούπη, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κω Π. Φούσκας, η Μ. Βαμβακούση η οποία είχε αναλάβει την Αγιογράφηση της εικόνας και του Ναού τα προηγούμενα χρόνια που είχε γίνει ο συνολικός ευπρεπισμός του, Διοικητές μονάδων, Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των εφέδρων και αποστράτων και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Τέλος, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα της μονάδος και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους λουκουμάδες και κονιάκ, σύμφωνα με το έθιμο.

Αγία Βαρβάρα: Η προστάτιδα του πυροβολικούΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: Η Αγία Βαρβάρα μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο –πατέρα.
Διαβάστε επίσης: Θρακιώτικη Βαρβάρα… 4 Δεκέμβρη οι «σουπιερίτσες» αχνίζουν…

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε (1999) αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Αντιπεριφερειάρχης πού ήταν φέτος;;; Ή όπου παρισταται ο Επαρχος δε δίνει το παρών;;;;

 2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΑ ΒΛΗΜΑΤΑ

 3. λίγο έμεινε ακόμα.
  σύντομα θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία της Μαδρίτης
  που υπογράψε ο σύντροφός Σημιτης με το σύντροφό Ντεμιρελ το ’97 και τα νησιά θα τα παρει Τουρκια.
  (πριν αρχίσετε να με βρίζετε διαβάστε τη….)

 4. Ο φετινός ΔΚΤΗΣ πυροβολικού είναι ο καλύτερος που έχει περάσει ποτέ από το νησί !!!!!!! ………!!!!!

 5. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.