ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η Γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ από το ΒΑΚΟΥΦ στο Zaman Fou, στο Πλατάνι

3
6389

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Παρουσία πολλών μουσουλμάνων συμπολιτών μας, του Ιμάμη Κω κ. Σ. Δαμάδογλου, του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ, της Προέδρου του ΒΑΚΟΥΦ Ε. Κοτζαογλάν και των μελών του ΔΣ, του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Θ. Νικηταρά και των συνεργατών του έγινε από το ΒΑΚΟΥΦ το βράδυ της Δευτέρας η εκδήλωση για τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ από το ΒΑΚΟΥΦ στο Zaman Fou, στο Πλατάνι.

Για τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ έγινε ομιλία από τον Ιμάμη Κω κ. Δαμάδογλου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ευχές.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ονομάστηκε έτσι γιατί ο προφήτης Αβραάμ, είχε παρακαλέσει  τον Θεό να του χαρίσει παιδί στα βαθειά του γεράματα, ξέχασε όμως να τηρήσει την υπόσχεσή του να θυσιάσει ότι πολυτιμότερο είχε.

Βλέποντας σε όνειρο την εντολή του Θεού να τηρήσει την υπόσχεση που του είχε δώσει και παίρνοντας απάντηση από το Θεό ότι έπρεπε να θυσιάσει το 13χρονο παιδί του, πήγε σ’ ένα μέρος για να το θυσιάσει.

Τότε ο Θεός με έναν άγγελο έστειλε ένα πρόβατο για να σφαγιαστεί στη θέση του παιδιού.

Η μέρα αυτή ονομάστηκε Κουρμπάν (πρόβατο) Μπαϊράμ. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, γιορτάζεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί πέντε μέρες και δεν προβλέπεται καθόλου νηστεία (όπως στο Ραμαζάνι).

Την πρώτη μέρα, σηκώνονται πολύ νωρίς οι μουσουλμάνοι και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Ύστερα γυρίζουν στα σπίτια τους και ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους ή ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σφαγή του προβάτου. Η σφαγή αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες, μετά απαγορεύεται. Τις υπόλοιπες ημέρες κάνουν επισκέψεις σε σπίτια των συγγενών ή φίλων. Κανείς δεν εργάζεται.

Στο Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπως κάθε Μπαϊράμι, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των νεκρών συγγενικών προσώπων όπου διαβάζουν προσευχές από το κοράνι. Την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού, τις πρωινές ώρες, γίνονται στα τζαμιά το «Μπαϊράμ ναμαζί» (προσευχή του Μπαϊραμιού) και στη συνέχεια εφαρμόζοντας την εντολή του Αλλάχ και την πράξη του προφήτη Ιμπραχήμ, σφάζουν το θυσιασμένο Κουρμπάν (ένα πρόβατο). Γίνονται επισκέψεις στα συγγενικά πρόσωπα, πρώτα στη μητέρα και τον πατέρα και στη συνέχεια σε γνωστούς και συγγενείς για να τους ευχηθούν για το Μπαϊράμι φιλώντας τα χέρια των μεγάλων και μοιράζουν δώρα στους μικρούς. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να συνεχιστεί η αγάπη και ο σεβασμός-αδελφοσύνη μεταξύ τους. Το Κουρμπάν (αρνί) που σφάζουν, το μοιράζονται με φτωχές οικογένειες, όπως το επιβάλλει η θρησκεία, για την αλληλοστήριξη και βοήθεια στους φτωχούς. Έτσι μπορούν και οι φτωχοί να συμμετέχουν με χαρά στο Μπαϊράμι.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως να κάνουμε δημοψήφισμα να ενσωματωθούμε με τη μαμά Τουρκία;;; Σίγουρα καλύτερους δρόμους θα φτιάξουν αυτοί άμα μας πάρουν…

  2. Συμμετέχουμε στη θρησκευτική γιορτή των αδελφών μας μουσουλμάνων. Όπως και αυτοί συμμετέχουν στις δικές μας γιορτές. Οι διοίκηση του Βακούφ μας καλύπτει απόλυτα και μας υπογραμμίζει ότι όλοι είμαστε Έλληνες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή ή θρησκεία. Η ανακοίνωση του Βακούφ που αντιδρά στις κακόβουλες και υποβολιμαίες ανακοινώσεις για δήθεν τουρκική μειονότητα μας δείχνει τον δρόμο. Είμαστε όλοι μια οικογένεια που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε καλά στο νησί μας. Και αυτοί λαός και εμείς λαός. όμως και οι δυό μας άχ και βαχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.