ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ιεροτελεστία η ανάβαση στο Δίκαιο για πλήθος προσκυνητών – Μαγευτική η διαδρομή & η θέα

1
11450

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε και φέτος στην πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο, απόψε, παραμονή της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πλήθος προσκυνητών κατά δεκάδες άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (μέχρι τα ξημερώματα ή και τις πρωινές ώρες, μιας και πολλοί προσκυνητές διανυκτερεύουν εκεί).

Τον Εσπερινό τέλεσε φέτος ο Ιερέας της Ζιάς π. Ιωάννης Σταυρόπουλος μαζί με χορό Ιεροψαλτών από Κω και Ζιά.

Η Θεία Λειτουργία και φέτος τελέστηκε στις 12 τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά (γύρω στη μία και μισή ξεκίνησε για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί, (στο καταφύγιο και στους γύρω χώρους με υπνόσακους), ο δρόμος της επιστροφής με το υπέροχο φεγγάρι.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν και τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς κατά το έθιμο, τα οποία στη συνέχεια προσφέρθηκαν μαζί με το αντίδωρο στο εκκλησίασμα*

Η ανάβαση από το πάρκινγκ όπου καταλήγει ο χωμάτινος δρόμος από την Κεφαλόβρυση στη Ζιά, διαρκεί περίπου μία ώρα πεζοπορική διαδρομή (λόγω και της κίνησης). Η διαδρομή ωστόσο, αν και λίγο κουραστική για τους περισσότερους, είναι μια τελετουργία και σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα και η αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής των 843μ, αλλά και το δέος λόγω της εορτής και της ιερότητας του χώρου.

Ιδιαίτερα σημαντική φέτος η επίβλεψη των Εθελοντών της ΕΟΔ Κω μιας και σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί (ένας φίλος που ανέβηκε νωρίς το πρωί, υπέστη κάταγμα χεριού από γλίστρημα. Ευχόμαστε περαστικά).

 

* Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει–ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίδει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου,αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σώμα και αίμα», θεία Ευχαριστία.

Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου, καθόσον«οἱ τῷ ὕψει τῶν ἀρετῶν διαπρέψαντες, καὶ τῆς ἐνθέου δόξης ἀξιωθήσονται».

Καθηγητού Γ. Σκαλτσή

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, η Χάρη του Χριστού μας να μας χαρίζει υγεία και ευλογία. Χρόνια πολλά και σε όλους όσους γιορτάζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ