Ερχεται το πρώτο νομοσχέδιο: Κατάργηση ασύλου, αλλαγή Ποινικού Κώδικα, κατάργηση Απλής Αναλογικής στην αυτοδιοίκηση

10
2009

Με ρυθμούς-εξπρές θα τρέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες, καθώς την Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις και εντός του Ιουλίου, όπως όλα δείχνουν, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη αλλά ακόμα και από πριν, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφές ότι ο χρόνος επείγει και η κυβέρνηση θα δουλέψει εντατικά μέσα στο καλοκαίρι και θα καταθέσει τα πρώτα νομοσχέδια που είναι έτοιμα στο γραφείο του.
Τα πρώτα νομοσχέδια

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θα είναι το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ρύθμιση, που θεωρείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμβληματική, θα είναι η αφορμή και για την πρώτη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που επιμένει στην διατήρησή του, παρά την προφανή διαστρέβλωση των διατάξεων από τους αναρχικούς, που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε στρατόπεδα.

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές και διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα, που επίσης θα δώσουν αφορμή για κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα, πριν από την ορκωμοσία του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ήταν λάθος «να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας από την απερχόμενη κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών» και δεσμεύτηκε ότι «άμεσα θα αλλάξουν τα άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι». Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων προβληματικών διατάξεων, με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα οι τρομοκράτες της 17Ν θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν, φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.

Το νομοσχέδιο θα λύνει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους, που δεν επιτρέπει στους δημάρχους τη δυνατότητα να διοικούν τους δήμους τους. Και αυτή η ρύθμιση θα συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι το φορολογικό. Θα περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους. Το υπόλοιπο νομοσχέδιο θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Στόχος του πρωθυπουργού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την 1/1/2020.
Αύριο το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Αύριο θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Θα γίνει για πρώτη και τελευταία φορά στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των υφυπουργών. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο με τους υπουργούς. Σε αυτό το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα μιλήσει live επίσης για πρώτη και τελευταία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αύριο και στο εξής οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 22 με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΥΠΕΣ: Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ -Έρχεται νέος εκλογικός νόμος

Νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές, αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, σύστημα επιβράβευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο. Αυτές είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγραμματισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στόχοι των παρεμβάσεων, όπως σημειώνεται, αποτελούν η δημιουργία επιτελικού κράτους, η εφαρμογή δίκαιου εκλογικού συστήματος που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα, η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης σε «αυτοδύναμη και αυτοτελή», καθώς και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών «με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη».

Στο πλαίσιο του νέου εκλογικού συστήματος των βουλευτικών εκλογών, θα προβλέπεται και η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, προκρίνεται η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, η αλλαγή του νόμου της απλής αναλογικής και η άμεση τροποποίηση διατάξεων για τη λειτουργία των ΟΤΑ, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητά τους.

Για τη δημόσια διοίκηση, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης και η κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, όπως επίσης και η ενίσχυση της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με νέο, απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο.

Θα συνεχιστεί επίσης η υλοποίηση μέτρων που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς, όπως μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, η αξιοκρατική επιλογή διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία και η ολοκλήρωση των ψηφιοποιημένων οργανογραμμάτων, συνδεδεμένων με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Ως στρατηγικές επιλογές των παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, περιγράφονται η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, η προστασία του περιβάλλοντος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η δημιουργία ενός σύγχρονου, λιτού και αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φαινεται αμεσως οτι παμε για Δικτατορια Νοτιοαμερικανικου τυπου. ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ των ΜΜΕ (Ιδιωτικα καναλια, ΕΡΤ, Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων, κλπ). Να δουμε ΠΩΣ και ΠΟΥ θα ενημερωνει το 32 ο/ο του Ελληνικου Λαου για τις Αποψεις του οταν το 39 ο/ο τα εχει ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ. ( ακομα και την ΚΥΠ)……Που θα καταγγελει τις Λαμογιες που ετοιμαζει η ΝΔ…. Μηπως με ……..προκηρυξεις !!!!!!!!!!! οπως επι Χουντας !!!!;;;;;;Νεο Φιλελευθεροι ……ουτοονομαζονται !!!!! Τα ιδια ελεγε και ο Πινοσετ στη Χιλη !!!!!! Νεοφιλελευθερος ελεγε και εκεινος οτι ητανε. ΠΑΛΙΟ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ειναι στην πραγματικοτητα.

  • Ξεμείναν από χασισοκαπνό τα κοπρόσκυλα του Μαξίμου... Ντουμάνιαζε η Ηρώδου Αττικού....

   Πάντως κατάφεραν να διατηρήσουν δυνάμεις οι φασιστοαριστεροί του ΣφΥΡΙΖΑ με τις ψήφους των φυλακισμένων 95%, των Γύφτων με τα εξτρά επιδόματα και της Ελληνοποιήσεις 45.000 ΛΑΘΡΟ τα τελευταία δύο χρόνια… Πήραν φωτιά τα μηχανήματα καταστροφής εγγράφων με τις αιτήσεις ασύλου… Και τώρα αναμένουμε την πλήρη διάλυση του ΠΑΣΟΚ με πρώτο να προσχωρήσει στον νέο κόμμα που ετοιμάζει ο χωρίς τσίπα ΤΣΙΠρΑΣ τον ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΌ που δεν τον ακούμπησε η έρευνα του ΚΕΛΠΝΟ… Ο άνθρωπος δεν είναι αχάριστος… #Αγαθίας ο Σχολαστικός #

   • Εσυ πρεπει να «χανεις», δεν μπορει να λες τετοιες μπουρδες και να εισαι καλα.. Σιγουρα διαβαζεις καθε μερα το «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» του Χιου, αλλα και παλι,..πρεπει να «χανεις λαδια» (οπως ο χιος ). Ωστε το 32 ο/ο του Ελληνικου Λαου ειναι Φυλακισμενοι, Γυφτοι, και 45.000 λαθρο που ζητηαν ασυλο και επομενως …….ψηφισαν ( Συριζα.).!!!! Τετοιες μ@λ@κιες , μονο ο Χιος τις γραφει !!!! ρε Γκαου που ζεις ::ποιος εισαι ;;τι φαρμακα παιρνεις;;; Αλλαξτα δεν σε πιανουν !!!! Ρε γκαου οι (υποτοιθεμενοι) 45.000 λαθρο ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ !!! Αν παρουν, παιρνουν Αδεια Παραμονης…Δεν παιιρνουν Ελληνικη Ιθαγενεια !!!!!!…..Οτι θελετε λετε ρε Φασισταρια..Και τα αλλα Φασισταρια της ΝΔ τα επαναλαμβανουν και οι Τηλεορασεις τους τα επαναλαμβανουν και ετσι η Μ@λ@κι@ γινεται ΕΙΔΗΣΗ !!!!!! κατα του Τσιπρα…ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.

  • Βρε τον ΚΟΥΛΗ, καταργεί το άσυλο στα πανεπιστήμια.... Πας καλά Κυριακούλη;;; Πως θα στατολογούν μπαχαλάκιδες;;;

   Θα κόψουν και τις καταλήψεις κτηρίων για να στεγάζουν ΛΑΘΡΟ με το αζημίωτο… Που θα βρίσκει η νεολαία μας τσιγάρα και ναρκωτικά εραστές της τάξης και ασφάλειας;;;; Που θα κάνουν φροντιστήρια αναρχίας και υραμπουκισμών τα δεκαπεντάχρονα;;; Αχ βρε Αλέξη, το μεγαλύτερο σου επίτευγμα, κατάφερες και έκανες πρωθυπουργό αυτοδύναμο τον ΚΟΥΛΗ της Siemens…. ®Νυχτοκαβαλάρης©

 2. Τάδη έφη προφήτης Ησαΐας. Έγραψε ένας γερμανός φιλόσοφος ότι οι έλληνες έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Οι προφητείες μου λένε ότι έχει άδικο. Αυτό που βλέπουν οι έλληνες είναι μόνο το σήμερα. Πως θα φάνε. Πως θα πιούνε. Και πως θα καλοπεράσουνε. Είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους κατοίκους των Σοδόμων και των Γομόρρων. Έλα όμως που δεν αργεί η κρίση. Λες και θα αλλάξει ο Μανολιός επειδή έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Θα δείτε ευσεβείς άνθρωποι σύντομα μια ανάπτυξη και θα τρίβετε τα μάτια σας. Θα δείτε συγγενείς και φίλους και δεν θα το πιστεύετε. Το είπα εγώ να μην κοιτάξετε πίσω αλλά εσείς που. Τον ξαναβγάλατε και η στήλη του αλατιού σας περιμένει. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

 3. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…..Αυτο το γνωστο συνθημα των αγωνιστων δημοκρατων που πολλες φορες κατηντησε μια Καινη φραση ,αυτη την φορα μετα τα αποτελεσματα των εκλογων ,. απεκτησε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ – ΥΛΙΚΗ υποσταση….Μεσα απο ενα ΤΡΟΜΕΡΟ – ΑΙΣΧΡΟ – ΠΟΛΕΜΟ κατα του Τσιπρα και του Συριζα βγηκε ενα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ αποτελεσμα που δειχνει τον ΔΡΟΜΟ που εχουμε να διανυσουμε για να ΞΑΝΑΝΙΚΗΣΟΥΜΕ την Νεοφιλελευθερη ΛΑΙΛΑΠΑ που ΣΙΓΟΥΡΑ θα πεσει πανω στον Ελληνικο Λαο !!! Ο Ελληνικος λαος ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ με επιτυχια στον ΠΟΛΕΜΟ τους για την εξαφανιση της ΕΛΠΙΔΑΣ για μια καλυτερη ζωη που εκφραζει ο Συριζα-Δημοκρατικη Παραταξη,.. Η ΕΛΠΙΔΑ ειναι ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΗ και ο ΑΓΩΝΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Θα τους ΞΑΝΑΝΙΚΗΣΟΥΜΕ…ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΙΑ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !!!!!

  • Έτσι για να καταλάβετε τι τραβάνε οι Χρυσαυγίτες. Την επόμενη φορά που θα είσαστε στην εξουσία θα τους δίνετε τον λόγο. Μουχαχαχα.

  • ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΘΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝΟΦΑΓΕ ΣΥΡΙΖΑΙΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ