ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ένα ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού η «καθηλωτική» εκδήλωση με Νίκο Μιχαλόπουλο – Άννα Βερούλη & τα παιδιά του ΓΣ ΗΠΙΟΝΗ & του Δημ. σχολείου Ζηπαρίου στον Ορφέα

0
2341

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Mια σπουδαία πρωτοβουλία που στοχεύει να ευαισθητοποιήσει, όσα περισσότερα παιδιά και νέους μπορεί, ώστε να ενεργοποιηθούν μέσα από τον χορό και τη μουσική και να αναλάβουν έναν ενεργό ρόλο ενάντια στην κάθε μορφή βίας, συμβάλλοντας έτσι για έναν κόσμο καλύτερο, αποτέλεσε η σημερινή εκδήλωση ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου για το Bullying «Θες να παίξουμε;», του εκπαιδευτικού, συγγραφέα και κορυφαίου αθλητή Νίκου Μιχαλόπουλου, καθώς και της συζύγου του πανευρωπαϊκής πρωταθλήτριας στο ακόντιο, Άννας Βερούλη.

Με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση τα παιδιά του ΓΣ ΗΠΙΟΝΗ μέσα από τον χορό, και τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Ζηπαρίου, μέσα από τη μουσική και το τραγούδι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Το πιο σημαντικό πράγμα -όπως τόνισε στην καθηλωτική ομιλία του μέσα από πραγματικές, διδακτικές ιστορίες ο Νίκος Μιχαλόπουλος- είναι να σπάσουμε τον κύκλο της βίας και το προστατευτικό κουκούλι που την περιβάλλει, που δεν είναι άλλο από τη σιωπή και τη μυστικότητα. Συνήθως αυτός που υφίσταται τη βία δεν μιλάει, γιατί φοβάται και σχεδόν πάντα θεωρεί ότι φταίει, αφού εξαιτίας της όποιας διαφορετικότητάς του, έτσι έχει εκπαιδευτεί από την ίδια την κοινωνία και την οικογένεια. Επιθυμία μας ήταν να κάνουμε τα παιδιά να μιλήσουν, να εκφραστούν γενικότερα, παίρνοντας θέση και μέσα από τη δική τους θέση να πάρουν θέση και οι φίλοι τους, οι συμμαθητές τους, οι συνομήλικοί τους. Πιστεύω πως αυτός είναι ο δρόμος ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα. Ενημέρωση, συνειδητοποίηση, έκφραση και θέση.

Η βία διδάσκεται, δεν υπάρχει μέσα μας. Πρώτα τη ζεις, την ανέχεσαι, εξοικειώνεσαι με αυτή και μετά την κάνεις πράξη. Όταν βρίζουμε μπροστά στα παιδιά μας, όταν χειροδικούμε, όταν σκοτώνουμε ένα ζώο, όταν βλέπουμε μαζί τους θρίλερ, τα εκπαιδεύουμε στη βία. Όταν ένα παιδί στο δημοτικό, γυρίζει στο σπίτι του και πει στους γονείς του ότι ένα άλλο παιδάκι το χτύπησε, αυτό που έχω ακούσει να λέγεται από πολλούς γονείς είναι «να το δείρεις και εσύ» .. «Γνωστή αντίδραση ανθρώπων, που έχουν τα χαρακτηριστικά, που μόλις ανέφερα. Συνήθως ο πιο αδύναμος είναι αυτός που χρησιμοποιεί τη σωματική του ρώμη. Άνθρωποι που δεν έχουν ουσιαστικές λύσεις σε ουσιώδη προβλήματα, προτάσσουν δυστυχώς τα μπράτσα στη θέση του μυαλού και της καρδιάς. Γονιός καλός δεν γίνεσαι ούτε λόγω φύλου, ούτε λόγω οικονομικής δυνότητας, ούτε λόγω κοινωνικής θέσης. Γονιός καλός γίνεσαι γιατί μπορείς να προσφέρεις ουσιαστική αγάπη. Τα παιδιά εκπαιδεύονται  και αντιγράφουν τις συμπεριφορές μας, ακριβώς γιατί μας αγαπάνε. Αν το κακό είναι αυτό που έχουμε να του δείξουμε ως λύση στα προβλήματά του, το κακό θα χρησιμοποιήσει, άρα η αλυσίδα της βίας επιμηκύνεται και ισχυροποιείταιΕίναι επίσης υποχρέωσή μας να του δώσουμε να καταλάβει πως πρέπει να σκέφτεται πολύ καλά πριν κάνει ο,τιδήποτε ή πει ο,τιδήποτε σε κάποιον άλλο. Δεν είναι όλα τα πράγματα πλάκα σε αυτή τη ζωή ούτε έχουν όλα τα πράγματα πλάκα. Γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντικότερο από τον τίτλο του βιβλίου τον υπότιτλό του ‘’όμως όλα τα πράγματα στη ζωή δεν είναι παιχνίδι’’. Πολλές φορές τα παιδιά μέσα στον παρορμητισμό τους, στην ευθύτητά τους, της αμεσότητά τους χάνουν το μέτρο και μπορεί πολύ εύκολα να πληγώσουν ένα άλλο παιδί που δεν μπορεί να δικαιολογήσει την συμπεριφορά τους, δεν ξέρει τα κίνητρά τους και που πιθανότατα κουβαλάει ήδη κάποια βάρη για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο γίνεται στόχος. Στη ζωή δεν μετράει πάντα η πρόθεση αλλά και ο τρόπος και αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε στα παιδιά μας. 

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η καλή συνάδελφος Σάντυ Λαδικού, μιας και το Ράδιο-Πρώτο ήταν συνδιοργανωτής μαζί με τον ΔΟΠΑΒΣ, το Πολύκεντρο Θαλασσινού και τις εκδόσεις Άγκυρα στο πλαίσιο των χειμερινών Ιπποκρατείων. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ και Υπ. Πολιτιστικών εκδηλώσεων Ειρ. Χατζηχριστοφή (τιμώντας και τους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους). Επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως με δύο πολύ εύστοχες παρεμβάσεις (μια εκκλησιαστική και μια ιστορική με τον Φίλιππο και τον Αριστοτέλη) απηύθυνε ο π. Ιωάννης Κουτάντος που μαζί με τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά εκπροσωπούσαν τον Σεβασμιώτατο.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία και τις πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις της Άννας Βερούλη και το τραγούδι των παιδιών του Δημοτικού σχολείου Ζηπαρίου συνοδεία των εκπαιδευτικών τους με τα μουσικά όργανα (βίντεο, ολόκληρη η εκδήλωση).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Κ. Χατζηεμμανουήλ και Ιμπραήμ Φαναρτζής (τους ανέφερε και ο Ν. Μιχαλόπουλος), η Υποψήφια Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κ. Γαβαλά, το στέλεχος της ΝΔ-εκπαιδευτικός Κατερίνα Εμμανουήλ, δημοτικοί, περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, πολλοί υποψήφιοι, γονείς, παιδιά και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Αύριο ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η Άννα Βερούλη θα βρίσκονται σε σχολεία της Κω.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ