Έναρξη Λειτουργίας 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Κω στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ στο Πλατάνι (φωτό) | Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για ΤΟΜΥ & Οικογενειακό Ιατρό

14
2245

Θέμα: «Χρηστικές Πληροφορίες για τον νέο θεσμό των ΤΟΜΥ και του Οικογενειακού Ιατρού – Έναρξη Λειτουργίας 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Κω στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ στο Πλατάνι»

Έπειτα από απόφαση της Διοίκησης της 2ης Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων Αιγαίου ξεκινά τη λειτουργία της η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας Κω (ΤΟΜΥ) στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ. Η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας αποτέλεσε κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία των περισσοτέρων από τις παθογένειες και στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά της να μειώσει αυτές τις παθογένειες και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει περάσει σε μια στρατηγικής σημασίας μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ μέσα από τη δημιουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Διοικητικά οι ΤΟΜΥ υπάγονται απευθείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Στην συνέχεια ακολουθούν χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τις ΤΟΜΥ καθώς και για την εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για αυτόν τον νέο θεσμό που μπαίνει στην ζωή μας.

Τι είναι οι ΤΟΜΥ ;

Είναι οι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας.
Βασική τους αποστολή είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους. Οι μονάδες αυτές αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποια η Βασική Αποστολή των ΤΟΜΥ ;

Βασική αποστολή τους είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους, 2250 ασφαλισμένους ανά Ιατρό. Οι πολίτες, που ανήκουν στον πληθυσμό ευθύνης της ΤΟΜΥ, εγγράφονται στη σχετική λίστα. Οι μονάδες έχουν την ευθύνη για τη διασφάλιση προσβασιμότητας και συνέχειας της φροντίδας, καθώς και για την παροχή ασφαλούς, αποτελεσματικής, ολιστικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας υγείας. Οι ΤΟΜΥ εξασφαλίζουν την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Η δέσμη παρεχόμενων υπηρεσιών έχει ως πυρήνα τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας στον υγιή πληθυσμό, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με βαρύτητα στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υπηρεσίες που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως εμβολιασμούς, κ.α.

Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες;

Ο πολίτης έχει ελεύθερη επιλογή γιατρού καθώς αυτή δεν καταργείται. Θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα, απεριόριστα και δωρεάν τους οικογενειακούς γιατρούς, στη λίστα των οποίων θα είναι εγγεγραμμένοι. Η εγγραφή στη λίστα μιας ΤΟΜΥ διευκολύνει τους πολίτες δημιουργώντας ένα σαφές και ρητό σημείο πρώτης επαφής με το Σύστημα Υγείας. Στις ΤΟΜΥ θα απευθύνονται όλοι οι πολίτες χωρίς να χρειαστεί να αναζητούν μόνοι τους τις κατάλληλες και διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας. Ο Οικογενειακός γιατρός θα είναι ο «πλοηγός» του μέσα στο Σύστημα Υγείας, ενημερώνοντάς τον, φροντίζοντας τον σε τακτική βάση και διευκολύνοντας την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.

 

Γιατί Ομάδες Υγείας και όχι μεμονωμένοι γιατροί;

Προκειμένου να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού απαιτούνται γνώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό κ.ά. Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δε βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα.

Ποιος είναι ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού που θα τις στελεχώσει;

Οι ΤοΜΥ θα στελεχωθούν από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών που θα αποτελείται από:

  • Τέσσερις (4) Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
  • Ένα (1) Παιδίατρο
  • Δύο (2) Νοσηλευτές/-τριες
  • Δύο (2) Επισκέπτες/-τριες Υγείας
  • Ένα (1) Κοινωνικό/-ή Λειτουργό
  • Δύο (2) Διοικητικούς/-ές Υπαλλήλους

Ποιος είναι ο Οικογενειακός Ιατρός ;

Ο Οικογενειακός Ιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο
σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας.

Ως Οικογενειακός Ιατρός ορίζεται ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό και παιδίατρος για τον παιδικό πληθυσμό. Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) ορίζεται σε αναλογία ένας (1) ιατρός ανά δύο χιλιάδες διακόσιους πενήντα (2.250) εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας (1) παιδίατρος ανά χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά.

Στην παρούσα φάση, ρόλο Οικογενειακού Ιατρού αναλαμβάνουν:

α) οι Οικογενειακοί Ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.),

β) οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό,

γ) οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιδιώτες ιατροί, σύμφωνα με το άρθρ. 11 του ν. 4486/2017 (ΦΕΚ 115/τ.Α’), κάτοχοι τίτλου γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

Πώς γίνεται η Εγγραφή σε Οικογενειακό Ιατρό ;

Ο πληθυσμός εγγράφεται, στο πρώτο στάδιο εφαρμογής, στον Οικογενειακό Ιατρό (ως
άνω περιπτώσεις α και γ), o οποίος τον καλύπτει εντός των ορίων του Δήμου στον οποίο
διαμένει. Η εγγραφή στον Οικογενειακό Ιατρό γίνεται κατόπιν αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται Στοιχεία Ταυτότητας, ο Α.Μ.Κ.Α. και Στοιχεία Επικοινωνίας ή σύμφωνα με το έγγραφο που προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, Α.Μ.Κ.Α. και αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση) και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού.

Πως γίνεται η Εγγραφή σε Τ.ΟΜ.Υ. ;

Η εγγραφή στην Τ.ΟΜ.Υ. αφορά τις λοιπές υπηρεσίες τις οποίες αυτή παρέχει, πλην των υπηρεσιών του Οικογενειακού Ιατρού, και πραγματοποιείται:

  1. είτε με την αίτηση εγγραφής στον Οικογενειακό Ιατρό που παρέχει υπηρεσίες στην
    Τ.ΟΜ.Υ.,
  2. είτε με διακριτή αίτηση εγγραφής στην Τ.ΟΜ.Υ

Με νέα ανακοίνωση θα γίνει γνωστό πότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και τα τεχνικά θέματα οπότε και θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εγγράφονται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rdv.ehealthnet.gr ή επιτόπου στην Γραμματεία της 1ης ΤΟΜΥ Κω.

Στην περίπτωση της 1ης ΤΟΜΥ Κω η έναρξη λειτουργίας γίνεται με ένα (1) Ιατρό ειδικότητας Παθολογίας και όλη την υπόλοιπη προβλεπόμενη διεπιστημονική σύνθεση λόγω έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προς το παρόν, από περισσότερους ιατρούς. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επαναπροκηρυχθούν οι κενές θέσεις με στόχο να καλυφθούν και οι λοιπές θέσεις. Στο νησί μας προβλέπεται η σύσταση και δεύτερης ΤΟΜΥ η οποία θα εγκατασταθεί στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας αμέσως μόλις υπάρξει ενδιαφερόμενος Ιατρός μιας και για τις υπόλοιπες θέσεις της διεπιστημονικής ομάδας υπάρχουν επιτυχόντες έπειτα από ολοκληρωθείσα προκήρυξη. Αξίζει να τονισθεί ότι η 1η ΤΟΜΥ Κω είναι η πρώτη ΤΟΜΥ που λειτουργεί σε νησιωτική περιοχή.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργάσθηκε στενά με την διοίκηση της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς & Νήσων Αιγαίου προκειμένου να ολοκληρωθούν μια σειρά από ζητήματα σε τοπικό επίπεδο για αυτό δεν μπορεί παρά να εκφράσει τις ευχαριστίες και την χαρά της για την ομολογουμένως θετική αυτή εξέλιξη. Ταυτόχρονα ενημερώνουμε το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας ότι εργαζόμαστε συνεχώς μαζί με τους εργαζόμενους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών συνολικά στο νησί μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΝ-ΚΥ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ»

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/02/ΩΓΛΧ469Η2Ξ-ΣΚΝ.pdf»] [pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/02/69Ξ4469Η2Ξ-ΝΤΑ.pdf»]

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/02/69Ξ4469Η2Ξ-ΝΤΑ.pdf»]

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χάπια θα γράφουν?εννοώ σαγχαρόπηκτα ελεγχόμενης αποδέσμευσης,

    υπογλώσσια,κάψουλες,ορούς,δισκία,ταμπλέτες,υπόθετα,αναβράζοντα ?αντικαταθλιπτικά,ηρεμιστικά,νευροδιαδιβαστικά,κατασταλτικά,ανασταλτικά..και όλα τα καλούδια?

  2. Άρες Μάρες κουκουνάρες, με έναν γιατρό, μια νοσοκόμα και κανένα οικογενειακό γιατρό στην Κω. Οι υπόλοιποι μετά τις εκλογές...

    Φάτε ζωντανά το ΕΣΥ σε παραλλαγή ΣφΥΡΙΖΑ και ο Θεός να σας έχει καλά να μην αρρωστήσει κανένας σας…. Θα πρέπει να ελπίζετε να σας πάρει ασθενοφόρο για το νοσοκομείο, διαφορετικά κάνετε ουρά στο ΙΚΑ με τον έναν γιατρό για να πάρετε εισιτήριο για να μπείτε σε νοσοκομείο η ψοφάτε στον δρόμο… Άλλη μια π@π@ριά του Κασιδιάρη του ΣφΥΡΙΖΑ, του ο τραμπούκου ΠΟΛΆΚΗ της παρακμής..#Αγαθίας#

    • Έχω παστίλιες για τον πόνο φασιστάκο! Κερνάω και ξυδάκι σπέσιαλ σε τύπους σαν και του λόγου σου..

      • Δώσε τες στον Πολάκη,κατάπιε και συ καμιά Μαδουροαριστερέ του Κ@λου..

        ..και πιες και ένα zantac για να χωνέψεις.

  3. Όλα πριν τις εκλογές. ΦΆΤΕ ΖΩΝΤΑΝΆ ΜΠΌΛΙΚΟ ΚΟΥΤΌΧΟΡΤΟ από την φασιστοαριστερή κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ορφανά του Άκη.

    Τελικά εάν κατάλαβε κανείς τι κάνει ο ΤΟΜΥ το Αμερικανάκι ας μας γράψει να μάθουμε και εμείς. @λακίας το ανάγνωσμα…

  4. Θα θα θα θα θα θα θα θα θαααθαααθαθαθααααα
    Απλά δεν θα λεγεται. ΙΚΑ η ΠΕΔΥ. αλλά ΤΟΜΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ….ΧΩΡΊΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
    ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΑΣ,
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΜΕ ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΕΝΤΟΛΉ ΈΦΥΓΕ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΟ ΑΠΌ ΤΑ ΧΩΡΊΑ ΤΟ ΟΠΟΊΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΊΧΕ ΣΏΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΊΣ. .ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΉΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΦΑΣΊΣΤΕΣ !!!!!

  5. Στη Μυτιλήνη δόθηκαν οι αποζημιώσεις απο τον ΔΗΜΟ στις επιχειρήσεις από τον σεισμό. Στην Κω πότε;

    Για την ΚΩ ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:
    Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.

  6. Εκτός από τις κρατικές ανακοινώσεις και τα ΦΕΚ προτείνω ομάδα δημοσιογράφων να επισκεφθεί την ΤΟΜΥ για ρεπορτάζ (χωρίς να είναι γνωστή η ώρα και ημέρα επίσκεψης).

  7. Περίμενααπο την τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελέσει παράγοντα επίλυσης
    στην Κω, των μεγάλων προβλημάτων της χώρας.
    Ειδικά για την υγεία, το μεγάλο πρόβλημα είναι οικονομικό, ωραία;
    Τί να τα κάνει ο νεόφτωχος άνθρωπος(όπως καταντήσανε τον πολίτη)
    τα νέα «εξελιγμένα» μέτρα; Απλά πράματα:
    Τα φάρμακά του έχει να τα πάρει;
    Αν πάθει κάτι έχει ασθενοφόρο στην ώρα του;
    Ειδικό γιατρό έχει διαθέσιμο στο νοσοκομείο;
    Περίθαλψη για όλους έχει(όπως έλεγε στον όρκο του ο Ιπποκράτης);
    Η απάντηση εύκολη και προφανής: Μπααααααααααααααααααα.
    Αστα τα άλλα…

  8. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ…..ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩ (ΠΑΛΑΙΟ ΙΚΑ) ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ Η «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ» ΤΥΧΩΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ…..ΚΑΤΑ Τ’ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ. ΝΤΡΟΠΗ !!!!!

  9. ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΝΟΜΟΥΣ,ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ,ΑΡΘΡΑ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ,Η’ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ,ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ…ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ,ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ..ΟΣΟ ΖΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ EGG PLANET..ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΚΑΙ Ο ΚΑΘ’ΕΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ..ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ..ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ..

  10. ΟΙ ΤΟΜΥ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ,ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΤΗ ΟΓΔΟΗ,,, ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ