ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ποιοτική και συγκλονιστική η παρουσίαση των τριών βιβλίων του Γιάννη Κασιώτη απόψε στο κατάμεστο από κόσμο, Χάνι

19
2693
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο(Χάνι) η παρουσίαση των βιβλίων του Κώου Δικηγόρου και συγγραφέα, Γιάννη Κασιώτη «Το Αλαπουί», «Η ψυχή εν τάφω», «Η χαρμολύπη της ζωής μας».

Στην αρχή της εκδήλωση προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο για την Κέφαλο, χωριό του συγγραφέα στα πρόσωπα, τα τοπία και το κοινωνικό περιβάλλον της οποίας εστιάζουν τα παραπάνω βιβλία. Το βίντεο επιμελήθηκε το μέλος του ΠΟΚ Ο ΦΙΛΗΤΑΣ Νίλουφερ Τλε η οποία και διάβασε αποσπάσματα των βιβλίων .

Το βιογραφικό του συγγραφέα ανέγνωσε ο Καθηγητής της Νομικής, Αχιλλέας Κουτσουράδης ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης (με αυστηρή τήρηση του χρόνου ομιλιών).

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν άρτια, συγκροτημένα και ποιοτικά η Δικηγόρος Κατερίνα Κρανάκη και ο Κωακής καταγωγής Φιλόλογος στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Ξενίκας (οι παρουσιάσεις τους με πρόταση του συντονιστή της εκδήλωσης κ. Κουτσουράδη θα συμπεριληφθούν στον επόμενο τόμο των Κωακών).

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τις συμμαθήτριες του συγγραφέα Αργυρώ Σκανδαλίδη (με το Καβαφικό «πρώτο σκαλί»: «Εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι και αυτό που έκαμες μεγάλη δόξα»  και Ευαγγελία Μπούρα, σκιαγραφώντας την χαρισματική προσωπικότητα του συγγραφέα («έπιανε από μαθητής ‘πουλιά στον αέρα’) ο οποίος διακρίνεται μεταξύ άλλων για τη σεμνότητα και ταπεινότητά του.

Στην συνέχεια ο κ. Κουτσουράδης αναφέρθηκε συμπληρωματικά με εύστοχες παρατηρήσεις στα έργα του συγγραφέα και στη σύνδεση με την κίνηση «δίκαιο και λογοτεχνία» της δεκαετίας του ’70.

Την εκδήλωση έκλεισε το τιμώμενο πρόσωπο ο ίδιος ο συγγραφέας, με τον Κεφαλιανό χαιρετισμό «καλώς τες – καλώς τους και καλώς εκοπιάσατε», ζητώντας από το ακροατήριο να μετατοπιστεί η όποια τιμή στο πρόσωπό του στους ανώνυμους-αγνούς συντοπίτες του, μιας και σε αυτούς αναφέρονται τα βιβλία του. Πολύ γλαφυρά περιέγραψε την κοινωνία της Κεφάλου με τον αυτοτελή και ιδιώνυμο πολιτισμό της. Με μια γλώσσα που κατά πανελλήνια, ίσως και μοναδικότητα-όπως τόνισε-  «μιλιέται με άλλο ύφος, άλλη χροιά, άλλο τόνο, άλλη προφορά, άλλο φωνητικό επιχρωματισμό από τους άντρες και άλλο από τις γυναίκες. Οι άντρες στην Κέφαλο όταν μιλούν, πολεμούν. Ενώ οι γυναίκες όταν μιλούν, τραγουδούν. Ένας διαμορφωμένος και ολοκληρωμένος πολιτισμός, ποτισμένος με ήθος, αγωγή, παιδεία, συναισθήματα και αρχές… Η ρίζα παίρνει από το κλαδί και το κλαδί από τη ρίζα, για τη συνέχιση ενός όμορφου πεπρωμένου. Η αποκοπή του κλαδιού από τη ρίζα είναι θάνατος και για τα δυό. Θάνατος και του τόπου».

Στη συνέχεια διάβασε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το «Αλαπουϊ» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το μερτικό του χάρου» αφιερωμένο στην σεμνή αγωνίστρια μάνα του και στον μόλις ενάμιση έτους αδελφό του Κωσταντή που χάθηκε τόσο άδικα από πυρετό, χωρίς γιατρό λίγο μετά την Ενσωμάτωση. Αφιέρωσε κλείνοντας ένα ποίημά του στην αείμνηση μητέρα του και στις μάνες όλου του κόσμου.

Τον επίλογο έκανε ο Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ Κώστας Ιωάννου, ο οποίος ήταν αυτός που πίεσε τον συγγραφέα για να γίνει αυτή η εκδήλωση, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να γίνουν από τον Όμιλο με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιπποκρατείου Γυμνασίου Κω και την ανακήρυξη ως επίτιμου μέλους του ΦΙΛΗΤΑ, του καθηγητή-συγγραφέα Αλέκου Μαρκόγλου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Οι πρώην Υπουργοί Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Νικητιάδης και Α. Παυλίδης, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ.Ζερβός και Ε. Χατζηχριστοφή, ο Δημ. σύμβουλος Γ. Καλλούδης, η Περιφ. σύμβουλος Ε. Σβύνου και πάρα πολλοί συντοπίτες μας Κώοι και απόδημοι.

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τέτοιες βραδιές θέλουμε! Όχι την trashιλα της Βανδή… Λίγη πγιότητα επιτέλους

  2. Θα μείνουν τα βιβλία του Γιάννη Κασιώτη και του Χαράλαμπου Νικολή να μας θυμίζουν τα Κεφαλιανά .

    ΟΜΩΣ, μήπως κάποιος θα πρέπει να ηχογραφήσει τους παλιούς Κεφαλιανούς, τους φωνακλάδες με την βροντερή φωνή και τις Κεφαλιανές που φωναχτά κελαηδάνε για να μείνουν στην ιστορία τα Κεφαλιανά που όλο και λιγότεροι τα μιλούν και τα καταλαβαίνουν;

    • Κεφαλιανά, Καλύμνικα, ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές έχουν;

      Πως και γιατί ομιλούν τραγουδιστά;

  3. Κώτες με βιβλία, Ασφεντιανοί, Κεφαλιανοί, οι Πυλιώτες και οι Καρδαμιώτες πούντοι;

    Με αγωνία περιμένουμε τα βιβλία «Οι Πακιστανοί λεσπέριδες του Πυλιού» και «Οι πλιζίνες της Καρδάμαινας» που κάποιες που απουσίαζαν και παρόντες που χασκογελούσαν γράφουν.

  4. Μόνο το παλιο βαθύ πανελλήνιο σοσιαλιστικό κίνημα ενωμένο αδύναμο με πινελιές απο παλαιό δεξιά που είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας παρόντες κ με άλλους επαμφοτεριζοντες εις απάντηση στην ψεύτο αριστερά

  5. ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΙΑΝΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ; ΠΙΣΩ ΠΙΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

  6. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΓΕΝΕΙΑ.ΚΥΡΙΕ ΚΙΑΡΗ ΜΗΝ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ ΠΑΛΙ.

  7. ΤΑ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΤΑΣ; ΣΑΝ ΛΥΚΟΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΕΚΤΟΣ ΚΙΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΣΕ ΚΑΡΦΩΝΩ ΣΕ ΜΑΧΑΙΡΩΝΩ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΩ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ