ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Κατακτητές της κορυφής» | Ιεροτελεστία για μεγάλο αριθμό προσκυνητών η ανάβαση και φέτος στον Χριστό στο Δίκαιο

0
10028
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε και φέτος στην πατροπαράδοτη ανάβαση στο Χριστό στο Δίκαιο, απόψε, παραμονή της μεγάλης εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Πλήθος προσκυνητών κατά δεκάδες άρχισαν να συρρέουν από νωρίς το απόγευμα έως αργά τη νύχτα (μέχρι τα ξημερώματα ή και τις πρωινές ώρες, μιας και πολλοί προσκυνητές διανυκτερεύουν εκεί).

Τον Εσπερινό τέλεσε φέτος ο Ιερέας της Ζιάς π. Ιωάννης Σταυρόπουλος μαζί με χορό Ιεροψαλτών από Κω και Ζιά.

Η Θεία Λειτουργία και φέτος τελείται στις 12τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά (γύρω στη μία και μισή ξεκινά για όσους δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί, (στο καταφύγιο και στους γύρω χώρους με υπνόσακους), ο δρόμος της επιστροφής με το υπέροχο φεγγάρι.

Η ανάβαση από το πάρκινγκ όπου καταλήγει ο χωμάτινος δρόμος από την Κεφαλόβρυση στη Ζιά, διαρκεί περίπου μία ώρα πεζοπορική διαδρομή (λόγω και της κίνησης). Η διαδρομή ωστόσο, αν και λίγο κουραστική για τους περισσότερους, είναι μια τελετουργία και σε αποζημιώνει η υπέροχη θέα και η αίσθηση της κατάκτησης της κορυφής των 843μ, αλλά και το δέος λόγω της εορτής και της ιερότητας του χώρου.

Ιδιαίτερα σημαντική φέτος η επίβλεψη των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και η εξυπηρέτησή τους στο χώρο του πάρκινγκ των οχημάτων (φωτό).

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ από drone Μιχάλης Χατζηθέμελης

Ενώ και η καλή φίλη και συνάδελφος Άννα Σαρηγιάννη ετοιμάζει σχετικό ΒΙΝΤΕΟ για το επόμενο Blondies Travels.

Το ξωκκλήσι του Χριστού (Μεταμόρφωση Σωτήρος)

από photographybysophiakaragianni.blogspot.gr

Στην κορυφή του όρους Δικαίου είχε χτίσει πριν το 1079 δυο κελιά ο Κώος Μοναχός Αρσένιος Σκηνούρης και ασκήτευε με ελάχιστους μοναχούς. Λίγο αργότερα χτίστηκε εκεί το εκκλησάκι του Χριστού και συγκροτήθηκε η Μονή του Σωτήρος Χριστού, η οποία το 13ο αιώνα έγινε Μετόχι της Μονής Πάτμου.

Το ναΰδριο της Μεταμορφώσεως είναι μονόχωρο, καμαροσκεπές κτίσμα με εξωτερικές διαστάσεις 4,80Χ3,30 μ. περίπου. Στην οροφή του ναού υψώνεται συνεπτυγμένος τρούλος, με διάμετρο πολύ μικρότερη από το πλάτος του ναού. Η τοιχοποιία είναι από αργολιθοδομή. Οι επιφάνειες των τοίχων καλύπτονται εσωτερικά με ασβεστοκονίαμα, κάτω από το οποίο παλαιότερα διακρίνονταν λείψανα από τοιχογραφίες.

Το ναΰδριο έχει υποστεί κατά καιρούς ανακατασκευαστικές επεμβάσεις. Η χάρη και η δεσπόζουσα θέση του προσελκύουν πάντοτε πλήθη εντοπίων και ξένων ιδιαίτερα κατά την ημέρα της εορτής του (6 Αυγούστου) και την παραμονή. Η θέα και από το εκκλησάκι είναι μοναδική.
Σύμφωνα με τον Καρπαθίου, το 1955 έπεσε κεραυνός πάνω στο εκκλησάκι, το οποίο είχε ήδη βλάβες, κι έτσι καταστράφηκε. Με πολλή προσπάθεια από την Εκκλησιαστική Επιτροπό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ζιας και με συνεισφορά των ιερών ναών του νησιού, προσωπικά των ιερέων του νησιού, των ενοριτών και των τρόφιμων των Σχολών Ανταρτοπαίδων, τελείωσε η επισκευή τον Ιούλιο του 1955 και το ξωκκλήσι τέθηκε πάλι σε λειτουργία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ