ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κοσμοσυρροή στο Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στη Μινιέρα | κ. Ναθαναήλ ο Ηλίας που έκλεισε & άνοιξε τους ουρανούς είναι εδώ παρών…

11
4135
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσκυνητών (η ροή ήταν συνεχής έως αργά τη νύχτα), παρουσία των τοπικών αρχών εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία στο Λινοπότη.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του σε δύο χαρακτηριστικά θαύματα του Προφήτη Ηλία από τα αναγνώσματα που διαβάστηκαν νωρίτερα:

Όταν έβλεπε ο Προφήτης Ηλίας ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης πίστευαν στα είδωλα, ήταν άδικοι και σκληροί, προσευχήθηκε θερμά στο Θεό και ζήτησε να τους δείξει ένα σημάδι. Από την προσευχή του Προφήτη Ηλία έκλεισαν οι ουρανοί και δεν έβρεχε για τρία ολόκληρα χρόνια. Άρχισαν τότε να στερεύουν οι πηγές και να πέφτει λιμός. Τότε ο βασιλιάς* είπε ας δοκιμάσουμε λοιπόν την πίστη του Θεού.

Τότε μαζεύτηκαν οι ιερείς των ειδώλων και ο Ηλίας κι έστησαν πάνω στο βουνό δύο θυσιαστήρια. Πρώτοι θυσίασαν οι ιερείς των ειδώλων το μοσχάρι στα είδωλα το διαμέλισαν, προσευχήθηκαν αλλά σταγόνα δεν έπεφτε.

Οπότε, ο βασιλιάς στράφηκε προς τον Ηλία. Ο Ηλίας ζήτησε τότε από το λαό να του φέρουν δώδεκα πέτρες, όσες και οι φυλές του Ισραήλ. Τις στερέωσε στη γη και είπε να σκάψουν γύρω στις πέτρες ένα βαθύ χαντάκι. Τους είπε να βάλουν πάνω στις πέτρες τα ξύλα και ζήτησε δύο στάμνες νερό.

Ο μόνος που είχε τη δυνατότητα να φέρει νερό ήταν ο βασιλιάς, οπότε  ο Ηλίας του ζήτησε  για δεύτερη και τρίτη φορά από δύο στάμνες νερό γεμίζοντας το χαντάκι που είχαν σκάψει. Τότε, έπεσε φωτιά από τον ουρανό και κατέκαψε τα ξύλα εξατμίζοντας το νερό που ήταν στο χαντάκι.

Στην συνέχεια, ο Προφήτης Ηλίας βλέποντας το λαό που πίστεψε στο θαύμα, τους είπε «έρχεται βροχή, φύγετε μην πνιγείτε…» Έπεσε στα γόνατα προσευχήθηκε και μετά τη βροχή πνίγηκαν πολλοί και κυρίως οι ιερείς των ειδώλων.

«Ο Προφήτης που με την προσευχή του έκλεισε και άνοιξε τους ουρανούς είναι εδώ παρών. Είναι παρών όπου υπάρχουν άνθρωποι που τον σκέπτονται και τον τιμούν. Παντού όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Ας τον παρακαλέσουμε να μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε το καλό και το κακό. Είναι μεγάλη αμαρτία να μην προσευχόμαστε για το καλό όλων», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Λ. Ναζίφης, ο πρ. Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος, η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα (η οποία ήρθε στην συνέχεια) , ο Αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος, οι δημ. σύμβουλοι: Σεβ. Μαραγκός, Σ. Πης, Π. Κιαπόκα, Β. Πη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, ο Τοπ. σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής κ.α.

 

*Ο προφήτης Ηλίας (Ηλιού) ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη (Θισβέ) της περιοχής Γαλαάδ, που βρίσκεται  δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Ανήκε στην φυλή του Ααρών και το όνομά του σημαίνει «ο Γιαχβέ είναι Θεός». Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα. Είναι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ.

Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει. Τότε ο πατέρας του, πήγε στα Ιεροσόλυμα και αφού περιέγραψε την οπτασία στους ιερείς, εκείνοι του είπαν ερμηνεύοντας την οπτασία, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

* Βασιλιάς την εποχή εκείνη ήταν ο Αχαάβ. Ή βασίλισσα Ιεζάβελ, βρέθηκε δίπλα στον Αχαάβ και τον διέφθειρε ψυχι­κα και ηθικά· τον έσπρωξε να λατρεύη τα ει­δωλα, να είνε άδικος, πλεονέκτης και βίαιος.

Πιο κάτω απ᾽ το παλάτι ήταν ένα αμπέλι, που ο νοικοκύρης του, ο φτωχός Ναβουθαί, το ᾽χε κληρονομιά απ᾽ τον πατέρα του. Και ξέρε­τε πόσο οι χωρικοί αγαπούν τα κτήματά τους, μάλιστα αυτά που ο πατέρας τους τα ᾽χει ποτίσει με τον ιδρώτα του. Ο Ναβουθαί το ᾽σκαβε, το κλάδευε, το καλλιεργούσε· το αγαπού­σε πολύ. Μα να που το ᾽βαλε στο μάτι ο βασι­λιάς και ήθελε να το κάνη δικό του. Του το ζήτησε, του πρότεινε να του δώση αλ­λο καλύτερο η χρήματα πολλά. Ο Βαβουθαί δεν δέχτηκε. Το αμ­πέλι του πατέρα μου δεν το που­λω, είπε. Τότε η βασίλισσα έδωσε εντο­λη να ε­νοχοποι­ήσουν με συκοφαντία το Ναβουθαί και να τον λιθοβολήσουν. Έτσι πήρε το αμ­πελά­κι και το ᾽κανε κτήμα των ανακτόρων.

Αυτό ήταν μια αδικία. Ποιος τ να ελέγξη την αδικία; Τα δικαστήρια μικρά αδικήματα τιμωρούν· οι μεγάλοι εγκληματίες μένουν ατιμώρητοι. Κάποιος όμως ήλεγξε και τον Α­χαάβ και την Ιεζάβελ. Ποιος; Ο Ηλίας ο Θεσβίτης. Κατ᾽ εντολήν του Θεού πήγε στα ανάκτορα και λέει· Βασιλιά, σκότωσες και έτσι πήρες το αμ­πέλι· θα τιμωρηθής· θα σκοτω­θης, και όπου τα σκυλιά έγλειψαν το αίμα του Ναβου­θαί, ε­κεί θα γλείψουν και δικά σας αι­ματα… Και πρα­γματι έτσι έγινε (βλ. Γ΄ Βασ. κεφ. 20).
Βλέπετε, , τι κακό είναι η αδικία; Είναι φωτιά που καίει. Λέει ένας άγιος· Ε­χεις εκατό πρόβατα· θέλεις να τα χάσης όλα; Κλέψε ένα και βαλ᾽ το μεσ᾽ στο κοπάδι σου. Ε­κείνο θα γίνη αιτία να χαθούν και όλα τ᾽ άλ­λα.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με άφθονο φαγητό από την ενορία Λινοποτίου και στην συνέχεια ανέλαβαν οι μερακλήδες με χορό από την ορχήστρα των: Μιλτιάδη Ζαμάγια (βιολί), Σάββα Κεφαλιανού (λαούτο-τραγούδι), Γιώργου Ξενίκα (λαούτο) και Γιάννη Πόσα (κρουστά).

Ιδιαίτερη υποδοχή επεφύλαξαν όλοι οι παριστάμενοι στον αειθαλή πρωτοχορευτή μας Δημήτρη Κουσπακίδη, ο οποίος μόλις έφτασε Κω (αεροπορικώς από Αυστραλία) ανέβηκε στον Προφήτη Ηλία να προσκυνήσει (φωτό-βίντεο)

 

 

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά στους Ηλιες κ Ηλιανες.Με το Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία είμαστε συναισθηματικά δεμενοι από τότε που γεννηθηκαμε και νιωθουμε πάντα μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που ανεβαινουμε να προσκυνησουμε. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία.

  2. Και του χρονου, νοηθεια σε ολους να ειναι ο Προφητης Ηλιας. Πολλα μπραβο που συνεχιζεται τα εθιμα.

  3. Συχνά ο Θεός, μέσω Προφητών, αναφέρεται στο μέλλον διαφόρων λαών, όπως διαβάζουμε σε προφητείες του Ησαϊα, του Ιερεμία, του Ιεζεκιήλ. Ο Δανιήλ, για παράδειγμα, προφητεύει για τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών. Δεν ομιλεί, συνεπώς, ο Θεός μόνο για τον Ισραήλ.
    Ομιλεί για όλους τους λαούς και κατευθύνει τις τύχες όλων των λαών. Έτσι ούτε οι Έλληνες βγαίνουν έξω από το σχέδιο του Θεού, πολύ δε περισσότερο αφού δεχθήκαμε το Ευαγγέλιό Του από τους πρώτους. Όμως, προκύπτει το ερώτημα: Μήπως και η πατρίδα μας ζει και πολιτεύεται στα ίδια χνάρια του παλαιού Ισραήλ; Και όσα δεινά επήλθαν πού οφείλονται; Μήπως πρόκειται να συρρικνωθούμε ως έθνος και ως κράτος; Μα στο πρώτο ερώτημα απαντήσαμε μόνοι μας. Πόσα παιδιά πια γεννιούνται στη “ρυτιδιασμένη” πρόωρα γερασμένη πατρίδα μας; Όσο για τα σύνορά μας, δεν υπάρχει τίποτα αμετάθετο και σίγουρο. Ακόμη, υφιστάμενοι μια τεράστια κοινωνικοοικονομική κρίση, αναλογιστήκαμε ποια είναι η αφετηρία της;
    “Ασφαλώς η αποστασία του λαού μας και την στροφή του προς την ειδωλολατρία. Αποστατούμε από τον Θεό καθημερινά. Το φαινόμενο της αθεΐας (…)

  4. Το βιβλίο της Αποκαλύψεως (ια΄κεφ.), διαβάζουμε: “Και θα δώσω”, λέει ο Χριστός “στους δυο μάρτυρές μου”, ο ένας από τους οποίους είναι ο Προφήτης Ηλίας, “και θα προφητεύσουν”. Λέγονται μάρτυρες, γιατί θα δώσουν μία μαρτυρία. Λέγονται και προφήτες, γιατί θα προφητεύσουν. Η διάρκεια της προφητείας τους θα είναι χίλιες διακόσιες εξήντα ημέρες, ή τριάμισι χρόνια. Πόσες μέρες είχε κρατήσει την ανομβρία τότε ο Προφήτης; Τριάμισι χρόνια.
    Το ίδιο φαινόμενο, από το ίδιο πρόσωπο! Και η Αποκάλυψη λέει πιο κάτω: «Αυτοί θα έχουν εξουσία να κλείσουν τον ουρανό, για να μην πέσει βροχή κατά τις ημέρες της προφητείας τους.»! Το κήρυγμα της μετανοίας λοιπόν θα διαρκέσει τριάμισι χρόνια, όσο και η περίοδος της ανομβρίας. Στη συνέχεια ο Αντίχριστος, που δεν θα ανεχθεί τον προφητικό έλεγχο, θα τους φονεύσει αφήνοντας τα σώματά τους άταφα στην πλατεία της Ιερουσαλήμ. Γι’ αυτούς τους δύο Προφήτες λέει το βιβλίο της Αποκαλύψεως ότι θα τους δει όλος ο κόσμος, αφού θα ‘χουν φονευθεί στην πλατεία της Ιερουσαλήμ. Το φόνο μάλιστα των Προφητών θα τον δουν: “γλώσσες, φυλές, έθνη, λαοί». Κι ενώ αυτό ήταν αδύνατο για την εποχή που γράφηκε η Αποκάλυψη, σήμερα φαίνεται εύκολο χάρη στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Αποκάλυψη προσθέτει ότι, στα 3,5 χρόνια της κυριαρχίας του Αντιχρίστου, ο πιστός λαός πρέπει να αποκρυβεί «μικρόν όσον όσον», ακριβώς όπως ο Ηλίας στα χρόνια του

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.