Λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Νικήτα στη Νίσυρο (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

6
1596

nisyros 3

Νίσυρος | Βαγγέλης Καρπαθάκης


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Μάρτυρος Νικήτα του Νισυρίου στο Μανδράκι της Νισύρου.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, Κώου κ. Ναθαναήλ, Σύμης κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου.

Να αναφερθεί ότι τους Αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς της νήσου Νισύρου, της Κώ, της Κέφαλου και της Ρόδου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις αιτιάσεις τις οποίες διατυπώνουν ορθολογιστές σχετικά με την εκούσια προσέλευση των Νεομαρτύρων στο μαρτύριο.

Πριν την απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου αφού ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πανήγυρη του Αγίου αναφέρθηκε συντόμος στην ζωή του Αγίου Νικήτα ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος εμφανώς συγκινημενος εκανε ιδιαιτερη προσευχητική αναφορα στα ελληνόπουλα τα οποία αγωνίστηκαν στα Ίμια, τονίζοντας ότι τα νησιά του αιγαίου πελάγους θα μείνουν μέχρι της συντελείας του αιώνος ελληνικά.

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

nisyros 1

Πηγή: romfea.gr/
ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ:

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥ ΝΙΣΥΡΙΟΥ

 

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Νίσυρο η γιορτή του Αγίου Νικήτα του Νισύριου που μαρτύρησε πριν 286 χρόνια, το 1732, στην Χίο. Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν δύο ημέρες, 20 και 21 Ιουνίου,

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 20 Ιουνίου, με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού. Προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ για την φετινή πανήγυρη του Αγίου Νικήτα ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος, ο Σεβασμιώτστος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ηγούμενος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος, καθώς και πλειάδα Ιερέων από την Τήλο ,τη Κώ, τη Σύμη τη Ρόδο και άλλοι. Νωρίτερα κατέπελευσαν από την Καρδάμαινα της Κώ δύο σκάφη που μετέφεραν εκατοντάδες πιστούς. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Νικήτα που έφθασε στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Ποταμιτίσσης. Την Ιερά Εικόνα μετέφεραν στρατιώτες του Στρατοπέδου ΔΑΝ Νισύρου και Λιμενικοί της Νισύρου. Στη συνέχεια παρετέθη δείπνος σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Νισύρου στο Ζωσιμοπούλειο θέατρο που περιελάμβανε πιτθιά (ρεβυθοκεφτέδες), σαλάτα και ρεβυθάδα. Το γλέντι άναψε γύρω στις 10 το βράδυ και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουνίου, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης κ. Χρυσοστόμου και του Θεοφ. Επισκόπου Ολύμπου κ. Κυρίλλου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνόπουλα τα οποία αγωνίστηκαν στα Ίμια, τονίζοντας ότι τα νησιά του αιγαίου πελάγους θα μείνουν για πάντα Ελληνικά.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν πέραν του Δημάρχου κ. Χριστοφή Κορωναίου, ο ὁ Στρατηγός κ. Κωνσταντῖνος Γκίνης, Ἐπίτιμος Ἀρχηγός ΓΕΣ, οι αφιχθέντες από την Κώ Επαρχος Κω και Νισύρου κ. Γεωργιος Χαλκιδιός, ο Ταξίαρχος κ. Λάμπρος Ναζίφης, Διοικητής τῆς 80 ΑΔΤΕ, ο Συνταγματάρχης πυροβολικού κ. Ιωάννης Μουστάκης, ο Αντισυνταγματάρχης μηχανικού κ. Δημήτριος Δόξογλου και ο Υπολοχαγός του πεζικού κ. Βασίλειος Πανάγος. Επίσης παρευρέθηκε και  ο κ. Γιώργος Παλαμπουγιούκ, Υπεύθυνος του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, αφιχθείς από τη Λέρο.

Ο Άγιος Νικήτας γεννήθηκε στη  Νίσυρο το 1716, από πατέρα που ήταν δημογέροντας  του νησιού. Ο πατέρας του εξισλαμίστηκε και μαζί του εξισλαμίστηκε και ολόκληρη η οικογένειά του κατά τη συνήθεια των Τούρκων, και μετακόμισε στη Ρόδο . Ο άγιος νεομάρτυς Νικήτας ήταν τότε μωρό και δεν είχε συνείδηση του γεγονότος.

Όταν όμως το ανακάλυψε, συγκλονίστηκε, αρνήθηκε το Ισλάμ, έφυγε από το σπίτι του και κατέφυγε στη Νέα Μονή Χίου. Στη Χίο συνελήφθη από έναν «άνθρωπο του χαρατζή» (του φοροεισπράκτορα), επειδή δεν είχε χαρτιά ούτε χρήματα να πληρώσει το χαράτσι, και, ενώ περίμενε τη μεταφορά του στις φυλακές, μαθεύτηκε ότι ήταν μουσουλμάνος που επέστρεψε στο χριστιανισμό.

Εκεί ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν. Ο νεαρός γενναίος Νισύριος Νικήτας τους απάντησε: «Χριστιανός είμαι, Νικήτας ονομάζομαι και Νικήτας θα πεθάνω». Τότε μετά από φρικτά βασανιστήρια τον αποκεφάλισαν  στις 21 Ιουνίου 1732, και πέταξαν το σώμα του στη θάλασσα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι χριστιανοί άλλαζαν πίστη, επειδή δεν άντεχαν τις αβάσταχτες συνθήκες της δουλείας, ενώ οι μουσουλμάνοι που γίνονταν χριστιανοί, όχι μόνο άφηναν την απόλυτη ελευθερία τού κυρίαρχου και έπαιρναν πάνω τους αυτές τις αβάσταχτες συνθήκες, αλλά και διακινδύνευαν τη σύλληψή τους και την καταδίκη τους σε βασανιστήρια και θάνατο. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν τη ζωή και δεν επιθυμούσαν να υποστούν τα φρικτά βασανιστήρια που ήξεραν ότι τους περίμεναν. Όμως τους οδηγούσε εκεί η συνείδησή τους, που δεν ειρήνευε με την απλή μυστική επιστροφή στο χριστιανισμό. Θεωρούσαν ότι οφείλουν να ισοσταθμίσουν την άρνησή τους, που κατά κανόνα ήταν δημόσια, με μια εξίσου δημόσια ομολογία πίστης.

Ο νεαρός Νικήτας δεν υπολόγισε την ζωή του μπροστά στη βαθιά πίστη του στο Χριστιανισμό. Ο νεαρός Νισύριος προέταξε την ελεύθερη βούληση του και επαναστάτησε ενάντια στην αβίαστη ευκολία του πατέρα του να συνθηκολογήσει με το καταπιεστικό καθεστώς που επέβαλαν οι Τούρκοι κατακτητές, για να μπορέσει να βολευτεί. Για το νεαρό Νισύριο τα μοναδικά κίνητρα του στην απόφαση του να αντιπαραταχθεί απέναντι στους φυσικούς, κοινωνικούς, πνευματικούς περιορισμούς και να μην ακολουθήσει την κατεστημένη λογική που επέβαλαν οι κατακτητές, ήταν οι πεποιθήσεις του, τα ιδανικά του και η βαθιά πίστη του.

Ο Άγιος Νικήτας, ο νεαρός Νισύριος Νικήτας, αποτελεί για τις σημερινές γεννιές, για τους σημερινούς νέους, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,  παράδειγμα προς μίμηση.

Η Νίσυρος του ατίθασου Πολυβώτη που επαναστάτησε ενάντια στο κατεστημένο των αρχαίων Ελλήνων Θεών, που κοίτεται στα σπλάχνα της και μας θυμίζει συχνά πυκνά την ύπαρξη του με τους σεισμούς του, η Νίσυρος του μαχητή κατά των εισβολέων, Ναύαρχου Γνωμαγόρα, η Νίσυρος του Αγίου Νικήτα του νεομάρτυρα που θανατώθηκε από τους κατακτητές για τη βαθιά πίστη του και τα ιδανικά του, η Νίσυρος του ενεργού ηφαιστείου, η Νίσυρος της άναρχου άγριας φύσης, γιορτάζει την υπερηφάνεια της για τα άξια παιδιά της την 21 Ιουνίου, την ημέρα του νεομάρτυρα Νικήτα. Ο Αγιος Νικήτας συσπειρώνει στο πρόσωπο του τα ιδανικά  της ελέυθερης βούλησης, της πίστης σε αξίες και αρχές, της ελευθερίας, ιδανικά που δίνουν νόημα στη ζωή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Αγιος να μας φωτίσει τους Νισύριους , που τρωγόμαστε και οι μισοί δε μιλούμε με τους άλλους μισούς .
  …και να μας βοηθήσει να σταματήσουμε να πλερώνωμε τουριστικές μίζες .
  …δε μας φτάνουν τα έξοδα με τις ζημιές , από το θειάφι και την υγρασία ,
  με τις μίζες των αυτοκινήτων κ των μηχανακιώ μας , νάχωμε να πλερώνωμε κι άλλα κερατιάτικα ?? !!
  Αγιε Νικήτα βάλε το χεράκι σου …

 2. Πωωωωωωωωωω πωωωωωωωωω πωωωωωωωω !!!!!!!
  ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΠΑΔΑΡΙΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!

 3. Χρόνια πολλά στη Νίσυρο,την ευλογία και πρεσβεία του Αγίου Νικήτα να έχουμε Αμήν.

 4. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΙΣΥΡΟ…!!!
  ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΤΟΥ ΝΙΣΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΕΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΝΙΣΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ..!!!!!
  ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ..!!!
  ΜΕ ΕΓΚΑΡΔΙΕΣ ΕΥΧΕΣ
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.