ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Άρωμα γυναίκας» στην χορευτική μας παράδοση | Καταχειροκροτήθηκε η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Κω «Εμπάτε κόρες στο χορό»

3
3084

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου και μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον κατάμεστο ΟΡΦΕΑ η εκδήλωση «ΕΜΠΑΤΕ ΚΟΡΕΣ ΣΤΟ ΧΟΡΟ» Αφιέρωμα στην προσφορά της γυναίκας στην παράδοση που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Κω στο πλαίσιο των χειμερινών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΩΝ.

Για την προσφορά των γυναικών στην παράδοση και τον αστείρευτο λαϊκό πλούτο του νησιού μας, μίλησε η Πρόεδρος της ΕΓΕ Κω Μαίρη Φάκκου. Με μια πολύ περιεκτική εισήγηση, από την ανώνυμη καταγραφή στην «Κώα γυναίκα», η κ. Φάκκου έκανε αναλυτική αναφορά στην πλούσια πολιτιστική και λαογραφική προσφορά της προσφάτως εκλιπούσης, Περσεφόνης Κουτσουράδη και των γυναικών που βαδίζουν στα χνάρια της: Αργυρώ Κατσίλλη, Αργυρώ Χαρτοφύλη, Μαρία Τουλαντά-Παρισίδου, Ξανθίππη Αγρέλλη, Ευανθία Μπινιά και συνολικά οι γυναίκες μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Ειδική αναφορά έκανε ακόμη η κ. Φάκκου στις σπουδαίες ερμηνεύτριές μας: Την γεννημένη στην Αντιμάχεια της Κω την 1η του Σεπτέμβρη το 1890, Μαρίκα Παπαγκίκα, ή Μαρία-Κωνσταντίνα Κατσώρη το γένος Μαντούκου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, τις αδελφές Άννα Καραμπεσίνη και Έφη Σαρρή αλλά και την αείμνηση Κατίνα Παππούλη, που στο αστείρευτο πάθος τους οφείλεται η διάσωση και διάδοση της νησιώτικης μουσικής μας παράδοσης.

Θεματοφύλακες της λαϊκής μας παράδοσης είναι και τα μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, τόνισε η κ. Φάκκου – κλείνοντας- με την ευχή να αποκτήσει ευρύτητα αυτή η προσπάθεια στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και γενικότερα στους ασκούντες εξουσία.

Tην εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε το μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Σμαράγδα Παρισίδου, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές για την επιτυχία της εκδήλωσης, ενώ την παρουσίαση των χορών έκανε ο Δάσκαλος χορού του Λυκείου Ελληνίδων, Μανώλης Χαλκιδιός (ΒΙΝΤΕΟ).

Έπαιξαν οι παραδοσιακοί μας μουσικοί: Δημήτρης Κεφαλιανός (βιολί), Νίκος Μάμμης (λαούτο-τραγούδι) και Βασίλης Κατσαφάδος (τουμπερλέκι).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Δ. Χούπης, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ και Γραμμ. του Δημ. συμβουλίου Β. Παντελίκιζη, οι Περιφερ. σύμβουλοι Ε. Νάκη και Ε. Σβύνου, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Ι.Γ. Καρδαράς, ο εκπρόσωπος της Αστ. Δνσης Δ. Καπανδρίτης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων κ.α.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητηρια στο Λύκειο Ελληνιδων,στο χορευτικό και στα παιδιά που έπαιξαν και μας χάρισαν μια πανέμορφη εκδήλωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ