ΟΡΑΜΑ για «ΘΕΡΜΑ»: Δεν θα επιτρέψουμε ο Δήμος της Κω να μετατραπεί σε κτηματομεσιτικό γραφείο του κου Κυρίτση

11
844

ΟΡΑΜΑ για «ΘΕΡΜΑ»: Δεν θα επιτρέψουμε ο Δήμος της Κω να μετατραπεί σε κτηματομεσιτικό γραφείο του κου Κυρίτση

Η δημοτική αρχή Κυρίτση 4 χρόνια τώρα δεν έφερε ποτέ θέμα «Θερμών» στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε καν ασχολήθηκε επί της ουσίας. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά.

Το ίδιο έγινε και στην πρώτη θητεία Κυρίτση στον πρώην Δήμο της Κω.

Ο Νόμος 3498/2006 για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού ψηφίζεται στις 23/10/2006 δύο μήνες πριν αναλάβει, τότε, τα καθήκοντά του.

Παράλληλα στις 22/12/2006 εκδίδεται και η Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τη διαδικασία αναγνώρισης ιαματικών φυσικών πόρων.

Περνούν τρία ολόκληρα χρόνια για να αναθέσει στις 23/12/2009 μέσω προγραμματικής σύμβασης στο ΙΓΜΕΠ την «ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ – ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ».

Σήμερα, με αφορμή την έκδοση του ΦΕΚ για τα «Θερμά» 12 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 3498/2006 θυμήθηκε:

– την ύπαρξή τους,

– ότι ο δήμος έχει συνέχεια (γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς) και

– φυσικά να σπεύσει να προσκαλέσει «ιδιώτες» για να κάνει ένα ακόμα “deal”.

Η ουσιαστική δουλειά όμως για τα «Θερμά» είχε γίνει όπως και για πολλά άλλα ζητήματα για τα οποία απεμπόλησαν την συνέχεια της διοίκησης (βλέπε χαρακτηριστικά μόλος κρουαζιερόπλοιων) την προηγούμενη περίοδο.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2013 με την υπ αρ. 14 απόφαση  του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική αρχή Καΐσερλη μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια που ξεκίνησε από το πρώτο έτος της θητείας της υπέβαλε φάκελο  προς την αρμόδια διεύθυνση του ΕΟΤ για αναγνώριση ως ιαματικού του φυσικού πόρου της πηγής «ΕΜΠΡΟΣ ΘΕΡΜΗ – ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ.»

Παραθέτουμε αυτούσια την εισήγηση του τότε αρμοδίου Αντιδημάρχου κου Θ. Νικηταρά:

«Με το υπ’ αριθμ. 24190/10-07-12 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών υποβλήθηκαν στον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας οι μελέτες του έργου «Υδρογεωλογική – Γεωλογική – Μικροβιολογική – Ραδιολογική – Φυσικοχημική» που συντάχθηκαν από το ΙΓΜΕ και ζητήθηκε η συνδρομή του για την εκπόνηση υγειονομικής έκθεσης σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις του ΦΕΚ 2215/02-10-2009 με τις οποίες τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 16655/22- 12-2006 απόφαση Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.

Η υγειονομική έκθεση συντάχθηκε από τον κ. Μιλτιάδη Τσαλιγόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, επιστημονικό υπεύθυνο της προγραμματικής σύμβασης της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος. Παραλήφθηκε πρόσφατα από τον γραμματέα του Συνδέσμου κ. Τερζίδη Δημήτριο, ο οποίος τη διαβίβασε στο Δήμο μας.

Το κόστος της υγειονομικής έκθεσης δεν επιβάρυνε τον Δήμο Κω καθόσον καλύπτεται από την προγραμματική σύμβαση του Συνδέσμου.

Η σχετική έκθεση κατέδειξε τις ενδείξεις και αντενδείξεις των ιδιοτήτων του ιαματικού φυσικού πόρου της περιοχής Εμπρός Θέρμη του Δήμου Κω. 

Με την παραλαβή της εν λόγω έκθεσης ο Δήμος μας πλέον μπορεί να υποβάλλει φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μελέτες για την αναγνώριση του φυσικού πόρου της Εμπρός Θέρμης ως ιαματικού και την καταχώρηση του στο μητρώο Ιαματικών Πηγών στην αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΤ».

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν, άμεσα, τον Μάιο του 2013 η Ειδική Επιτροπή Φυσικών Ιαματικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού μετά από σειρά ενεργειών να αναγνωρίσει για πρώτη φορά τα «Θερμά».

Επρόκειτο, μάλιστα, για την 18η αναγνώριση ανάμεσα σε εκατοντάδες φυσικούς πόρους της πατρίδας μας. 

Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αξιοποίησης των Ιαματικών λουτρών ελήφθησαν και άλλες αποφάσεις η υλοποίηση των οποίων ανέμενε, στωικά, την έκδοση του ΦΕΚ της 14ης Φεβρουαρίου 2018 για την οποία σήμερα η δημοτική αρχή Κυρίτση επαίρεται.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την ψήφιση της μελέτης 423/10.10.2012 για το έργο με τίτλο: «Ιαματικά Λουτρά Δήμου Κω – Αποκατάσταση δημοτικού κτιρίου και περιβάλλοντα χώρου, με Α.Μ.: 33/2011»

Την απόφαση 278/18/06/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή δύο (2) αποβάθρων στην περιοχή «Εμπρός Θέρμης» και «Αγ. Ειρήνης», στοχεύοντας παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού σκαφών.

Κλείνοντας θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Η υπόθεση αξιοποίησης των ιαματικών πηγών αφορά το σύνολο της Κωακής κοινωνίας και θα γίνει αποκλειστικά με όρους δημοσίου συμφέροντος.

Αν ο κος Κυρίτσης θέλει να ιδιωτεύσει ως κτηματομεσίτης μπορεί να το κάνει, όχι όμως όσο κατέχει έστω και για έναν χρόνο ακόμα τη θεσμική ιδιότητα του Δημάρχου της Κω.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

  των αγαλματων,των χωραφιων ,των οικοπεδων ειναι μονο ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ

 2. οπως το χωρφι στο λινοποτη σε συγγενή προέδρου, όπως τα κλιματιστικά στη σύμβουλό τους όπως οι μπογιες στη σύμβουλό τους,

  οπως τα σχολεια. 3 εκατομυρια σε ………… οπως οι μεταφορές δεμάτων, όπως οι υπολογιστες στον υποψηφιο τους όπως οι αναθέσεις εργολαβιών σε φουρναρη

 3. ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΟΤΙ Ο ΤΖΟΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
  ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΠΆΝΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΥΦΑ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ.

 4. οι αρχιερεις της διαπλοκης της αρπαγης, των εργολαβων ,των κλιματιστικων ,των λεωφορειων ,των τρενων,

  των αγαλματων,των χωραφιων ,των οικοπεδων ,των προκατ αιθουσων,των σχολειων ειναι μονο ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ ΜΑΣΑ.Πηγαιντε να κρυφτειτε.δεν ντρεπεστε?τι ειναι αυτα?σας πηρε χαμπαρι ολο το νησι.
  ας γινοταν διαγωνισμος.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.Μοίρασαν 3.000.000 εκατομμύρια ευρώ σε 48 ώρες…χωρις διαγωνισμο!!!! ολα στους κολλητους.γεμισαν οι οι πουγκες δημοτικο χρημα με απευθειας αναθεσεις!!!!3.000.000 χωρις διαγωνισμο.αυτοι ειναι χειροτεροι απο τον σημιτη και τον τζοχατζοπουλο
  μεγαλα πασοκια της αρπαχτης.κοροιδα δημοτες.
  θα φαμε εμεις τα παιδια μας τα εγγονια και τα δισεγγονα.σοι παει το βασιλειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ