ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με πολλές παρουσίες & μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Ένωσης Κώων Αθηνών στο ξεν. Αμαλία

5
2636

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Ένωση Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης» πιστή στις παραδόσεις και τιμώντας τα έθιμα του νησιού μας για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, διοργάνωσε την ετήσια παραδοσιακή εκδήλωση την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, στο Ξενοδοχείο Αμαλία.

Σε μια λαμπερή εκδήλωση, με αθρόα προσέλευση των Κώων της Παροικίας εορτάστηκαν τα 70 χρόνια Ελεύθερα Δωδεκάνησα και τα 95 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Κώων. Με αφορμή την ανακήρυξη του Έτους 2017, ως Έτος Δωδεκανήσου, από τη Βουλή των Ελλήνων, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Πρόεδρος Νινέττα Μανούση παρουσίασε με φωτογραφικό υλικό και ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που οδήγησαν στην Απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από την ιταλική κατοχή και την Ενσωμάτωση. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στους Κώους αγωνιστές του Συντάγματος Εθελοντών, των Κώων παρασημοφορηθέντων με το Τάγμα του Φοίνικα αλλά και των Κώων αγωνιστών-εθελοντών. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όλους τους Κώους επώνυμους και ανώνυμους που αγωνίστηκαν ψυχή τε και σώματι για την πατρίδα μας. Ειδική μνεία έγινε και στους συμπατριώτες μας, που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2017.

Στη συνέχεια, η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα 95 χρόνια της Ένωσης από την ίδρυση, με αναφορά στους Προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια αλλά και την εν γένει δράση του Σωματείου μέσα στη διάρκεια των χρόνων. Σημαντικές ημερομηνίες σταθμοί για την Ένωση, η 6η Δεκεμβρίου 1989 η απόκτηση της Εστίας στην οδό Αχαρνών-δωρεά του Ευάγγελου Ζερβάνου, θείου της Αντιπροέδρου μας Λουκίας Ζερβάνου –Καραδενιζλόγλου και η 31 Ιανουαρίου 2002 η απόκτηση της Βιβλιοθήκης.

Στο δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο βραβευμένος Τόμος με το πρώτο Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Μοσκόβη για το 2016 «Ιερά Μητρόπολις Κώου και Νισύρου, Παρελθόν και Παρόν», από τον Καθηγητή και Συγγραφέα κ. Ανδρέα Χατζημιχαήλ. Αναφορά έγινε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία και όλη η ορθόδοξη κοινότητα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Ιταλοκρατίας για να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα αλλά και η ορθόδοξη θρησκεία.

Στη φετινή εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Γάκης, Μάνος Κόνσολας, Κώστας Σκανδαλίδης, ο Πρώην Υπουργός, Πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ και εκπρόσωπος Δήμου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ταξίαρχος κ. Παπασταθόπουλος, Πρώην Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας και Πρέσβης κ. Μάνος Γκίκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, ο Πρόεδρος του πνευματικού Ομίλου Κω ο Φιλητάς κ. Κώστας Ιωάννου, η Πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας Λιάνα Μαυρή-Κορκόνδειλα, η επίτιμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Θεμελίνα Χαραλαμποπούλου, ο Πρώην Πρόεδρος της Ένωσης και Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚΩ κ. Νίκος Μανούσης, οι καθηγητές Φιλοσοφίας κ. Παναγιώτης Νούτσος και Παναγιώτης Πανταζάκος, η κα Ελένη Ανδριωτάκη –Σουρμέλη, κόρη του αείμνηστου Προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Ανδριωτάκη, καθώς και πολλά στελέχη παλαιοτέρων Δ.Σ. μεταξύ άλλων ο κ. Μιλτιάδης Φάκκος, η κα Μαίρη Αλεξανδρίδου κ.ά.

Χαιρετισμό έστειλαν, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να παραστούν, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως , νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλο, ο Δήμαρχος Κω κος Γιώργος Κυρίτσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Δημήτρης Χούπης, ο Ταξίαρχος κ. Στέλιος Σεργεντάνης, η Παγκωακή αδελφότητα Ρόδου «Ο Ιπποκράτης» και η κ. Ευαγγελία Κεφαλιανού – Μπούρα, Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης», λόγω πένθους.

Την μουσική επένδυση της εκδήλωσης είχε ο Μανώλης Κόττορος. Το βιολί σε συνδυασμό με το λαούτο ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε γνωστές Κώτικες και δωδεκανησιακές μελωδίες. Οι Κώοι της Παροικίας χόρεψαν τιμώντας για ακόμα μια φορά την λαογραφία και τα έθιμα του νησιού μας.

Ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες:

 • Για τη φροντίδα, την επιμέλεια και παρασκευή του παραδοσιακού «γλυκού» τα Βάρβαρα στην Αντιπρόεδρο μας Λουκία Ζερβάνου –Καραδενιζλόγου και τον συμπατριώτη μας Chef Νικήτα Χατζηγιωργαλή. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές.
 • Για την αποστολή των ημερολογίων για το έτος 2018, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κ.κ Ναθαναήλ.
 • Για τον βραβευμένο Τόμο που παρέδωσε στην Πρόεδρο, Ν. Μανούση, στον κ. Ανδρέα Χατζημιχαήλ.
 • Για την ειδική έκδοση της Βουλής που αφορά στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 69 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου που πραγματοποιήθηκε το 2016, στην αίθουσα της Γερουσίας, στον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, που προσέφερε στους παρευρισκόμενους.

Ευχαριστούμε και πάλι δημόσια τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, που με την παρουσία και την αγάπη τους στηρίζουν το έργο της Ένωσης.

Εκ μέρους της Ένωσης

Νινέττα Ν. Μανούση Μαργιάννα Χαματζόγλου

Πρόεδρος Γενική Γραμματέας

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για τον σταυρό τα κάνουν όλα, για τον σταυρό παραμύθια της Χαλιμάς, τρώνε και χαμογελάμε ακόμα και στον παπά…

  • Τρέλααα, ψοφάω για οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά δεν σας προβληματίζει γιατί οι εκατοντάδες ΝΕΟΙ Κώοι της Αθήνας απέχουν;;;…

   Με προσκλήσεις σε προέδρους- γλάστρες, χωρίς την παρουσία νέων ανθρώπων οι εκδηλώσεις των γερασμένων κάποτε θα τελειώσουν. Όμως με την ανεργία που τρέχει ποιός νέος θα δώσει 20-25 ευρώ για να φάει βάρβαρα και να απολαύσει αυτοπροβολή συγκεκριμένων ;;; Τώρα που βρήκαν βόλεμα και βήμα για προβολή;;;; Θα συνεχίσουν πάλι το καλοκαίρι με «παρουσιάσεις βιβλίων» για προβολή καθηγητών, συγγραφέων και αντιγραφέων…

 2. Συγχαρητήρια στους συντελεστές της εξαιρετικής εκδήλωσης που με σεβασμό στην Ιστορία τίμησε τους πατριώτες με εξαιρετική διακριτικότητα !!

 3. Τί έλεγε ο Γάλλος πρέσβυς για τους Έλληνες πολιτικούς 153 χρόνια ΠΡΙΝ ; ; ;

  Τί γνώμη εξέφραζε ο εν Αθήναις Γάλλος πρεσβευτής Αρθούρος ντέ Γκομπινό (1864 – 1868) για τον πολιτικό κόσμο της εποχής του; «Μικρά πάθη, μικρά συμφέροντα, μικροί άνθρωποι, μικρές κατεργαριές, μικρές μηχανορραφίες, όλα μικρά, και μόνο η περιφρόνησίς μου ΜΕΓΑΛΗ»!

 4. Τρέλααα, ψοφάω …..
  Εσυ ο πιο πάνω έχεις το ίδιο κείμενο κ το αντιγραφεις συνεχώς
  Σ´αρεσει εεε
  πρόσεχε μόνο μη σου μείνει χουσουρι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ