ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κοσμοσυρροή στον ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ Σύμης – Χιλιάδες προσκυνητές από Κω, Ρόδο & άλλες περιοχές – Με τα γόνατα οι πιστοί… Οι ψαράδες μοίρασαν τη ψαριά τους στον κόσμο…

Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πλήθος προσκυνητών συνέρρευσε φέτος – βοηθούντος του εξαιρετικά καλού καιρού και με μία θάλασσα «λάδι»- στον ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ Σύμης για την μεγάλη εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης τιμάται από τους Συμιακούς, αλλά και τους Δωδεκανησίους σε όλη την οικουμένη. Η μονή του, που βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου της Σύμης, από όπου έχει λάβει την προσωνύμια της, έχει καταστεί πανελλήνιο προσκύνημα.

Παρά την κοσμοσυρροή και την πολυκοσμία αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί πρσκυνητές που είχαν κάνει τάμα έφτασαν στην εκκλησία με τα γόνατα…

Ενώ οι ντόπιοι Συμιακοί ψαράδες -όπως το συνηθίζουν κάθε χρόνο- πρόσφεραν στους προσκυνητές, όσα ψάρια έπιασαν την προηγούμενη μέρα.

Παρόντες στην σημερινή εορτή και τη λιτάνευση της εικόνας του Πανορμίτη ήταν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύμης Λ. Παπακαλοδούκας και άλλοι επίσημοι, καθώς και πολλές χιλιάδες προσκυνητών από Κω, Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά.

(Ευχαριστούμε πολύ τη φίλη Ελένη για τις πρόσθετες φωτο)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΥΜΗΣ – ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

Η αγάπη του δωδεκανησιακού λαού μαρτυρείται και από το λαϊκό δίστιχο:

 

Επήα και στην Κρεμαστή, επήα και στην Πάτμο

Καλό μ’ Παερμιωτάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω;

 

Χτισμένη μέσα σε αρκετό πράσινο, πάνω στη θάλασσα, υπάρχει τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα και στολίζεται από ένα πανέμορφο καμπαναριό, ρυθμού μπαρόκ-ροκοκό του 1905-1911, που μιμείται το ανάλογο της Μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα. Η επιβλητική, θαυματουργή εικόνα του, σύμφωνα με επιγραφή πάνω στην ασημένια ποδιά του, φιλοτεχνήθηκε το 1724 από τον αξιόλογο τεχνίτη Ιωάννη τον Πελοποννήσιο. Η μονή εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και της Πεντηκοστής, με κοσμοσυρροή πιστών να κατευθύνεται εκεί για να προσκυνήσει.

Ο προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων μπροστά από το εικόνισμα του Αρχαγγέλου, από τα οποία κατά καιρούς ορισμένα τοποθετούνται στο μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων καραβιών, ξύλινων, αλλά και ασημένιων, μικρών κουτιών και μπουκαλιών, που έφερε εκεί η θάλασσα από πολύ μακριά. Υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες και να τα ρίχνουν στη θάλασσα, τα κύματα της οποίας τα οδηγούν με θαυματουργικό τρόπο στον Πανορμίτη ή σε κάποιο μέρος που έχει κάποια σχέση με τον Αρχάγγελο.

Ο προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων μπροστά από το εικόνισμα του Αρχαγγέλου, από τα οποία κατά καιρούς ορισμένα τοποθετούνται στο μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων καραβιών, ξύλινων, αλλά και ασημένιων, μικρών κουτιών και μπουκαλιών, που έφερε εκεί η θάλασσα από πολύ μακριά

Ένα τέτοιο θαύμα, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Ιωάννης Χατζηφώτης, είχε διηγηθεί ο αγιορείτης μοναχός Νικόδημος Μπιλάλης, θεολόγος, φιλόλογος και συγγραφέας. Είχε συμβεί την εποχή που ήταν στη Μονή Κουτλουμουσίου. Ο ιερομόναχος Νικόλαος Γρηγοριάτης έριξε στον αρσανά της Μονής Γρηγορίου ένα μπουκάλι με το τάμα του για να δει αν θα έφτανε στον Πανορμίτη. Το μπουκάλι περιφερόταν ένα εικοσιτετράωρο στη θάλασσα μπροστά από το μοναστήρι του και μετά χάθηκε. Έπειτα από έξι μήνες η θάλασσα το έβγαλε στον αρσανά της Μονής Κουτλουμουσίου, στην άλλη μεριά του Άθωνα, στην Καλλιάγρα. Το γεγονός δεν θα είχε καμιά σημασία, αν το κύμα δεν το απέθετε εμπρός από τον πύργο της Καλλιάγρας, ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Η Μονή Κουτλουμουσίου αμέσως έγραψε και έστειλε το αφιέρωμα στον Πανορμίτη.

Έπειτα, όταν η κυρία Χ. από τη Θεσσαλονίκη αντιλήφθηκε ότι ο σύζυγός την απατούσε, έπαθε νευρικό κλονισμό. Κάποιο βράδυ είδε στον ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να της λέει: «Έλα στο σπίτι μου και όλα θα πάνε καλά. Να έχεις πίστη και όλα θα διορθωθούν».

Κατέφυγε σε έναν διαπρεπή γιατρό, καθηγητή της Ψυχιατρικής και Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Νοσηλευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τον Συμαίο-Αγαπητό Διακογιάννη. Στο γραφείο του κρεμόταν μια μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

«Βλέπω πως ευλαβείστε τον Ταξιάρχη, γιατρέ», του είπε. «Μα, πώς να μην τον ευλαβούμαι και να μην τον αγαπώ τον Πανορμίτη μας, που είναι ο πολιούχος και προστάτης όλων των Συμαίων, αλλά και των Δωδεκανησίων γενικώς», της αποκρίθηκε εκείνος και της μίλησε αρκετή ώρα για τη μονή και τα άπειρα θαύματα του Αγίου.

Η γυναίκα θυμήθηκε το όνειρο και το διηγήθηκε στον γιατρό, ο οποίος τη συμβούλεψε να επισκεφθεί το μοναστήρι, γιατί ο Άγγελος την καλούσε. Συμπλήρωσε επίσης ότι θα τη βοηθούσε αποτελεσματικά.

Η κυρία Χ. πήγε το καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα της και είπε στη μητέρα της την απόφασή της να ταξιδέψει στη Σύμη για να προσκυνήσει τον Αρχάγγελο. Εκείνη, όμως, της αντέτεινε ότι και στην πόλη τους υπήρχε Ταξιάρχης και ότι ήταν το ίδιο να πάει εκεί να προσκυνήσει, για να μην κάνει τόσο μακρινό ταξίδι. Την ίδια νύχτα, όμως, ο Πανορμίτης παρουσιάστηκε στον ύπνο της και της επανέλαβε τη σύσταση: «Σου είπα να έρθεις στο σπίτι μου, στη Σύμη».

Τότε η κυρία Χ. ταξίδεψε στη Σύμη και έφθασε στο Μοναστήρι του Πανορμίτη. Όταν αντίκρισε τη θαυματουργή εικόνα του αναγνώρισε τη χαμογελαστή μορφή που είχε παρουσιαστεί στον ύπνο της. Για πολλή ώρα προσευχήθηκε εκεί, κλαίγοντας και παρακαλώντας να επιστρέψει ο σύζυγός της στο σπίτι και να σωθεί η οικογένειά της. Πρωτόγνωρα γαληνεμένη, επέστρεψε στο σπίτι της.

Ο σύζυγός της αντιλήφθηκε το λάθος του, ζήτησε συγγνώμη και έγινε ο παλιός, καλός άνθρωπος που εκείνη γνώριζε.

Ο Ιωάννης Βολανάκης, επιστάτης για πολλά χρόνια στη Μονή Πανορμίτου, είδε μια παραμονή της εορτής των Ταξιαρχών να επιπλέει μέσα στον μικρό όρμο της μονής ένα μεγάλο κουτί, διαστάσεων 0,90×0,40, από λαμαρίνα. Το κουτί ήταν σφραγισμένο με οξυγονοκόλληση. Προερχόταν από τη Σητεία της Κρήτης και προοριζόταν για τη Μονή Πανορμίτου, όπως έγραφε με ανεξίτηλα γράμματα επάνω του. Το μετέφερε στη μονή και οι παρευρισκόμενοι, μαζί με τον τότε ηγούμενο, τον π. Ιερόθεο Πετράκη, περίμεναν με ανυπομονησία να δουν τι περιείχε.

Όλοι έμειναν κατάπληκτοι όταν είδαν ότι μέσα βρίσκονταν πέντε φρεσκότατοι άρτοι για την αρτοκλασία της εορτής και χρήματα. Είχαν φθάσει εγκαίρως για τη γιορτή!

14 ΣΧΟΛΙΑ

  • Ταλιμπάν κ τσιχαν είναι μονο μουσουλμάνοι κ για να ξέρεις ο Μωάμεθ γεννήθηκε 600 χρόνια μ.χ ο οποίος είχε 9 γυναίκες κ η μικρότερη ηταν μόλις 9 χρονων ηταν δηλαδή ένας κοινός θνητός που πήρε κομματια απο την δική μας θρησκεία κ των εβραίων κ έφτιαξε το περιφημο ισλάμ που είναι η μονη θρησκεία στον κοσμο που σκοτωνει ανθρώπους για να παει ο φονιάς στον παράδεισο μα αν διαβάσουμε την παλαιά διαθήκη που πήρε τμήμα της ο Μωάμεθ για να φτιαξει την δική του θρησκεία μια απο τις εντολές ηταν ου φονευσεις φαντασου λοιπον σε τι πλάνη ζουν αυτοι που πιστεύουν στον σαρκολατρει Μωάμεθ

 1. Χρόνια πολλά σε ολο τον κόσμο που γιορτάζει,βοήθεια μας ο Πανορμιτης.Έχω πάει αρκετές φορές και κάθε φορά νιωθω μεγάλη συγκίνηση.Δοξασμενο το όνομά Του να προστατεύει και να χαρίζει υγεία σε όλους.

 2. ηλιθιε που αποκαλεις τους πιστους χριστιανοταλιμπαν συνελθε.τα αδελφια σου οι ισλαμιστες

  που θα σου κοψουν το κεφαλι είναι εδώ.

 3. Ήταν υπέροχη εμπειρία!!!! Και του χρόνου !!! Και ευχαριστω πολύ τα παιδιά( Κατερίνα, Γιάννης) που χρησιμοποίησαν κάποιες φωτογραφίες μου!!! Να είστε καλά!!!

 4. Αγαπητέ κ.Κιάρη ,όχι δεν είχε πολύ κόσμο από τα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου.

  Καμιά σχέση με πρόπερσι και πριν τα τελευταία 7-8 χρόνια,και αυτό οφείλεται στην μονοπωλιακή πολιτική της εταιρίας που ήθελε να φέρει τα νησιά κοντά.Με 48 ευρώ εισιτήριο,με μπλόφες πόκας απ τα πρακτορεία που έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέση,ότι είναι γεμάτο και περιμένουνε κάποιον να ακυρώσει και έβαζαν πιστούς σε λίστες αναμονής,είναι ντροπή που από 35 το 2015,πέρσι το πήγαν 42 και φέτος τις τελευταίες ώρες 48 ευρώ από Κω και εκμεταλλεύονται τον Πόνο του πιστού.Πολλοί συμπατριώτες μας και πέρσι που ήταν άδεια δρομολόγια αλλά και φέτος δεν άντεχαν τις τιμές που θυμίζουν Aegean…κάνουμε σαν τρελοί να φέρουμε αεροπορικές χαμηλού κόστους και Κω-Πανορμίτης-Κω έχει παραπάνω από Κω-Αθήνα.Φέτος είχε από πολλά μέρη της Ελλάδας ,αλλά και από Κω ήταν μισό και απ τα Βόρεια Δωδ/σα λίγοι,γιατί με τις λαμπάδες,τα νερά,την διατροφή,τα τάματα θες μια ανεργεία!!!! ΑΙΣΧΟΣ !!!!! ΣΤΗΝ αλαζονική συμπεριφορά στους πιθστούς.Πολλοί πήγαν για να προσευχηθούν για σοβαρό πρόβλημα,όχι για διακοπές,αλλά ..πιάσιμο κώλου!!!!!

 5. Εντύπωση προκάλεσε το Καρδαμιώτικο 'Καπτάν Δημήτρης',μακάρι να έχει πιο πολλά του χρόνου.

  Το να θες να τα πάρεις από άρρωστους και σεισμόπληκτους,πονεμένους,απογοητευμένους ,ε..δεν σε τιμά σαν εταιρεία..Αν θέλετε σηκώνω βίντεο από φέτος και συγκρίνετε με το 13-14-15 που είχε 7 μποφόρ… και καταιγίδες.Κρίμα πολύ κρίμα,παλιότερα πήγαιναν και Κώτικα ,αλλά λόγω των Συνεταιρισμών με τους γείτονες,δεν θυμούνται τα ‘έθιμα’…Άκου 48 ευρώ !!!! Χειμώνα,ποια πολιτική Νησιωτική,μόνο από Ρόδο οι ευνοημένοι….ΑΙΣΧΟΣ.

 6. Ευτυχώς υπάρχουν τόσα χιλιάδες κορόιδα που η εκκλησία δεν πρόκειται να ξεμείνει ποτέ από παραδάκι ζεστό.Ευχαριστούμε για την επίσκεψη σας,τα τάματα και το παραδάκι σας,μαζί ξανά με θαυματουργά κάστανα,παντόφλες,χέρια,κάλτσες,φρύδια,νεκροφιλίες και λοιπά!

  • Φίλε αμα δεν γουσταρεις τις εκκλησίες κατσε σπίτι σου να σκοτωνεις μυγες…….αντε με τους κ……ιαχωβαδες που μπλεξαμε!!!!!!!!!

 7. Ταξίδια τσάρτερ με πρόσχημα τον Τουριστικό Τουρισμό,δηλαδή τοπικές πανηγύρεις σε διπλανά νησιά,να κοστολογούνται 48 ευρό!!!και με μειωμένους συντελεστές. Εκμετάλλευση στην ανάγκη προσευχής στα Θεία,εκμετάλλευση.. της ανάγκης βοήθειας από Άγιο !!από Αθήνα μέσω Ryanair και ΟΑ στη Ρόδο και από εκεί με ημερόπλοιο Πανορμίτη με λίγα παραπάνω χρήματα.Είχε κόσμο από όλη την Ελλάδα,αλλά όχι τόσο από Δωδ/σα.Κάνουμε τα πάντα για προσέλκυση φθηνών αεροπορικών εταιρειών,και τα ακτοπλοϊκά σε διπλανά νησιά ,θυμίζει Κρουαζιέρα στην Καραϊβική.Κρίμα γιατί δικαιώνεται ο Τέλης ,και πατώνει ο ‘Εφοπλιστής’.Τι να εξηγήσω,μακάρι να απαντήσει κάποιος να ανεβάσω τηλεφωνική επικοινωνία 80 χρονών γριάς προσκυνήτριας που της ζητούσαν να μπει σε λίστα αναμονής ενώ ήταν άδειο…Κρίμα και ντροπή τους!!!!

  • Όχι έτσι δεν φέρνει τα νησιά κοντά ,με τόση αλαζονεία και συνεχείς συνεντεύξεις τύπου σε περιοδικό που το διαφημίζει,παράλογες τιμές,παράλογες και οι χρεώσεις των Επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται την πολυκοσμία και βαράνε στο ψαχνό.Με τέτοιες τιμές το χωνάκι 3 ευρώ και το σάντουιτς 4 πάμε κατά διαόλου…κατάντια και πολύ ρεζίλι…Επίσης έπρεπε η επιτροπή να απαγορεύσει το εμπόριο υπό εξαφάνιση πτηνών…Δεν αλλάζει προς το καλύτερο τίποτα σ αυτήν την χώρα.Άγονο χωράφι που δεν φυτρώνει τίποτα.Έχω πάει περίπου 45-46 φορές,αλλά τέτοια ρεζίλια δεν υπάρχουν…απλά!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.