ΑΝΑΣΤΟΛΗ της απόφασης για τα 3 ξενοδοχεία της αλυσίδας «Lakitira» που βρίσκονται «στον αέρα» ζητούν οι εργαζόμενοι

8
4466

 

«Στον αέρα» βρίσκονται 330 εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, που απασχολούνταν στα τρία ξενοδοχεία της αλυσίδας «Lakitira» στην Κω, η οποία, με πρόσφατη δικαστική απόφαση, τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κυρίως απασχολούνται την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, δεν έχουν πληρωθεί για την εργασία τους κατά τη φετινή περίοδο.

Το γεγονός ότι η εταιρεία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, θεωρούν οι ίδιοι ότι στην πράξη σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν συμβόλαια με τους tour operators για την επόμενη τουριστική περίοδο και φοβούνται ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν πρόκειται να πληρωθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην άσκηση τριτανακοπής κατά της απόφασης με την οποία η «Lakitira» τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ζητώντας να ανασταλεί για μερικούς μήνες η διαδικασία, έτσι ώστε να υπάρξουν στο ενδιάμεσο συμφωνίες με τους tours operators και να ληφθούν κάποιες προκαταβολές που θα επιτρέψουν την αποπληρωμή του προσωπικού. Βεβαίως, τα όποια συμβόλαια κλειστούν θα πρέπει να τα διαχειρισθεί ο επόμενος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, κάτι βεβαίως που γεννά αρκετές επιφυλάξεις.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι έχουν προβεί στην κατάθεση αίτησης προσωρινής διαταγής αναστολής της απόφασης, επί της οποίας ετυμηγορία αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016.

Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, αφορά οφειλές της ξενοδοχειακής επιχείρησης για δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από την Eurobank, εκ των οποίων τα 15 εκατομμύρια ευρώ ήταν σε ελβετικό φράγκο. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η δικαιοσύνη είχε απορρίψει αίτηση της τράπεζας να τεθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, με το αιτιολογικό ότι ήταν καταχρηστική.

Η Eurobank κατέθεσε έφεση η οποία έγινε δεκτή με την απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως εκκαθαριστής έχει ορισθεί η εταιρεία Deloitte.

Με την απόφαση με την οποία δικαιώθηκε η Eurobank φέρεται να αναγνωρίστηκε ότι το να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία θεωρητικά οδηγεί σε βελτιστοποίηση της αξίας των υπό εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ελαχιστοποίηση της ζημίας για το σύνολο των πιστωτών της «Lakitira» και διατήρηση των θέσεων εργασίας. Κάτι, ωστόσο, που όπως προαναφέρθηκε στην πράξη είναι πιθανό να μην ισχύσει λόγω της αδυναμίας συμφωνίας με τουριστικούς πράκτορες για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Έντυπη kathimerini.gr

Μια δικαστική απόφαση που δείχνει πολλά

Σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης με βάση το άρθρο 106 ια του νόμου 3588 / 2007 τίθεται ο ξενοδοχειακός όμιλος Λακιτίρα, που ελέγχει ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω, με απόφαση που εξέδωσε στις 27 Σεπτεμβρίου το Εφετείο Αθηνών.

Η διοίκηση της Eurobank είχε προσφύγει κατά της πρωτόδικης απόφασης και επικράτησε με αποτέλεσμα να οριστεί ειδικός εκκαθαριστής του ξενοδοχειακού ομίλου η Deloitte.

Σε μια απόφαση που αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ενέργειες των τραπεζών, το Εφετείο δέχθηκε πως οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχειακού ομίλου διαχειρίζονταν αδιαφανώς την εταιρεία και δεν αποπλήρωναν έστω τμήμα των υποχρεώσεών τους προς την Eurobank, παρά το γεγονός πως εισέπρατταν σημαντικά ποσά.

Η «Λακιτίρα» έχει οφειλές προς την τράπεζα που φτάνουν τα 37 εκατ. ευρώ. Μένει, βέβαια, να δούμε, αν θα υπάρξουν και άλλες νομικές ενέργειες από την πλευρά της οικογένειας Ανδριόπουλου που διοικούσε το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

mononews.gr

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. σου λενε για σουπερ χρονια, με απληρωτους τους ανθρωπους. ΦΤΟΥ ΞΕΦΤΙΛΕΣ

    • Θα το καταλάβουν αυτοί που πρέπει..μην ζορίζεσαι με το ελληνικό αλφάβητο..σε λίγο θα βγάλει και ανακοίνωση το Γνωστό Εργατικό Κέντρο που νοιάζεται για τις χαμένες θέσεις των Αλβανών και τον μεσαίωνα που επικρατεί .Τσάπε

  2. Το προσωπικό είναι πληρωμένο εώς και τον Αύγουστο. Οι υπόλοιποι πιστωτές θα υποστούν πιθανό κούρεμα και μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές. Φαίνεται ότι οι Τράπεζες αλλάζουν την τακτική τους απέναντι στους ξενοδόχους εκμεταλευόμενοι την καλή φετινή χρονιά

  3. Παιδιά δεν μας χρωστάνε τίποτα εγώ δουλεύω ακόμα στο Λακιτηρα και κάθε μήνα περνώ τον μισθό μου κανονικά μην γράφετε πράγματα που δεν ισχύουν

  4. Όλο το προσωπικό είναι πληρωμένο δίχως καμία καθυστέρηση καθ΄όλη την διάρκεια της σεζόν.

  5. Άξιος εργοδότης και πάντα συνεπής στις πληρωμές του προς το προσωπικο ο Κύριος Ανδριόπουλος και είναι ο μοναδικός θα λεγα εργοδότης που παρέχει τα έξτρα μπόνους προς αυτούς που δουλεύουν χρόνια στην εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.