Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την ηρωϊκή πράξη του αείμνηστου Γεροντιανού συμπολίτη μας, Ηρόδοτου Μπρουζούλη! Θα τιμηθούν στην Αθήνα ο γιος του Παναγιώτης & ο εγγονός του Ηρόδοτος

2
1823

H ιστορία ξεδιπλώνεται… (ενόψει και της ημέρας μνήμης και τιμής του Μικρασιατικού Ελληνισμού που θα τιμηθεί και στην Κω με Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων την Κυριακή 17/9).

Όπως έγινε γνωστό στις 21 & 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα θα τιμηθούν οι απόγονοι του αείμνηστου συμπολίτη μας Ηρόδοτου Παξιμάδη Μπρουζούλη από τον Γέροντα της Μικράς Ασίας. Ειδικότερα στο πλαίσιο του 3ου Πανγεροντιανού Συμποσίου που θα διεξαχθεί στην Εστία Νέας Σμύρνης από την Κω θα τιμηθούν ο γιος του, Παναγώτης Μπροζούλης και ο εγγονός του Ηρόδοτος.

Σύμφωνα με στοιχεία και παλιές μαρτυρίες ο Ηρόδοτος Παξιμάδης Μπρουζούλης κατά τον άγριο διωγμό των Γεροντιανών προσφύγων το 1922 σε ηλικία μόλις 12 ετών με αυτοθυσία πέρασε (ίσως κολυμπώντας) από τον Γέροντα απέναντι στη Σάμο ειδοποιώντας πλοία του Ελληνικού στόλου να διασώσουν τους καταδιωκόμενους Γεροντανούς πρόσφυγες οι οποίοι είχαν καταφύγει προσωρινά σε βραχονησίδα της περιοχής.

Στην συνέχεια ήρθε πρόσφυγας στην Κω, όπου και δημιούργησε την οικογένειά του μέχρι το 1968, οπότε απεβίωσε.

Η σχετική ανάρτηση από τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανγεροντιανού συμποσίου.

ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! <3 Εκατοντάδες, ίσως και πάνω από χίλιοι, πρόσφυγες Γεροντιανοί το 1922 και άρα δεκάδες χιλιάδες από εμάς τους απογόνους τους οφείλουμε την ύπαρξή μας σε μεγάλο βαθμό στον Ηρόδοτο Παξιμάδη (Μπρουζούλη) του Γεωργίου, ο οποίος (με βάση διασταύρωση νεότερων στοιχείων με παλιές μαρτυρίες) νεαρός τότε αφού διέσχισε τρέχοντας Τουρκικές και Ελληνικές στρατοκρατούμενες περιοχές νύχτα-κρυφά και πέρασε απέναντι στη Σάμο (κατά μία εκδοχή κολυμπώντας!) ειδοποίησε και ήρθαν δυο πλοία του Ελληνικού στόλου στις ακτές του Γέροντα, διασώζοντας τους διωκόμενους άγρια και πολιορκημένους από τούρκικα καΐκια πάνω σε βραχονησίδα παππούδες και γιαγιάδες μας. Τις λεπτομέρειες θα μας τις πούνε ο γιος του Παναγιώτης και ο εγγονός του, Ηρόδοτος, αυτοπροσώπως (και όχι μόνο αυτοί) στο 3ο Πανγεροντιανό Συμπόσιο.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ! 21-22 Οκτωβρίου, Εστία Νέας Σμύρνης. Η Ιστορία μας ξεδιπλώνεται ώρα με την ώρα και είναι …τραγικά όμορφη.

Φωτογραφία του Aristogeiton V. Kotsas.
Στην φωτογραφία ο αείμνηστος Ηρόδοτος Μπρουζούλης με την οικογένειά του (αριστερά ο μικρός του γιος Παναγιώτης).
Και πρόσφατη φωτογραφία του γιου του Παναγιώτη Μπρουζούλη με τα δύο παιδιά του:
Ηρόδοτο και Αλέξανδρο (που θα παραστούν στο Πανγεροντιανό Συμπόσιο).

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. σε ποιον «άγριο διωγμό των Γεροντιανών προσφύγων» αναφερεστε? οπως ολοι γνωριζουμε δεν εγινε διωγμος. «συνωστισμός» ηταν. Παρακαλω να βαλετε τη σωστη λεξη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.