ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στην Καρδάμαινα, στο Πανηγύρι της Παναγίας με τον πατροπαράδοτο «χορό της κούπας»

5
4948
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών τίμησε για άλλη μια χρονιά το πανηγύρι της εορτής της Παναγίας στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια του νησιού.

Αρχικά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου με τερματισμό την εκκλησία που γίνεται σε ανάμνηση των παλιών διασκορπισμένων αγροτών της Καρδάμαινας που κατέβαιναν από τις μάντρες για να τιμήσουν αυτή την ημέρα την Παναγία του χωριού τους.

Αξιοσημείωτη η συμμετοχή και η βοήθεια στη διοργάνωση των μικρών αθλητών της Δόξας Καρδάμαινας, καθώς και εθελοντών στρατιωτών από την 80 ΕΑΝΕΘ.

Οι τρεις πρώτοι αθλητές (οι οποίοι έλαβαν τα βραβεία τους από την αντιδήμαρχο Ε. Παπαχρήστου, τον Πρόεδρο Ν. Πόγια και τον π. Στέφανο) είναι οι:

Γιάννης Μυξολούφης

Αλέξανδρος Τρέλας

Ηλίας Τσούλης

Οι στρατιώτες που βοήθησαν εθελοντικά είναι:

Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος

Λιόλιος Βασίλης

Χυτάς Περικλής

& Ανδρεαδάκης Κώστας

Στην συνέχεια ξεκίνησε το πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Καρδάμαινας και ακολούθησε «ο χορός της κούπας», ένα παλιό πατροπαράδοτο έθιμο (βίντεο – το 1ο βίντεο είναι από τον Μιχάλη Χατζηθέμελη)

 

Tο φαγητό ήταν άφθονο -όπως κάθε χρόνο- ενώ τo γλέντι κράτησε έως αργά με την Ανθίππη Παπαηλία για άλλη μια φορά στο τραγούδι, τον Δ. Νέσκε στο βιολί, τον Ν. Παριανό στο λαούτο και τα υπόλοιπα παιδιά, ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη…

 

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση:

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δευτέρα. Τετάρτη και Παρασκευή έχει στο πρόγραμμα πανηγύρι κάποιας Παναγιάς, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο όλοι οι άλλοι Άγιοι.

    Παράγιναν τα πανηγύρια, οι χοροί και τα τραπεζικά. Τελικά όλοι αυτοί οι πιστοί πάνε για την Παναγία ή για το νταβαντούρι με φαΐ και πανηγύρια;;;;;; ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΆ ΜΟΥ.

  2. Μερικοί κάθε μέρα παρών και σε ένα πανηγύρι, για χορό φαΐ και περατζάδα.

    Σπάστε πλάκα, δεν αλλάζουν ούτε πουκάμισο οι θεομπαίχτες.

  3. Όπου χορός και πανηγύρι η Μαλάμω (δηλαδή οι Κώτες και Κώτησες) πρώτη μούρη. Η κρίση δεν πιάνει λιμάνι εδώ. Όπως γράφουν και οι φίλοι παραπάνω, όλοι οι θεομπαίχτες και πανηγυρτζήδες.
    Ήμαρτον Παναγία μου………………

  4. Η κακεντρέχεια περισσεύει βλέπω. Σας ενοχλεί που οι άνθρωποι συναθροίζονται στο προαύλιο μιας εκκλησιάς. Σας ενοχλεί που γελούν, που περνούν καλά, που ξεχνούν έστω για λίγο τα προβλήματα τους, αλλά κυρίως που μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Τόσα χρόνια προσπαθήσατε να χτυπήσετε την πίστη, όμως μάταια. Ούτε τώρα θα τα καταφέρετε. Καλό βράσιμο στο ζουμί σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ