ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Αναπαράσταση τρύγου όπως παλιά… Αρώματα & εκλεκτές γεύσεις μούστου και κρασιού στο Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου

3
2970

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Ξ. Αγρέλλη – Γ. Κιάρης

Σαν τον παλιό καλό καιρό… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η διαδικασία του τρύγου ήταν και είναι μια ιεροτελεστία. Το κόψιμο των σταφυλιών, το πατητήρι, ο μούστος μια αρχέγονη διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα για να δώσει τον εκλεκτό οίνο.

Πηγές αναφέρουν ότι από την 4η χιλιετία π.Χ στον ελληνικό χώρο ήταν γνωστή η καλλιέργεια της αμπέλου. Την καλλιεργούσαν για τροφή, παραγωγή κρασιού και αργότερα της σταφίδας. Τα αρχαία πατητήρια (ληνοί) λειτουργούσαν παρόμοια με τα σημερινά. Ήταν πρότυπες κατασκευές σε επικλινές έδαφος ώστε ο χυμός να κυλά και να συλλέγεται στο χαμηλότερο κτίσμα (υπολήνιο). Κατά την πανηγυρική αυτή διαδικασία, οι πατητές κάνοντας ρυθμικές κινήσεις τραγουδούσαν τους Επιλήνιους ύμνους Κατόπιν συνέλεγαν τον χυμό σε μεγάλα πιθάρια τα οποία τα σφράγιζαν και τα έθαβαν για να επέλθει η ζύμωση.

Την διαδικασία αυτή αναβίωσε και σήμερα το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Κω με το δικό του ξεχωριστό τρόπο σε συνεργασία με το Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου στο πλαίσιο των Ιπποκρατείων 2017. Για τον τρύγο και τα έθιμά του μίλησε η Πρόεδρος του Λυκ. Ελληνίδων Κω κ. Αργυρώ Κατσίλλη. Ακολούθησε ένα – όπως πάντα – μια γενναιόδωρη φιλοξενία από το Οινοποιείο Τριανταφυλλοπούλου με προσφορά εκλεκτών κρασιών συνοδευόμενα από παραδοσιακούς μεζέδες, μουσταλευριά που ετοίμασαν με μεράκι και αγάπη τα μέλη του δραστήριου Λυκείου Ελληνίδων Κω, καθώς και σταφυλιών.

Ενώ το χορευτικό του Λυκείου Ελληνίδων Κω παρουσίασε παραδοσιακούς νησιώτικους και λαϊκούς χορούς, καταχειροκροτούμενο από τους παριστάμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβός και Ε. Χατζηχριστοφή, οι συμπατριώτες μας πανεπιστημιακοί Αχ. Κουτσουράδης και Ν. Ιτσινές, ο συγγραφέας-ιστορικός Β. Χατζηβασιλείου, οι Περιφ. σύμβουλοι Ευρυδίκη Νάκη και Ε. Σβύνου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος και πολλοί συμπολίτες μας.

ΒΙΝΤΕΟ ρεπ. από Δημοτική τηλεόραση Κω

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όσο κρασί και να πιείτε θα σας έρθει νταμπλάς μόλις αύριο δείτε πόσα χρωστάτε για ΕΝΦΙΑ... Αυτόν που θα καταργούσε ο ΣφΥΡΙΖΑ.

    Καλό είναι να θυμηθούμε ποιοι και γιατί ψήφισαν τους φασιστοαριστερούς ψεύτες της πρώτης φορά αριστερά που όλα θα τα καταργούσε αλλά όλα μας τα φέρνει αυξημένα.

    • …μήπως στο ποτήρι του κρασιού σου, έπεσε στάχτη από τσιγάρο;
      Γράψε τίποτα επί του θέματος βρε ταλαίπωρε, δεν κουράστηκες να γράφεις τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά;…!!!

  2. Συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που οργάνωσαν και παρουσίασαν το μεγάλο αυτό αρχέγονο Ελληνικό γεγονός. Ιδιαίτερα στην Οικογένεια Τριανταφυλλοπούλου που τιμά και προβάλει την οινοποιεία στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.