Ο μεγαλύτερος έως τώρα σεισμός στη Σαντορίνη – 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αττική και Κρήτη – Αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο σεισμούς στην περιοχή της τάξεως των 5 Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού, ωστόσο στην αναθεωρημένη η δόνηση ήταν μία – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη
![Ο μεγαλύτερος έως τώρα σεισμός στη Σαντορίνη - 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί](https://i1.prth.gr/images/1168x656/jpg/files/2025-02-09/santorini-arthrou-5.jpg)
Σεισμός 5,3 Ρίχτερ έγινε το βράδυ της Δευτέρας στα ανοιχτά της Σαντορίνης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η σεισμική δόνηση ήταν αισθητή στην Αττική και την Κρήτη.
Ο σεισμός έγινε στις 22:16 και το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 14 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα.
Όπως τόνισε στο Action 24 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη περιπολίες των Αρχών.
![Ο μεγαλύτερος έως τώρα σεισμός στη Σαντορίνη - 5,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί](https://i1.prth.gr/images/w880/jpg/files/2025-02-10/seismos.jpg)
Αρχικά η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο σεισμούς στην περιοχή της τάξεως των 5 Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού.
Ο γνωστός σεισμολόγος άλλαξε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα την Δευτέρα στις οποίες δήλωνε ελαφρώς αισιόδοξος με επιφύλαξη και μιλούσε για χαραμάδα αισιοδοξίας – Και ανάρτηση από Τσελέντη
Σε ανάρτηση προχώρησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Όπως τόνισε, «άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».
Ο γνωστός σεισμολόγος άλλαξε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα τη Δευτέρα στις οποίες δήλωνε ελαφρώς αισιόδοξος με επιφύλαξη και μιλούσε για χαραμάδα αισιοδοξίας.
Δείτε την ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου:
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης τόνισε σε ανάρτησή του: «Όπως τα είπαμε μόλις είχαμε 5,3» και παρέθεσε τα στοιχεία για την τελευταία σεισμική δόνηση.
Δείτε την ανάρτησή του:
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, δήλωσε στην Καθημερινή ότι ο σεισμός αυτός, των 5,3 Ρίχτερ «δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τους προηγούμενους σεισμούς και εντάσσεται στο πλαίσιο της σμηνοσειράς».
«Μπορεί να είναι 5,3, αλλά δεν διαφοροποιείται από τους προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς των 5, 5,1 ή 5,2 Ρίχτερ», επισήμανε και τόνισε ότι «δεν είμαστε σε συζήτηση για κύριο σεισμό».
Σημειώνεται ότι το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε, στις 22:16, την ισχυρότερη μέχρι σήμερα σεισμική δόνηση στις Κυκλάδες με μέγεθος 5,3 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 17 χιλιόμετρα.
«Είμαι ελαφρώς αισιόδοξος, αλλά με επιφύλαξη» δήλωσε νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Έχει αρχίσει να αλλάζει η επιθετική σεισμική ακολουθία» μετά το μπαράζ των σεισμικών δονήσεων στα ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης» που μέχρι στιγμής έδινε τις δονήσεις.
«Από εχθές είχαμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Σήμερα είχαμε μέγιστο μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, εχθές το βράδυ είχαμε μέγεθος 5. Παρ’ όλα αυτά, οι σχετικώς μεγαλύτεροι σεισμοί δεν κλείνουν την χαραμάδα αισιοδοξίας. Μέρα με την ημέρα θα επικαιροποιούμε την ανάλυσή μας και η φύση θα μας δείξει που πορευόμαστε, αρκεί να την ερμηνεύουμε σωστά. Είμαι ελαφρώς αισιόδοξος, με μεγάλη επιφύλαξη το λέω. Σε κάθε περίπτωση δεν εξελίσσονται τα έντονα σημάδια που είχαμε τις πρώτες μέρες, όταν εξελισσόταν η προσεισμική ακολουθία. Η επιθετική προσεισμική ακολουθία έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
«Έχουμε τα τελευταία δύο με τρία εικοσιτετράωρα ελαφρά μείωση των σεισμών με μεγέθη πάνω από 3. Το μέσο μέγεθος των σεισμών αρχίζει και μειώνεται παρά τα 5 Ρίχτερ που είχαμε εχθές και τα 4,9 πριν λίγες ώρες. Αυτά είναι τα δύο σημάδια που μας δίνουν την αισιόδοξη προοπτική ότι ίσως έχουμε μπει στη διαδικασία αποφόρτισης, σε μια διαδικασία μετασεισμικής ακολουθίας».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «σήμερα έχουμε και ένα καινούργιο χαρακτηριστικό. Οι δύο σεισμοί που είχαν τα μεγαλύτερα μεγέθη φαίνεται για πρώτη φορά ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σπάζει το ρήγμα. Μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό σπασίματος πάνω στο ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί. Σήμερα υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα μικρών διαστάσεων στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης που μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί στα αισιόδοξα σημάδια αλλά πρέπει να περιμένουμε. Να περιμένουμε η φύση να μας “προικίσει” με περισσότερα στοιχεία για να τα συνδυάσουμε όλα μαζί και να δώσουμε τον εντονότερο τόνο αισιοδοξίας που όλοι χρειαζόμαστε. Πάνω από όλα υπομονή».
Γρίφος το ρήγμα της Ανύδρου
![Γρίφος το ρήγμα της Ανύδρου Γρίφος το ρήγμα της Ανύδρου](https://www.zougla.gr/Uploads/2025/02/10/karastathis_final_mesa.jpg)
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και τις τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των επιστημόνων που ερευνούν το φαινόμενο, μίλησε στο Zougla.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, «αυτή τη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται σε συγκεκριμένα σημεία του ρήγματος της Ανύδρου αφού δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ενέργεια έχει συσσωρευθεί».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο διευθυντής απέρριψε τα σενάρια περί βιβλικής καταστροφής από ηφαιστειακά γεγονότα ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί ακόμα με τα δεδομένα που έχουμε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».
Δείτε όλα όσα είπε στην τηλεόραση της «Ζούγκλας»:
«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση»
«Φαίνεται μια ύφεση του φαινομένου αλλά είναι νωρίς να πούμε ότι η ύφεση οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Κοιτάμε πως έχει κυμανθεί η σεισμικότητα στο ρήγμα της Ανύδρου. Εάν έχει σπάσει, εάν υπάρχουν κάποια άσπαστα κομμάτια. Βλέπουμε την ακολουθία να πηγαίνει προς ΒΑ ξανά αλλά μέχρι ένα σημείο που έχει ξανασπάσει», λέει και συνεχίζει:
«Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο ρήγμα, συγκεκριμένων διαστάσεων, που μπορούμε να το εκτιμήσουμε καλύτερα. Βλέπουμε όλες τις προοπτικές. Ο εστιακός χώρος είναι σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα της Θήρας αλλά και από τα άλλα νησιά. Αυτό μειώνει αρκετά την επίδραση μιας δόνησης πάνω στο νησί».
«Δεν ξέρουμε πόσο φορτισμένο είναι το ρήγμα»
«Ξέρουμε το μέγιστο δυναμικό του συγκεκριμένου ρήγματος αλλά δεν ξέρουμε πόσο φορτισμένο είναι. Αυτό το ρήγμα όμως δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αμοργού», επισημαίνει ο Βασίλης Καραστάθης και συνεχίζει: «Πάντως δεν έχει μεταφερθεί η δραστηριότητα σε άλλο ρήγμα μεγάλο».
Υπάρχει σύνδεση των σεισμών με τα ηφαίστεια της περιοχής ;
Σε αυτό το ερώτημα απαντά: «Μπορεί τεκτονικά διάφοροι μηχανισμοί να συνδέονται και με το ένα φαινόμενο και με το άλλο αυτό είναι θέμα που δημιουργεί debate μεταξύ επιστημόνων κίνδυνος είναι συγκεκριμένος. Είναι κίνδυνος που έχει να κάνει με την ενεργοποίηση μιας σεισμικής πηγής, ενός ρήγματος. Οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης. Τα ηφαίστεια τα κοντινά θα μπορούσαν να έχουν υποστεί κάποιες αλλοιώσεις αλλά όχι να γίνει μια βιβλική καταστροφή του τύπου να σκάσει το ηφαίστειο».
«Μέχρι στιγμής έχει εκλυθεί ενέργεια ισοδύναμη με σεισμό 6 Ρίχτερ»
«Όλη αυτή η ενέργεια που έχει εκλυθεί μέχρι τώρα είναι ισοδύναμη της ενέργειας που θα εκλύονταν εάν είχαμε έναν σεισμό της τάξεως 6 Ρίχτερ. Στη φύση τα πράγματα είναι πολύπλοκα», καταλήγει.
ο χρόνος μετρά αντίστροφα…!
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω..!
Το 41% έφερε στην Ελλάδα τον….»666″….
… όταν γίνεται ένας τεράστιος αριθμός σεισμών σε μια υποθαλάσσια περιοχή διαμέτρου μεγαλύτερη των 30 km , δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι θα υποχωρήσει ΟΛΟ το υπόστρωμα δημιουργώντας τεράστια ‘gigaλακουβα’ (δικη μου γύφτικη ορολογία) και τότε άλλοίμονο σε μάς και σε όλο το Αιγαίο.
Γι’αυτό οι Τούρκοι έχουν κινητοποιηθεί στα παράλια, το ίδιο και στο Ισραήλ.
Κάτι ΔΕΝ μας λένε.
Κάτι μας ΚΡΥΒΟΥΝ.