Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση της σεισμικής δραστηριότητας
Εξαιρετικά σοβαρή, σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, χαρακτήρισε την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης, καθώς, όπως ανέφερε, έχει εκδηλωθεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ, με ενδεικτικό παράδειγμα τον σεισμό 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι προφανώς υπάρχει ανησυχία από τους πολίτες καθώς είναι εκατοντάδες οι δονήσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα στην περιοχή. «Φαίνεται ότι έχει διεγερθεί ένα σεισμικό ρήγμα και είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Τώρα, η δραστηριότητα είναι επίμονη εδώ και δύο μέρες και πολύ έντονη· έχουμε πολλούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και παρεμφερών μεγεθών και έχει χαρακτηριστικά σμηνοσειράς- σμηνοακολουθίας, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι είναι μεγάλος ο χώρος που διεγέρθηκε και έχει μια ιστορία μεγάλων σεισμών του παρελθόντος» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας.
Ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ακόμη ότι οι σεισμολόγοι, στην περίπτωση της Σαντορίνης δεν μπορούν να πουν, όπως άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις, ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει δυσμενής εξέλιξη και να είναι κάποιος από τους σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί μέχρι τώρα ο κύριος σεισμός. «Δεν έχουμε κάποιο κύριο σεισμό αυτή τη στιγμή, έχουμε μια διέγερση σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή με κακό ιστορικό και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί» επισήμανε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η σεισμική ακολουθία δεν συνδέεται με το ηφαίστειο του νησιού, ενώ δεν απέκλεισε την πρόκληση τσουνάμι σε περίπτωση σεισμού μεγάλης έντασης. «Δεν συνδέεται με το ηφαίστειο η σεισμική ακολουθία. Το ηφαίστειο είναι μέσα στην Καλδέρα. Τώρα μιλάμε για τεκτονικούς σεισμούς, που εκδηλώνονται πάνω σε ένα γνωστό ενεργό ρήγμα. Δεν υπάρχει ένδειξη, ούτε κάποιο γεγονός να πιστοποιήσει σύνδεση των δύο. Από την άλλη, αν τυχόν εκδηλωθεί σεισμός υποθαλάσσιος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε υπάρχει πιθανότητα για τσουνάμι. Μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σεισμός που έγινε σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1956 μέγεθος 7,3 και είχε δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι» κατέληξε ο κ. Σκορδίλης.
Τσελέντης: Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια προσεισμική ακολουθία
Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημειώνει:
Το φαινόμενο συνεχίζεται πιο έντονα και κατά μεγάλη πιθανότητα έχουμε μια ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.
Η πολιτεία πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα και να ΜΗ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ότι έστειλε σκηνές (δήθεν για να μένει η ΕΜΑΚ), σκύλους, ειδικούς διασώστες ειδικούς γιατρούς κλπ.
Σε καμμία χώρα αυτά δεν γίνονται φανερά γιατί τρομοκρατείται ο κόσμος.
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Από την άλλη υπάρχουν επίσημα πορίσματα ότι το πολύ να κάνει 5-5,5 Ρίχτερ που δεν θα επηρεάσουν το νησί! Τη νύχτα μόνο είχαμε 4,9. Δεν ισχύουν αυτά αν λάβει κανείς υπ όψιν τις διαστάσεις και το ιστορικό των ρηγμάτων. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και όχι για ξενοδοχειακά συμφέροντα…
Αποφάσισα από χθες να μην ακολουθήσω το γαϊτανάκι της μαϊντανοποίησης (παρά τα άπειρα καλέσματα που είχα από τα ΜΜΕ και τα ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνουν) αλλά δεν θέλω να βλέπω τον κάθε αναρμόδιο να εκφέρει προσωπικές απόψεις για το ένα λεπτό δημοσιότητας.
Υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς που θα έπρεπε να καλούνται με τους εκπροσώπους τους.
Στο διά ταύτα:
1. Όσων τα σπίτια είναι στατικώς προβληματικά είτε λόγω κατασκευής ή λόγο θέσης (πχ είναι σε ασταθή πρανή) ας τα αποφύγουν οι κάτοικοι.
2. Αυτό ισχύει και για τα γειτονικά νησιά.
3. Ορθώς ο Δήμος όρισε χώρους καταφυγής τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ οι κάτοικοι.
4. Όπως ανέφερα ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ για την περίπτωση τσουνάμι. ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ στη περίπτωση τσουνάμι. Το τι θα πρέπει να κάνουν στη περίπτωση αυτή το ανέφερα σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.
5. Να εφαρμόσουν οπωσδήποτε τα γνωστά μέτρα ελάττωσης της σεισμικής διακινδύνευσης.
6. Να αποκλειστούν οι περιοχές γύρω και κάτω από τα ασταθή πρανή.
Φυσικά ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΜΠΕΙΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ η οποία απαρτίζεται από διεθνούς κύρους έμπειρους επιστήμονες.
Σχετικά με το αν η δράση έχει σχέση με το ηφαίστειο ένα έχω να πω. Μήπως έχει; Όταν ανεβαίνει το μάγμα και αυξάνει τις τάσεις στις ρηξιγενείς περιοχές ενεργοποιούνται κάποια τοπικά ρήγματα τα οποία μετά με το φαινόμενο ντόμινο ενεργοποιούν άλλα; Διαβάσατε τις χθεσινές απόψεις ξένων σεισμολόγων.Πάντως τα ηφαίστεια είναι ενεργά και ας τα θέλουν κάποιοι κοιμισμένα…
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ!
Βίντεο από το Anadolu για τους σεισμούς από τις 28 Ιανουαρίου
Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Ανάφη
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Φεύγουν κάτοικοι και εργαζόμενοι, ανησυχούν και στην Τουρκία με βίντεο που «τραβήχτηκε» η θάλασσα
Παπαζάχος: Είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου – Επικαιροποίηση των σχεδίων εκκένωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρη η χώρα τη σεισμική καταιγίδα που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη. Με τη σεισμική ακολουθία να πυκνώνει, καθώς καταγράφονται περίπου 10 δονήσεις την ώρα (οι περισσότερες, 12 τον αριθμό, καταγράφηκαν μεταξύ 2 με 3 σήμερα τα ξημερώματα), πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης -όσοι δεν συμμετάσχουν στο κύμα φυγής- πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.
Η ανησυχία έχει μεταδοθεί και στην Τουρκία, όπου σεισμολόγοι ζητούν από τους κατοίκους παραλιακών περιοχών, όπως η Αλικαρνασσός (Μπόντρουμ), η Μούγλα και το Αϊδίνιο να είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο τσουνάμι.
Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους σεισμούς, υπό τον πρωθυπουργό και παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάση Γκανά και του καθηγητή Φυσικών Καταστροφών Κώστα Συνολάκη, προέκυψε ότι υπάρχει ανησυχία αλλά σε λογικά πλαίσια, ο φόβος είναι για την περίπτωση σεισμού των 6 και παραπάνω Ρίχτερ.
«Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά σε κάθε περίπτωση ενημέρωσε θα υπάρχει συνεχώς και προς όλους θα συνεδριάζει συνεχώς η επιτροπή αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, παρακαλώ πάρα πολύ τους συμπολίτες μας να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση, εγρήγορση υπάρχει τα μέτρα να προληπτικά και οργάνωση», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Βασίλης Κικίλιας.
Σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που πρότειναν η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο με απόφαση των δημάρχων των νησιών για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες. Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών όλων των βαθμίδων, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Οι τοπικές αρχές σε ορισμένα από τα νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Αμοργός, έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια εκκένωσης περιοχών για περίπτωση σεισμού και τσουνάμι, ενώ έχουν ζητήσει να παραμείνουν δεμένα για σήμερα τα αλιευτικά και τα ιδιωτικά σκάφη. Σε Σαντορίνη, Ίο και Αμοργό, έχουν σπεύσει κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης. Τον συντονισμό έχει το ΕΚΑΒ, επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, με το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (EΣKE-EKAB).
«Υποχωρούν τα νερά»
Με τη σεισμική καταιγίδα -όπως αποκαλούν το φαινόμενο ορισμένοι επιστήμονες- να συνεχίζεται, στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο που έχουν τραβήξει κάτοικοι παραλιακών περιοχών της Τουρκίας, όπως πχ τη Σμύρνη, στα οποία αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει τα νερά, αναρωτώμενοι εάν αυτό το φαινόμενο συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «δεν χρειάζεται πανικός γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς αλλά απαιτείται εγρήγορση- το φαινόμενο επιδεινώνεται. Μετά τους νέους σεισμούς που έγιναν νομίζω ότι πρέπει τόσον η πολιτεία (η οποία κάνει αυτό που πρέπει) όσο και οι κάτοικοι να είναι πολύ προσεκτικοί. Η Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου είναι στελεχωμένη με διεθνούς επιπέδου έμπειρους επιστήμονες και να ακούτε τις ανακοινώσεις της. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».
Επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία και την εξέλιξή της. Μιλώντας στο protothema.gr, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι το δυσμενέστερο σενάριο «είναι το να γίνει ένας πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερος» και επισημαίνοντας ότι «είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει έντονος σεισμός, μπορεί κάλλιστα αν εκτονωθεί η θερμική ενέργεια και να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό στη Σαντορίνη και απλώς να επιμείνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση και να βελτιώσουμε και τη απόκριση των κατοίκων στο σεισμικό κίνδυνο».
Η ανησυχία κορυφώνεται και στη γειτονική Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τη σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, διαμοιράζοντας μάλιστα τις ανακοινώσεις των ελληνικών αρχών στα κοινωνικά δίκτυα.
Η ανησυχία έλαβε διαστάσεις υστερίας στη γείτονα, όταν κυκλοφόρησε φήμη ότι ο διάσημος σεισμολόγος Νάτζι Γκιόρουρ, ο οποίος είχε προβλέψει με ακρίβεια τον φονικό σεισμό του Καχραμανμαράς (και έχει ζητήσει, προς 25ετίας, να εκκενωθούν και μετακομίσουν αλλού η Κωνσταντινούπολη και ορισμένα ελληνικά νησιά που προβλέπει ότι θα χτυπηθούν από μεγάλο σεισμό) είχε ενημερώσει τις αρχές ότι επίκειται μεγάλος σεισμός εντός 72 ωρών. Ο Γκιόρουρ το διέψευσε αυτό, όμως με ανάρτησή του, αναφερόμενος στους σεισμούς στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, προειδοποίησε ότι «καθώς αυξάνεται σήμερα, συνιστώ στους πολίτες μας που μένουν κοντά στο εν λόγω μέρος στις ακτές του Αιγαίου να είναι προσεκτικοί».
Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης. ΕΦΗΜ Τ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ
Β’ ΒΟΡΕΙΟ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΟΙΟ ΝΗΣΙ ΕΊΝΑΙ;
Το «σηκώνουν» πολύ το σοβαρό αυτό θέμα (μήπως για να καλύψουν κάτι άλλο που πρόσφατα προκάλεσε την παλλαϊκή οργή;) ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
H Αegean ανακοίνωσε ότι προσέθεσε τρεις πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη σήμερα και αύριο, πέραν των τακτικών, ενώ και οι άλλες εταιρείες, όπως φαίνεται από την παρακάτω φωτό του iefimerida έχουν προσθέσει δρομολόγια.Πηγή: iefimerida.