Αντώνης Γκιντιζές στον «Σ»: «Με τους ίδιους κινδύνους θα κυλίσει η σεζόν – Η ευθύνη πάνω τους»

5
7940

Αντώνης Γκιντιζές, πρόεδρος Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων:

«Με τους ίδιους κινδύνους θα κυλίσει η σεζόν»

«Από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί ένας χώρος ώστε τα τουριστικά λεωφορεία να μην διέρχονται του οικισμού της Ζιάς, είμαστε ακριβώς εκεί που ήμασταν και πέρσι»

 

 

«Για τα ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση της διέλευσης μέσα από την Ζιά των βαρέων οχημάτων, δυστυχώς το Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι αναρμόδιο να βγάλει απόφαση – Η απόφαση είναι στο συρτάρι του Σωματείου και του διοικητικού συμβουλίου. Ουαί κι αλίμονο εάν συμβεί οτιδήποτε. Οι αρμόδιοι θα φέρουν καίρια την ευθύνη»

 

«Οι τουριστικοί πράκτορες είναι διατεθειμένοι, το οικόπεδο το οποίο ενοικιάζει ο δήμος να το ενοικιάσουν οι ίδιοι, ούτως ώστε να δοθεί μόνο στα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να μην διέρχονται του οικισμού»

 

«Οι πύλες του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και στα δυο λιμάνια δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, αφού δεν υπάρχει χώρος για να γίνει η επιβίβαση και η αποβίβαση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που λέμε είναι λογικό, όμως κανείς δεν μπορεί να προτείνει κάτι, μια λύση. Είμαι απαισιόδοξος για το τι θα συμβεί»

 

 

 

Σειρά επαφών με τους αρμόδιους ξεκίνησε η διοίκηση του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κω, σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών και τα οποία το Σωματείο έχει θέσει πολλάκις και επί σειρά ετών, εξαντλώντας, θα λέγαμε, κάθε δυνατότητα που έχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Μιλώντας στον «Σ» ο πρόεδρος του Σωματείου Αντώνης Γκιντιζές, αναφέρει τις μέχρι σήμερα επαφές καθώς και αυτές που θα ακολουθήσουν, ενώ επισημαίνει για πολλοστή φορά τα προβλήματα και την επικινδυνότητα που αυτά ενέχουν εάν δεν επιλυθούν. Μιλά για το πρόβλημα που δημιουργείται στη Σέγκεν με τη μείωση των χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, όπως και για το οδικό μας δίκτυο, το οποίο χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» λόγω του τεράστιου όγκου των οχημάτων που δέχεται και της έλλειψης υποδομών. Σημαντικότερο όμως θέμα, είναι αυτό της Ζιάς. Ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών που έχει αναδείξει το Σωματείο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γκιντιζές, για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το Σωματείο και αφορούσαν στην απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από τον Οικισμό, το Δικαστήριο δεν πήρε θέση.  «Η απόφαση η οποία μου κοινοποιήθηκε, είναι ότι, είναι αναρμόδιο το συγκεκριμένο δικαστήριο να βγάλει απόφαση. Εμείς, ως διοικητικό συμβούλιο, αναδείξαμε το θέμα. Το φέραμε στην επιφάνεια, δεν το κρατήσαμε μυστικό. Η απόφαση είναι στο συρτάρι του Σωματείου και του διοικητικού συμβουλίου. Ουαί κι αλίμονο εάν συμβεί οτιδήποτε. Οι αρμόδιοι θα φέρουν καίρια την ευθύνη. Εμείς ως εργαζόμενοι που χρησιμοποιούμε αυτό το δρόμο, τους είπαμε «κίνδυνος – θάνατος». Αυτοί μας είπαν, συνεχίστε. Η ευθύνη πάνω τους» δηλώνει.

Να σημειώσουμε πως, τέθηκε στην έπαρχο η πρόταση μονοδρόμησης προς και από την Ζιά, δηλαδή, να οριστούν οι δυο δρόμοι για τους καλοκαιρινούς μήνες άνοδος και κάθοδος, με την έπαρχο να απαντά ότι θα εισηγηθεί την πρόταση και στην περιφέρεια και στον δήμο. Όσο για το περιβόητο παρκινγκ, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γκιντιζές, τα τουριστικά γραφεία είναι διατεθειμένα, το οικόπεδο το οποίο ενοικιάζει ο δήμος να το ενοικιάσουν οι ίδιοι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Γκιντιζέ, ξεκινήσατε σειρά επαφών με τους αρμόδιους, όπως λ.χ. με την έπαρχο πριν από λίγες ημέρες. Ποια ζητήματα της θέσατε;

Α.Γ.: Είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο να συζητήσουμε με τους υπεύθυνους, με τις αρχές του νησιού,  γύρω από θέματα – προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων του κλάδου μας, δηλαδή, την μετακίνηση των επισκεπτών. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, με την έπαρχο και θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με τον αστυνομικό διευθυντή και με τον λιμενάρχη. Με το δήμο ήδη έχει γίνει μια συνάντηση από το Φεβρουάριο και με τον κύριο δήμαρχο αλλά και με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου τον κύριο Αβρίθη. Θέσαμε κάποια ζητήματα, όπως είναι η Σέγκεν. Ο χώρος εκεί δεν επαρκεί και όπως λένε ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση των επιβατών από και προς τα απέναντι παράλια, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ζήτημα με το πώς θα μεταφερθεί, θα διακινηθεί όλος αυτός ο κόσμος, αφού η Σέγκεν είναι ένας πολύ μικρός χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων.  Το ίδιο θέσαμε και στην κυρία Έπαρχο. Γίνονται εργασίες στο Κάστρο. Έχει μπει ήδη εδώ και κάποιους μήνες ο εργολάβος, έχει κλείσει μια εσοχή, ένα χώρο στάθμευσης που λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια για τα τουριστικά λεωφορεία. Μπαίνοντας στο κυρίως λιμάνι υπήρχε ένας χώρος ο οποίος δινόταν στα τουριστικά λεωφορεία προκειμένου να εξυπηρετήσουν επισκέπτες οι οποίοι έρχονται από τα γύρω χωριά και κάνουν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο ή για να γίνεται η επιβίβαση – αποβίβαση ανθρώπων οι οποίοι φεύγουν στα γύρω νησιά. Για όλα αυτά τα θέματα συζητήσαμε διεξοδικά και με την κυρία έπαρχο και με τον δήμο. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Και οι δύο μιλάνε για υποστελέχωση, ειδικά η κυρία έπαρχος μας είπε ότι έχει κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, οπότε δεν έχει προσωπικό. Όσον αφορά τη Σέγκεν, «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» μας είπε, δηλαδή θα γελάμε όλοι μαζί με το τι θα γίνει εκεί. Καταλαβαίνει δηλαδή το πρόβλημα. Στο χώρο του μεγάλου λιμανιού, ο καθ ύλην αρμόδιος, ο κύριος Αβρίθης, μας είπε ότι θα μας δώσει χώρους. Βέβαια, πρέπει να πω ότι, στο μεγάλο λιμάνι όσος χώρος και αν δοθεί είναι τέτοια η επιβατική κίνηση, πολλά το καλοκαίρι τα πλοία, που και εκεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα.
Εν ολίγοις, οι πύλες του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και στα δυο λιμάνια δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, αφού δεν υπάρχει χώρος για να γίνει η επιβίβαση και η αποβίβαση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό που λέμε είναι λογικό, όμως κανείς δεν μπορεί να προτείνει κάτι, μια λύση. Είμαι απαισιόδοξος για το τι θα συμβεί.

Ερ: Μάλιστα. Θα ήθελα να μου πείτε, ποια ζητήματα θα θέσετε στον λιμενάρχη και στον αστυνομικό διευθυντή;

Α.Γ.: Η Σέγκεν είναι λιμάνι, είναι πύλη εισόδου. Θα πρέπει οι λιμενικές αρχές να επιληφθούν εκεί των θεμάτων. Ποιος θα ρυθμίσει την κυκλοφορία; Θα την αυτορρυθμίζουμε εμείς οι ίδιοι;  Δεν γίνεται. Πρέπει κάθε φορά που υπάρχει κίνηση επιβατών να υπάρχει και όργανο για την τάξη. Μας είπε ο κύριος Αβρίθης, ότι προνόησε να υπάρχουν τέσσερις θέσεις για τουριστικά λεωφορεία. Μα, ταυτόχρονα εκεί πρέπει να μπουν 15 τουριστικά λεωφορεία. Πώς θα γίνει όλο αυτό; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας λιμενικός ο οποίος θα βάλει την τάξη;
Ερ: Το αυτό και με την αστυνομία;
Α.Γ.: Το ίδιο και με την αστυνομία. Υπάρχουν χώροι στους οποίους δεν μπορούμε να κινηθούμε. Υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση, υπάρχει αυξημένος αριθμός λεωφορείων τουριστικών, ειδικά τουριστικών λεωφορείων, για τα οποία όμως δεν υπάρχει ένας χώρος,   δεν μιλάω για στάθμευση, μιλάω για προσωρινή στάθμευση προκειμένου να γίνεται επιβίβαση ή αποβίβαση όσων φεύγουν στα γύρω νησιά.

Ερ: Η συνάντηση με τον λιμενάρχη και με τον αστυνομικό διευθυντή πότε θα γίνει;
Α.Γ.: Θα το ζήσουμε σήμερα – αύριο, όποτε μας πουν το πότε. Αλλά θα γίνει άμεσα.
Ερ: Ας έρθουμε τώρα και στο θέμα που έχετε να αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Το θέμα της Ζιάς. Εκτιμώ ότι παρακολουθείτε τις εξελίξεις. Τι έχετε να πείτε για τα νέα δεδομένα;
Α.Γ.: Εννοείται ότι το παρακολουθούμε και στενά μάλιστα. Νομίζω ότι όλοι οι δημότες είδαν, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το δήμο για άλλη μια φορά να ζητά την εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να βρει κάποιο χώρο να ενοικιάσει ή να αγοράσει. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, και φέτος έτσι θα κυλήσει η σεζόν με τους ίδιους κινδύνους, με τους ίδιους προβληματισμούς που υπήρχαν και πέρσι. Από τη στιγμή που δεν έχει βρεθεί ένας χώρος ώστε τα τουριστικά λεωφορεία να μην διέρχονται του οικισμού, είμαστε ακριβώς εκεί που ήμασταν και πέρσι. Ζητήσαμε από την κυρία έπαρχο έστω τη μονοδρόμηση, δηλαδή, να οριστούν οι δυο δρόμοι για τους καλοκαιρινούς μήνες άνοδος και κάθοδος. Γιατί τώρα υποτίθεται ότι αυτοί οι δρόμοι που οδηγούν μέχρι την Ευαγγελίστρια είναι διπλής κατεύθυνσης. Καταλαβαίνετε ότι, όσοι έρχονται πλέον στην Κω, όσοι επισκέπτονται την Κω, ενοικιάζουν ένα αυτοκίνητο και ανεβαίνουν στην Ζιά και καλά κάνουν. Η επισκεψιμότητα της περιοχής έχει τριπλασιαστεί, έχει ξεφύγει. Όμως η υποδομή, οι δρόμοι που οδηγούν εκεί, δεν φέρουν καμία ασφάλεια. Αυτό που ζητήσαμε το είδε θετικά η κυρία έπαρχος και θα το εισηγηθεί στην περιφέρεια γιατί ο ένας εκ των δύο δρόμων, οι στροφές, ανήκει στην περιφέρεια. Για τον άλλο, στη Μινιέρα, θα το εισηγηθεί στον δήμο μήπως και το μονοδρομήσουν τώρα για το καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε ότι θα πετύχει σε αυτό η έπαρχος και θα λυθεί ένα μικρό θέμα, όμως μεγάλης ασφάλειας και επικινδυνότητας. Όσον αφορά το χώρο στάθμευσης στη Ζιά, σε συζητήσεις που κάναμε και με τους τουριστικούς πράκτορες, είναι διατεθειμένοι, το οικόπεδο το οποίο ενοικιάζει ο δήμος να το ενοικιάσουν οι ίδιοι οι τουριστικοί πράκτορες, ούτως ώστε να δοθεί μόνο στα τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου να μην διέρχονται του οικισμού. Όλα αυτά βέβαια είναι προτάσεις. Δεν ξέρω αν ο δήμος συμφωνήσει σε όλα αυτά. Αυτό που όμως είναι ανάγκη να γίνει, είναι να αποτρέψουμε τα μεγάλα οχήματα να περνάνε μέσα από το χωριό. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα.
Ερ: Ο χώρος που λέτε για τα τουριστικά λεωφορεία είναι αυτός για τον οποίο γίνονται όλες οι συζητήσεις;
Α.Γ. Είναι αυτός που σταθμεύουν τα ΙΧ. Είναι δύο οι ιδιώτες. Ο ένας δίνει την είσοδο στο παρκινγκ, ο άλλος έχει το παρκινγκ από ότι έχω καταλάβει. Αυτός λοιπόν ο χώρος, σε συζητήσεις που είχαμε με τα τουριστικά γραφεία, μας είπαν τέλος πάντων, μήπως καλύψουν αυτοί το πρόβλημα. Έτσι μας είπαν, δεν ξέρω αν θα γίνει. Είναι μια πρόταση η οποία και αυτή συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του προβλήματος.

Ερ: Πάντως, ότι είναι να γίνει…

Α.Γ.: Θα πρέπει να γίνει άμεσα, η σεζόν ξεκίνησε.

Ερ: Κύριε Γκιντιζέ τα έχουμε ξαναπεί βέβαια, αλλά θέλω δυο λόγια για το οδικό μας δίκτυο.
Α.Γ.: Εγώ το λέω με μια λέξη, ξεπερασμένο για τον αριθμό των αυτοκινήτων που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο.

Εχθρός του τουρισμού, ο υπερτουρισμός. Τι έχουμε; Έχουμε τρομακτική αύξηση των επισκεπτών νησί, τρομακτική αύξηση των  ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, των οχημάτων γενικά είτε επαγγελματικών ή μη. Αυτό, λοιπόν, το επαρχιακό δίκτυο, είναι ένα δίκτυο από τη δεκαετία του ’90.  Αν θυμάμαι καλά, το ‘93 έγινε η διαπλάτυνσή του. Δεν προσφέρει τίποτε, παραμένει ξεπερασμένο. Βέβαια, έχει φωτιστεί, αυτό πρέπει να το πούμε. Όμως είναι τόσος μεγάλος ο όγκος των αυτοκινήτων που κινείται, που είτε έτσι είτε αλλιώς δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Ένα δίκτυο που κάποια στιγμή οι έχοντες την ευθύνη του τόπου του νησιού θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές, να σχεδιάσουν την επόμενη εικοσαετία, τριακονταετία. Με αυτό το δίκτυο θα πηγαίνουμε;
Ερ: Κύριε Γκιντιζέ, κάτι τελευταίο. Πέρσι, είχατε κάνει, ως Σωματείο, ασφαλιστικά μέτρα για την απαγόρευση της διέλευσης μέσα από την Ζιά των βαρέων οχημάτων. Εκδικάστηκε η υπόθεση;

Α.Γ.: Δυστυχώς, το δικαστήριο δεν πήρε θέση. Η απόφαση η οποία μου κοινοποιήθηκε, είναι ότι, είναι αναρμόδιο το συγκεκριμένο δικαστήριο να βγάλει απόφαση. Εμείς, ως διοικητικό συμβούλιο, αναδείξαμε το θέμα. Το φέραμε στην επιφάνεια, δεν το κρατήσαμε μυστικό. Η απόφαση είναι στο συρτάρι του Σωματείου και του διοικητικού συμβουλίου. Ουαί κι αλίμονο εάν συμβεί οτιδήποτε. Οι αρμόδιοι θα φέρουν καίρια την ευθύνη. Εμείς ως εργαζόμενοι που χρησιμοποιούμε αυτό το δρόμο, τους είπαμε «κίνδυνος – θάνατος». Αυτοί μας είπαν, συνεχίστε. Η ευθύνη πάνω τους.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είπε ο σοφός πρόεδρος, που τα στοπ στους κυκλικούς κόμβους Αντιμάχειας -αεροδρομίου απλά δεν υπάρχουν για κάποιους…

  2. εμμονή με τη Ζια…..βρε μπας κ να του κάνει ο δήμος κ η περιφέρεια το χατίρι μπας κ σταματήσει να κάνει το μπαμπουλα

  3. Πολυ ωραια τα λετε. Γιατι συνεχιζετε να διακινδυνευετε λοιπον; Η ατομικη ευθύνη που είναι;

  4. Να κλείνει οι Ζια για τις ωρες που είναι τα λεωφορεία το απόγευμα ,(17.00 έως 21.00 ηωρα) και ολα καλα ..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ