Η εορτή και η περιφορά της Εικόνας του Ασωμάτου στο Ασφενδιού, Προστάτη της Πολεμικής μας Αεροπορίας

0
8273


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη σήμερα ο Όρθρος και τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ναθαναήλ, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό ναό του Ασωμάτου στο Ασφενδιού.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία λειτουργία με συλλειτουργούς τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον π. Ιωάννη Σταυρόπουλο, συμπροσευχομένων του Πανοσ. Στρατιωτικού Αρχιμανδρίτου π. Σοφρωνίου και του εφημέριου του ΙΝ π. Σακελλάριου Ζουλουφού.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον πρωτοψάλτη του ΙΝ Γιάννη Κουτσουράη, Νίκος Ιτσινές (πρόεδρος Αποδήμων Κώων), Φίλιππος Σαρρής, Ανδρέας Γεωργίου και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο εορτάζων Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, εκπρόσωποι των ένστολων αρχών και ιδιαίτερα της Πολεμικής μας αεροπορίας που εορτάζει τον Προστάτη της (άνδρες της οποία βάσταζαν τιμητικά την εικόνα του Αρχαγγέλου) με τον Διοικητή του 5ου ΣΑ Κω Απόστολο Δουλάμη ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, τον Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Αριστείδη Καβαρλίγκο,  του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργο Σταματόγιαννη, του Προέδρου του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίο Καζαμία,  καθώς και πολλών μηχανικών-επισκευαστών, των οποίων ο Ασώματος θεωρείται, επίσης, προστάτης, αλλά και πολλοί προσκυνητές.

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της Εικόνας του Ασωμάτου την οποία βάσταζαν άνδρες της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του απηύθυνε θερμές ευχές στους εορτάζοντες και ιδιαίτερα στην Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά και ευχαριστίες προς όλους για τον λαμπρό εορτασμό και ιδιαίτερα προς τον π. Σακελλάριο και τους συνεργάτες του, για το πολύ σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια στον Ασώματο.

 

Αρχάγγελος Μιχαήλ: Γιατί είναι προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας

Tιμάται με μεγαλοπρέπεια η γιορτή των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου
aeroporia

Πριν από 65 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου του 1954 καθιερώθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας και η γιορτή των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου ως η επίσημη αεροπορική γιορτή, η οποία τιμάται με μεγαλοπρέπεια σε όλες τις μονάδες.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος και ως εκ τούτου είναι και ο προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος ούτε ο χώρος. Επιπλέον είναι και ο μόνος ο οποίος ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Όμοιος με τον Θεό;».

Είναι άγγελος, ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Εωσφόρος, το όνομα του οποίου σημαίνει «αυτός που φέρει το φως», ενώ κατείχε την ύψιστη θέση στην κτιστή τελειότητα, ηγήθηκε μικρής ομάδας στασιαστών αγγέλων (μετέπειτα δαίμονες), οι οποίοι ήθελαν να μην υπακούσουν στις διαταγές του Θεού, και επαναστάτησαν.

Τη στιγμή εκείνη ο έως τότε Άγγελος Μιχαήλ ανέλαβε σημαίνοντα ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχάγγελου. Μάλιστα ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ, ενώ ήταν και εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο.

Στην Καινή Διαθήκη, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι εκείνος που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του, ενώ είναι παρών και στον Ιησού του Ναυί, την πτώση της Ιεριχούς, καθώς και στις ιστορίες του Εμμανουήλ, Δαβίδ και Ηλία. Πάντοτε κρατά ρομφαία, η οποία δίνει την πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού.

Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά τον Σατανά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».

Είναι γνωστό και το θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στους Κολοσσούς της Φρυγίας. Στην περιοχή των Κολοσσών είχε αναβλύσει πηγή με αγιασμένο νερό που θεράπευε κάθε αρρώστια.

Εκεί χτίστηκε ναός στο όνομα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Οι ειδωλολάτρες στράφηκαν εναντίον του ιερέα του ναού, τον οποίο όμως προστάτευσε ο Αρχάγγελος και σώθηκε. Οι ειδωλολάτρες δοκίμασαν τότε να εκτρέψουν το ρου ενός ποταμού για να πνίξουν τον ιερέα και να καταστρέψουν το ναό.

Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ επενέβη και με τη ρομφαία του έσκισε στα δυο τη γη και τα νερά χωνεύθηκαν μέσα. Έως σήμερα τα νερά των ποταμών χωνεύονται, γι’ αυτό και το μέρος ονομάστηκε Χώναι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ