Συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μέτρων διαχωρισμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα. Η συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00, στο Πάρκο Ελευθερίας ενώ ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα.
Δείτε όλα όσα έγιναν:
πηγή: zougla.gr/
Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, η συγκέντρωση έγινε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και συμμετείχαν υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και απλοί πολίτες που διαφωνούν με τα μέτρα εκβιασμού.
Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετοί επιστήμονες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ απεύθυνε και μήνυμα ο κορυφαίος καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Sucharit Bhakdi.
Αναλυτικά οι επιστήμονες που συμμετείχαν με ομιλίες:
Δημήτρης Αρβανίτης
Μαριάννα Ευαγγέλου
Αθανάσιος Καλογερίδης
Νίκος Καραβέλος (δικηγόρος)
Κούβελας Δημήτρης
Ευγένιος Μπαϊραμίδης
Κωνσταντίνος Πουλάς
Κωνσταντίνος Φαρσαλινός
Ιωάννης Χατζηαντωνίου
Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από την ΠΟΕΥ, από 31 δομές Υγείας Αττικής & ΕΚΑΒ, αλλά και από τους υγειονομικούς κατά της υποχρεωτικότητας.
Ευρωπαϊκή κραυγή κατά της υποχρεωτικότητας
Zougla
Οι Βρυξέλλες είπαν «όχι» στο green pass
Διαδήλωση κατά του green pass και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Βρυξελλών, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).
Δείτε φωτογραφίες:
Διαδηλώσεις και στο Λονδίνο
Στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κι εκεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Η Όμικρον πολιορκεί την Ευρώπη
Διαφορετικές γιορτές θα κάνουν για άλλη μια χρονιά Ευρωπαίοι πολίτες σε όλο και περισσότερες χώρες παρά την ελπίδα που υπήρχε για χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω των εμβολίων. Παρά τα ποσοστά εμβολιασμού, η μετάλλαξη Όμικρον που ανησυχεί τους ειδικούς, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στις κυβερνήσεις για άρση των περιορισμών. Αντιθέτως, χώρες με ισχυρή οικονομία όπως είναι η Γερμανία, προχωρούν σε αυστηρά μέτρα ενόψει της περιόδου των γιορτών προκειμένου να ανακοπεί η έξαρση των περιστατικών μόλυνσης.
Ήδη ο υπουργός Υγείας και πρώην καθηγητής της Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ, έκανε λόγο για ένα νέο «μαζικό κύμα» που συνδέεται με τη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί, μία περίοδο όπου πλήττεται από σημαντική αύξηση των περιστατικών.
«Οφείλουμε να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε ακόμη γνωρίσει με αυτή τη μορφή· ακόμη και μια λίγο πιο ήπια εξέλιξη (σ.σ.: της νόσου) δεν θα αλλάξει τα πράγματα (…)», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ανόβερο, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.
Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις
Επιπλέον μέτρα λαμβάνουν και στη Γαλλία καθώς ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, με τους ειδικούς να προτείνουν στους πολίτες για μικρό αριθμό συναθροίσεων, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα.
«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.
Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία και εκτιμάται ότι θα είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 2022 στη Γαλλία. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η παραλλαγή Όμικρον κυκλοφορεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη χώρα και γι’ αυτό λαμβάνουν αυστηρά μέτρα.
Σε καραντίνα όσοι φτάνουν από τη Βρετανία στη Γερμανία
Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.
Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.
«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.
Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων και την Παρασκευή τα περιστατικά ξεπέρασαν τις 90.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι μολύνεις αυξήθηκαν απότομα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να μειώνονται αργά και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 50.968 νέα περιστατικά.
Αυστηρό lockdown για τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία
Υπό το φόβο της παραλλαγής Όμικρον και η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε από τα ξημερώματα της Κυριακής σε αυστηρό lockdown το οποίο θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου 2022.
Όπως μετέδωσαν ολλανδικά ΜΜΕ, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων.
Οι ειδικοί στον τομέα της Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την κυβέρνηση το Σάββατο 18/12, πρότειναν τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα», εξήγησε ο ίδιος.
Μίνι lockdown στη Δανία
Η Δανία επέβαλε πριν από λίγες ημέρες νέους περιορισμούς, με σκοπό τον περιορισμό της ταχείας διασποράς της Covid-19, περιλαμβανομένης και της παραλλαγής Όμικρον.
Γι’ αυτό τον λόγο τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν από τη 15η Δεκεμβρίου και από την 17η Δεκεμβρίου έκλεισαν μπαρ και εστιατόρια. Επιπλέον, ενθαρρύνονται οι Δανοί να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τις κοινωνικές τους συναθροίσεις, όπως τα χριστουγεννιάτικα πάρτι.
«Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η παρουσία στο σχολείο για την ευημερία των παιδιών και των νέων. Για αυτό ακριβώς προσθέτουμε κάποιες ημέρες στις διακοπές των Χριστουγέννων, όμως το σχέδιο είναι να μην έχουμε άλλο ένα μεγάλο σε διάρκεια κλείσιμο», δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κάνοντας λόγο για «παρατεταμένες διακοπές» και διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να κρατήσει την κοινωνία ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.