Άνοια: Αυξημένος κίνδυνος κατά 55% για όσους έχουν αυτό μετά τα 60

0
186

Περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν άνοια, μια προοδευτική, εκφυλιστική και τελικά θανατηφόρα κατάσταση, χωρίς γνωστή θεραπεία.

Δυστυχώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι, μέχρι το έτος 2050, ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα υπερδιπλασιαστεί.

Αν και η άνοια δεν μπορεί να αντιστραφεί, μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος παράγοντας, που μπορεί να σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών.

Άνοια: Πολύ αυξημένος κίνδυνος εάν έχετε υψηλό καρδιακό ρυθμό σε φάση ηρεμίας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia παρακολούθησε μια ομάδα 2.147 ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω που ζούσαν στη Σουηδία κατά τη διάρκεια 12 ετών. Σκοπός των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν αν και κατά πόσον ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου σε φάση ηρεμίας συσχετίζεται ή όχι με τον ενδεχόμενο κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας ήταν κατά μέσο όρο 80 παλμούς/λεπτό ή υψηλότερος, είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους των οποίων ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας ήταν κατά μέσο όρο 60-69 παλμούς/λεπτό, “ανεξάρτητα από αγγειακούς παράγοντες κινδύνου και υποκείμενες καρδιαγγειακές παθήσεις».

Μπορεί να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα σε καρδιακή νόσο και άνοια

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδεικνύουν απαραίτητα αιτιότητα μεταξύ υψηλότερων καρδιακών παλμών ηρεμίας και άνοιας, μπορεί να δικαιολογηθεί περαιτέρω μελέτη για την έρευνα της σχέσης μεταξύ της καρδιαγγειακής υγείας και της άνοιας.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα υποκλινικά, ή μη διαγνωσμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, να συμβάλλουν σε αυτήν τη συσχέτιση”, εξήγησαν οι ερευνητές της μελέτης. Μάλιστα, μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, έδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, που υπάρχουν στην μέση ηλικία, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση κ.α., συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια

Η επίτευξη χαμηλότερου καρδιακού ρυθμού ηρεμίας θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό όφελος όχι μόνο για την καρδιαγγειακή, αλλά και για τη γνωστική σας υγεία με την πάροδο του χρόνου.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μπορεί να σημαίνει υψηλότερο βαθμό φυσικής κατάστασης, που σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρδιακών συμβάντων, όπως καρδιακά επεισόδια”, σύμφωνα με τον δρ. Jason Wasfy, διευθυντή ποιότητας και ανάλυσης στο Κέντρο Καρδιάς του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Journal of Clinical Medicine υποδηλώνει, ότι διάφορες μορφές άσκησης, που κυμαίνονται από αθλήματα αντοχής έως γιόγκα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Επιπλέον, μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open, διαπίστωσε ότι η ίδια η τακτική άσκηση συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας σε μια ομάδα 7.501 ηλικιωμένων ενηλίκων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν “αδύναμη” την συσχέτιση ανάμεσα σε άσκηση και άνοια

Αν και άλλες έρευνες έχουν συνδέσει την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης στο Alzheimer’s & Dementia σημείωσαν: “Η συσχέτιση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και σωματικής δραστηριότητας ήταν ασθενής στην ομάδα μας. Η σωματική δραστηριότητα είχε μικρό αντίκτυπο στην επίδραση (σ.σ. στους συμμετέχοντες)».

Ωστόσο, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, μεταδιδακτορικός φοιτητής Yume Imahori, ερευνητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου Karolinska, σημείωσε ότι η μελλοντική έρευνα μπορεί να δώσει στους ερευνητές καλύτερη εικόνα για το πώς να εμποδιστεί η άνοια στα πρώτα της στάδια:

“Εάν παρακολουθούμε προσεκτικά τη γνωστική λειτουργία τέτοιων ασθενών και παρέμβουμε έγκαιρα, η εμφάνιση της άνοιας μπορεί να καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους”.

πηγή: iatropedia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ