Κορονοϊός: Στα ύψη παραμένουν οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα – Ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων
Ο κορονοϊός συνεχίζει να πολιορκεί τη χώρα, με τους δείκτες της πανδημίας να είναι στο κόκκινο. Το θετικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών είναι κάτω του 1%, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων.
Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνει και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr.
Όπως προκύπτει από τον χάρτη, η μισή Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα». Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).
Δείτε τον χάρτη
Οι χάρτες του ECDC
Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα Πέμπτη (9/12) το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο «πράσινο» η Ελλάδα σχετικά με τον δείκτη θετικότητας
Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα η εικόνα που αποτυπώνεται στον χάρτη του ECDC είναι θετική. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από 1% σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου η θετικότητα είναι στο 1% με 3,9%.
Η Ελλάδα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα είναι στο «βαθύ πράσινο», όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, η Δανία, η Ισλανδία κ.ά.
Τέλος, σημειώνεται ότι το ECDC δεν συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές οι χώρες αποτυπώνονται με το λευκό στους χάρτες του.