«Επί δραχμής μεγαλούργησε η Ελλάδα και δεν πρέπει να την δαιμονοποιούμε» είπε για δεύτερη φροά μετα τον Ιούνιο του 2015 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην χθεσινή παρέμβαση του ΠτΔ Π.Παυλόπουλου ο οποίος αμφισβητεί την νομική ισχύ του Eurogroup και όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ, καθώς με βάση τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), είναι άτυπο και δεν περιλαμβάνεται στους θεσμούς της ΕΕ.
«Το Eurogroup είναι ένα απλό forum συζητήσεων, σε υπουργικό επίπεδο, των αντιπροσώπων των κρατών-μελών με νόμισμα το ευρώ και όχι όργανο που λαμβάνει αποφάσεις»
είπε χθες ο ΠτΔ
Το ερώτημα είναι τι ήθελε να πει με όλα αυτά και γιατί το λέεο τώρα και γιατί δεν είχε προχωρήσει ενωρίτερα στις-απόλυτα ορθές από νομικής και ηθικής άποψης αλλά πολιτικά αιρετικές για τα σημερινά δεδομένα της ΕΕ- συγκεκριμένες θέσεις.
Μήπως γιατί ετοιμάζεται κάτι πέρα και πάνω από ότι γνωρίζουμε; Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Π.Παυλόπουλος ορθώνει το ανάστημά του και διαφοροποιείται από την ΕΕ.
Αποκλείεται κατ’αρχήν να μην είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Να πούμε ότι είναι και σε γνώση του Κ.Καραμανλή, στην πολιτική ομάδα σκέψης του οποίου, ανήκει και ο ΠτΔ; Είναι βέβαιο.
Τι σημαίνει όταν ο ΠτΔ λέει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για τα Μνημόνια είναι άκυρες γιατί έχουν ληφθεί από το Eurogroup, το οποίο δεν έχει νομική ισχύ και αρμοδιότητα να λάβει τέτοια μέτρα; Τι ακριβώς ετοιμάζεται;
Λίγες ώρες αργότερα λοιπόν έρχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης να υπενθυμίσει πόσο καλές ήταν οι εποχές με την δραχμή για την Ελλάδα, τυχαίο;
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του με αφορμή τις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης σε συνέντευξή του.
«Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «αμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πείς εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλίθιους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».
Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».
Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή ο κυνισμός των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια. Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι’ αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».
Σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες πολλάκις ακούστηκαν φωνές απ’έξω για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit ξεκινούν ξανά» το περιοδικό Politico επιχειρεί να κτυπήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόμενη στα δύο χρόνια διακυβέρνησης πριν λίγες ημέρες.
Όμως η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση φαίνεται να έχει ανοίξει πάλι καθώς πυκνώνουν οι φωνές που αναφέρονται σε αυτό και μάλιστα πολύ πρόσφατα.
Λίγες μέρες μετά την πρόβλεψη για επιστροφή στη δραχμή μέχρι το καλοκαίρι από την βρετανική συμβουλευτική εταιρεία οικονομικών αναλύσεων Capital Economics ήρθε και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Paul Mason να δηλώσει με tweet που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ότι «η γερμανική ελίτ είναι έτοιμη για να επιβάλλει το Grexit τον Ιούλιο»
Όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο περοδικό PRONEWS που κυκλοφόρησε αυτή με τον Ελεύθερο Τύπο το βασικό άρθρο είχε τίτλο «Ευρώ ή…γράμματα;»
Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα; Το ευρώ είναι ένα ημιτελές νόμισμα. Έπειτα από 15 χρόνια εφαρμογής και χρήσης του δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτοί που υποστήριζαν ότι η πολιτική ενοποίηση πρέπει να προηγηθεί της νομισματικής είχαν απόλυτο δίκιο. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη, όπου η Ιστορία αποδεικνύεται πάντα ισχυρότερη από τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα. Και η Ιστορία στην Ευρώπη έχει γραφτεί με πολύ αίμα
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανοίγει πάλι η κουβέντα για το Grexit. Επειδή είναι ένα νόμισμα το οποίο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει
Ωραία τα λες αλλά έχεις και ένα μνημόνιο να ψηφίσεις σε κάτι μέρες. Κόφτη το λένε, αφορολόγητο το λένε.
ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΠΙΘΥΜΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ .ΟΥΤΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΔΥΣΤΥΧΙΑ.
βρε παιδιά και δεν το ακούσαμε?
ΜΟΝΟ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΕΠΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΑΚΟΥ.
οτι ακριβψς επι δραχμης χρεοκοπησαμε με τις μεγαλες δημοσιες σπαταλες τους διορισμους τα σκανδαλα το ξαφρισμα των ασφαλιστικων ταμειων τη φοροκλοπη τις προωρες συνταξεις και την αριστερη νοοτροπια φερε φερε φερε φερε φερε και παλι φερε κι αλλα δανεικα η Ευρωπη να ναι καλα ε ρε γιαουρτια που θελουν οι μαπες των συριζαιων