Ο Ευριπίδης Σαμαράς, εκπρόσωπος στην Ελλάδα ενός από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορ της Ρωσίας, δίνει τις πρώτες εκτιμήσεις
Στα μαύρα σκοτάδια είμαστε αυτή τη στιγμή και για την πορεία της ρωσικής αγοράς!
Οι Ρώσοι, που δεν ήρθαν καθόλου πέρυσι, τίποτα, μηδέν, zero, ψυχανεμιζόμαστε ότι φέτος θα έρθουν, αλλά δεν ξέρουμε ούτε πότε ούτε πόσοι θα είναι αυτοί. Πολλά θα κριθούν από το ταξίδι του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, στις 14 Απριλίου στη Μόσχα, όπου θα τα βάλουν κάτω όλα.
Ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του ρωσικού τουριστικού οργανισμού Biblio Globus, Ευριπίδης Σαμαράς, που στέλνει τουρίστες με πτήσεις τσάρτερ σε Κέρκυρα, Κω, Ρόδο και Κρήτη, έχοντας έδρα τη Ρόδο, δίνει σήμερα ελπίδα κι έναν αριθμό. Τέτοια ώρα άλλωστε μόνο αν έχεις κληρονομικό χάρισμα, θα μπορούσες να πεις κάτι παραπάνω.
«Στη Ρωσία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λοκντάουν, η οικονομία κινείται, μου λέει. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν από τον περασμένο Νοέμβριο και έχουν εμβολιασθεί 9 εκατομμύρια Ρώσοι, σε σύνολο 142 εκατ. Αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και με το Sputnik light ώστε η εμβολιαστική διαδικασία να προχωρήσει ταχύτερα.
Όσον αφορά τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα είναι γύρω στις 8-9.000 ημερησίως, έχουν μειωθεί αισθητά δηλαδή και μάλιστα με ανοιχτή την οικονομία».
Πέρυσι ήμασταν κλειστοί για τους Ρώσους! Φέτος;
Είναι δύσκολο να κάνεις οποιαδήποτε πρόβλεψη γιατί τα δεδομένα αλλάζουν αν όχι μέρα την ημέρα, βδομάδα την εβδομάδα. Η Ελλάδα, επιδημιολογικά τον μήνα Μάρτιο φαίνεται ότι είναι σε μία βεβαρυμμένη κατάσταση. Πέρυσι στις 20 Μαρτίου, μόλις είχε ξεκινήσει δηλαδή η πανδημία, προκλήθηκε ένα σοκ και κανείς δεν ήξερε πώς θα εξελιχθεί, φέτος είμαστε σοφότεροι, έχουμε τα εργαλεία και τη γνώση και θα πρέπει απλώς να κάνουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σεζόν του 2020 δεν άνοιξε τα σύνορά της γι’ αυτή τη χώρα! Ωστόσο οι Ρώσοι έκαναν διακοπές, βγήκαν από τη χώρα τους;
Έκαναν διακοπές στο εσωτερικό της χώρας τους, κατά κύριο λόγο στην Κριμαία, στην Ανάπα και την πόλη Σότσι. Βγαίνοντας από τη χώρα πήγαν στην Τουρκία. Επομένως αυτοί που ήθελαν και μπορούσαν, πήγαν διακοπές. Εμείς ως χώρα αυτό που κάναμε για το προηγούμενο φθινόπωρο ήταν να επιτρέψουμε την είσοδο, στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, σε 500 Ρώσους ανά εβδομάδα όχι για τουριστικούς λόγους, αλλά για επαγγελματικούς και άλλους. Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι αντί των 500 ατόμων ανά εβδομάδα θα επιτρέψουμε να έρχονται φέτος 4.000 στα ίδια αεροδρόμια και θα ισχύει για αυτούς ό,τι και για τους υπόλοιπους, δηλαδή αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό ότι έχουν νοσήσει ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη Ρόδο! Πόσες ήταν οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στο νησί μας, το 2019, και τι είχε συμβεί τις προηγούμενες χρονιές;
Το 2019 ήρθαν 110.000 τουρίστες από μία αγορά η οποία ουσιαστικά άνοιξε πριν από 15 χρόνια και η κορύφωσή της έγινε το έτος 2013, χρονιά που είχαν έρθει 280.000 Ρώσοι. Η επόμενη σεζόν είχε μία μικρή μείωση, ήρθαν 240.000, αλλά από το 2015 και μετά η πτώση ήταν δραματική, μέχρι που φτάσαμε σ το 2019. Πέρυσι, δεν είχαμε καθόλου Ρώσους.
Μπορούμε να μιλήσουμε για τους λόγους που οδήγησαν σταδιακά σ’ αυτή τη μεγάλη μείωση;
Ο κυριότερος ήταν ότι υποτιμήθηκε το ρούβλι, γεγονός που μετέτρεψε σε ακριβούς, τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το ρούβλι, κινείται καθοδικά και τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 90 ρούβλια. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που μαζί με άλλους συγκυριακούς παράγοντες, έφεραν τόσο μεγάλη μείωση.
Μέχρι που ξεκίνησε η πανδημία πέρυσι, τι κρατήσεις είχαμε για τη Ρόδο;
Πέρυσι τον Ιανουάριο είχαμε ήδη αρκετές κρατήσεις για τη σεζόν του 2020 ενώ και το ρούβλι ήταν σε καλύτερη αντιστοιχία από τη σημερινή, αφού ένα ευρώ αντιστοιχούσε σε 69 ρούβλια. Παραδοσιακά, οι Ρώσοι έρχονται στη Ρόδο στα τέλη Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με μεγαλύτερη ένταση από τις 15 Ιουνίου μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Στην Ελλάδα, το 2019 ήρθαν 700.000 Ρώσοι. Η εκτίμηση, προ ημερών ότι φέτος μπορεί να έρθουν 400-500.000 θεωρώ ότι είναι πολύ αισιόδοξη.
Έχετε εικόνα αυτή τη στιγμή, τι μπορούμε να περιμένουμε φέτος;
Ισχύει για τη Ρόδο ό,τι και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι ελάχιστες. Ο μήνας Μάρτιος, παραδοσιακά, ήταν για τη Ρωσία ο μήνας που μας έδειχνε την τάση για τη σεζόν η οποία θα ακολουθούσε. Ωστόσο στις θετικές εξελίξεις των ημερών είναι οι ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού της χώρας μας ότι φιλοδοξεί να ανοίξει η Ελλάδα για τον τουρισμό στις 14 Μαΐου και επίσης η ανακοίνωση ότι το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik θα γίνεται αποδεκτό με την προσκόμιση του ανάλογου πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ευελπιστούμε ότι φέτος οι προσπάθειες για άνοιγμα της ρωσικής αγοράς θα ενταθούν, θα γίνουν έγκαιρα και θα ευοδωθούν. Προσδοκούμε σε μία διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία, το συντομότερο δυνατόν.
Δηλαδή δεν έχουμε κάτι που να μας διαφωτίζει!
Όχι. Έχουμε όμως ελπίδες, με δεδομένη τη σαφή προτίμηση των Ρώσων για την Ελλάδα και τη Ρόδο. Επαναλαμβάνω: πρέπει να διαμορφώσουμε το κατάλληλο πλαίσιο συνεργασίας, να γίνουν οι σωστές και στοχευμένες ενέργειες προώθησης και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας.
Οι Ρώσοι εξακολουθούν να θεωρούνται αυτό που λέμε «καλοί» τουρίστες;
Οι Ρώσοι είναι από τους τουρίστες που εισφέρουν πολύ στην τοπική κοινωνία. Επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους, τα εστιατόρια και τα τοπικά μαγαζιά ενώ είναι λάτρεις των τοπικών προϊόντων, όπως είναι το μέλι, το λάδι και πολλά ακόμα.
Τα παίρνουν μαζί τους και δεν παίρνουν μόνο αυτά. Γράψαμε, παλιότερα στη «Ροδιακή», για τον Ρώσο τουρίστα που ζήτησε να του ψήσουν και να του πακετάρουν αρκετά κιλά… κοψίδια, που τα πήρε με φορτωτική, φεύγοντας!
Βεβαίως. Και παρά την πτώση που έχει το ρούβλι, η αγοραστική δύναμη των Ρώσων που έρχονται, συνεχίζει να είναι από τις υψηλότερες.
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, τι να περιμένουμε φέτος; Με ποιο αριθμό θα ήσασταν ικανοποιημένος;
Μια εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν της τάξης των 60.000 τουριστών, αν και εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα.