Το 2011 ο Σουηδός άλτης και παγκόσμιος πρωταθλητής, Πάτρικ Σιόμπεργκ, αποκάλυψε την σεξουαλική κακοποίησή του από τον προπονητή του και αργότερα πατριό του, Βίλιο Νουσιάινεν.
Η υπόθεση συγκλόνισε τον χώρο του αθλητισμού και ταυτόχρονα προίκισε με θάρρος και δύναμη εκατοντάδες ανθρώπους να μιλήσουν για αντίστοιχα προσωπικά τους βιώματα.
«Μεγάλωσα με νεαρούς αθλητές που κακοποιήθηκαν και δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία και ο χώρος να μιλήσουν. Εμείς είμαστε η φωνή όλων». «Με κακοποίησε όταν ήμουν 10 χρονών» Στις 30 Ιουνίου 1987 ο αθλητής έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος, φτάνοντας στα 2.42 μέτρα.
Ακολούθησαν αμέτρητες διακρίσεις σε κορυφαίο επίπεδο. Μέχρι και σήμερα η επίδοσή του θεωρείται η καλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο. Το 2011, ο Πάτρικ Σιόμπεργκ έχοντας ολοκληρώσει την καριέρα του στον αθλητισμό, έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Οσα δεν είδατε».
Εκεί εξομολογήθηκε την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον προπονητή του Βίλιο Νουσιάινεν, σε ηλικία 10 ετών. «Αυτά που έκανε ο Βίλιο, σε μένα αλλά και σε άλλα παιδιά, ήταν ο κύριος λόγος που με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο» είπε σε συνέντευξή του….
Λίγο μετά τον βιασμό του, ο Σιόμπεργκ κλήθηκε να ανεχτεί τον προπονητή του μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ο Νουσιάινεν σύναψε σχέση με τη μητέρα του και σύντομα μετακόμισε στο σπίτι τους.
Ενέπνεε την απόλυτη εμπιστοσύνη και σε συνδυασμό με την σιωπή του έφηβου αθλητή, η μητέρα του δεν αντιλήφθηκε ποτέ τι συνέβαινε. «Σταμάτησε να με κακοποιεί όταν ήμουν δεκατεσσάρων. Προσπάθησα να ξεχάσω τι είχε συμβεί. Αλλά ήμουν ένα θυμωμένο παιδί και είμαι θυμωμένος σε όλη μου τη ζωή» είχε τονίσει ο αθλητής το 2017.
Η αποκάλυψη Το 1999 ο Σουηδός προπονητής απεβίωσε και ο Σιόμπεργκ εγκατέλειψε την αθλητική του πορεία. «Όταν πέθανε, αισθάνθηκα ανακούφιση, διότι κανείς δεν θα μάθαινε ποτέ τι συνέβη» είχε αναφέρει. Λίγα χρόνια μετά κυκλοφόρησε το βιβλίο του. Με συγκίνηση περιέγραψε μια απρόσμενη συνάντηση.
«Μετά το τέλος μιας ομιλίας μου για την σεξουαλική κακοποίησή μου από τον Νουσιάινεν, με πλησίασε ένας 93χρονος παππούς που βρισκόταν στο κοινό και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του:
«Θα διαβάσω το βιβλίο σου, θα δώσω ένα στη γυναίκα μου και από ένα σε κάθε μου παιδί. Και μετά θα τους πω τι μου συνέβη όταν ήμουν 10 ετών. Εσύ το αποκάλυψες μέσα απ’ το βιβλίο σου. Εγώ ντρεπόμουν σε όλη μου τη ζωή και ήμουν έτοιμος να το πάρω στον τάφο μου, αλλά τώρα είμαι έτοιμος να το μοιραστώ με την οικογένειά μου».
Ο Σουηδός πρωταθλητής μετά την έκδοση του βιβλίου, επιδόθηκε σε έναν αγώνα υπεράσπισης των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
Με έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συχνές δημόσιες ομιλίες και συνεντεύξεις παροτρύνει μικρούς και μεγάλους να μιλήσουν ανοιχτά και να καταγγείλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.
Και η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε. Η κυκλοφορία του βιβλίου ενθάρρυνε εκατοντάδες παιδιά από τον χώρο του αθλητισμού να επικοινωνήσουν μαζί του, καταγγέλλοντας την κακοποίησή τους από τον Νουσιάινεν.
Πιστεύεται, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του κακοποίησε πάνω από 200 παιδιά. «Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα είναι μικρά παιδιά, καθώς φαίνεται πιο εύκολο να χειραγωγηθούν. Ο Νουσιάινεν μου κατέστρεψε τη ζωή. Και πολλών παιδιών ακόμα. Αν γυρνούσα πίσω τον χρόνο ίσως να μην είχα ασχοληθεί ποτέ με το άλμα εις ύψος». Ο Σουηδός αθλητής συμπλήρωσε «στη Σουηδία δίνεται μεγάλη έμφαση στον δράστη, αφήνοντας τα θύματα να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματα.
Η αίσθηση της ντροπής και του ταμπού είναι δύσκολο να σπάσει ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συγχώρεση, γεγονός που ίσως προέρχεται από τη λουθηρανική μας ανατροφή. Αλλά δεν έκανα τίποτα λάθος, για να ντρέπομαι, ούτε τα άλλα παιδιά»….
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/