ΕΡΕΥΝΑ: Ελλάδα και Κύπρος στις πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης λόγω Κορωνοϊού

0
324

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης λόγω της κρίσης του Κορωνοϊού σύμφωνα με έρευνα της ING. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη τους παρακάτω 3 παράγοντες και καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι τα νότια ευρωπαϊκά κράτη είναι πιο ευάλωτα σε κρίσεις σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό βορρά.

H εναπομένουσα «ζημιά» στην οικονομία με το τέλος της κρίσης

Καθώς τα μέτρα απαγόρευσης εξόδου έχουν καταστήσει αδύνατα τα ταξίδια αναψυχής, ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για χώρες που βασίζονται στον τουρισμό και τα ταξίδια, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου οι κλάδοι αναλογούν στο 13% του ΑΕΠ και το 15% των συνολικών θέσεων εργασίας.

Εντός της ευρωζώνης η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία διαθέτουν τον μεγαλύτερο τουριστικό κλάδο και, ακόμα και αν και η διάδοση του ιού έχει περιοριστεί, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης θα είναι μεγάλος.

Ο φόβος για τα ταξίδια αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από την πανδημία, και ως εκ τούτου δε θα υπάρξει άμεση ανάκαμψη με την άρση των μέτρων αποκλεισμού και των ταξιδιωτικών περιορισμών.

H αγορά εργασίας

Οι «άτυποι» εργαζόμενοι, που δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, είναι δύσκολο να επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας των κυβερνήσεων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εποχικοί εργαζόμενοι δεn λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική προστασία.

Επιπλέον, οι εποχικοί εργαζόμενοι εξαρτώνται από τις θέσεις εργασίας στις σεζόν, γεγονός το οποίο τους οδηγεί στην ανεργία σε περιόδους ύφεσης. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα παραπάνω προβλήματα σε μεγάλο βαθμό. Ενδεικτικό είναι, ότι στην Ισπανία κατά το 2013 το ποσοστό ανεργίας κινούταν στο 26% λόγω του μεγάλου αριθμού εποχικών εργαζομένων προ κρίσης, και παρά τις μεταρρυθμίσεις ακόμα και σήμερα ο συγκεκριμένος κλάδος παραμένει ευάλωτος.

Το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και τα φορολογικά συστήματα

Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένες οικονομικές, διαχειριστικές και τεχνολογικές πηγές. Οι μικρές και οι καινούργιες επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες σε εξωγενείς κρίσεις. Και εδώ οι νότιες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε άσχημη θέση, καθώς διαθέτουν πλήθος μικρών επιχειρήσεων.

adv

Το μέγεθος της οικονομικής κρίσης εξαρτάται επίσης και από το εκάστοτε φορολογικό σύστημα. Τα συστήματα φόρων και προνομίων προστατεύουν τις οικονομίες από τις κρίσεις. Ο αντίκτυπος στα εισοδήματα νοικοκυριού προστατεύεται  σε μέσο όρο κατά 35% από το ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το παραπάνω ποσοστό κινείται ανάλογα με τη χώρα. Στην Αυστρία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία, το ποσοστό ανέρχεται στο 45%. Ωστόσο, στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Ισπανία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 30%.

– Πηγή:  money-tourism.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ