Στον αέρα βρίσκεται ο χρόνος έναρξης της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» που ανακοινώνουν οι ξένοι τουρ οπερέιτορς, με μπαράζ επιστολών τους προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Την εξέλιξη μετέφερε στο Euro2day.gr ο α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Τουρ οπερέιτορς και ταξιδιωτικά γραφεία από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΞ, επικαλούμενοι την επιδημία κορωνοϊού, ενημερώνουν τους ξενοδόχους πως δεν πρόκειται να καταβάλουν τις προκαταβολές για τις προκρατήσεις (early bookings) που έγιναν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούν παράλληλα να μετατεθεί η καταβολή τους στο μέλλον, χωρίς να προσδιορίζουν τον χρόνο.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι τουρ οπερέιτορ φέρονται να ζητούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.
Με βάση τους όρους των συμβολαίων, οι προκαταβολές καταβάλλονται από τις 15 Μαρτίου και αποτελούν το «καύσιμο» ρευστότητας των ξενοδοχείων για τη σεζόν που ακολουθεί. Για να τις εξασφαλίσουν, μάλιστα, οι ξενοδόχοι προσφέρουν τα δωμάτιά τους στους τουρ οπερέιτορς με έκπτωση έως 30% για κρατήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (early bookings).
Δίνοντας ένα μέτρο του πλήγματος που δέχονται οι ξενοδόχοι, ο επικεφαλής της ΠΟΞ επισημαίνει πως ο τζίρος των early bookings αντιπροσωπεύει το 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών των εποχικών ξενοδοχείων.
Με τα ποσά των προκαταβολών, τα περισσότερα εποχικά ξενοδοχεία χρηματοδοτούν απαραίτητα έργα συντήρησης για την επαναλειτουργία τους, έδιναν παραγγελίες σε προμηθευτές και προσλάμβαναν προσωπικό. Αρκετές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν τις προκαταβολές για να καλύψουν την ύστατη ώρα «τρύπες» της προηγούμενης χρονιάς καθώς βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Τα εποχικά ξενοδοχεία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και αποτελούν, πρακτικά, τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας των παραθεριστικών περιοχών.
Είναι, άλλωστε, τα ελληνικά ξενοδοχεία στα οποία πραγματοποιούνται, σχεδόν αποκλειστικά, οι διανυκτερεύσεις της περιόδου αιχμής Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 71% των συνολικών διαμονών στη χώρα (στοιχεία Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το 2019).
«Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν, τελικά, οι προκαταβολές των τουρ οπερέιτορς, προκύπτει ένα τεράστιο θέμα, στη διαχείριση του οποίου θα κληθούν να εμπλακούν κυβέρνηση και τράπεζες» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτιμά πως σχεδόν τα μισά ελληνικά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόσβαση αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα καθώς βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση λόγω κρίσης. Αναπόφευκτα οι ισολογισμοί τους δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε τραπεζική χρηματοδότηση.
«Το θέμα της ρευστότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, εντός του Μαρτίου», αναφέρει ο Γρ. Τάσιος.
Προτείνει, μάλιστα, «η κυβέρνηση να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για λογαριασμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης».
Η μετάθεση της έναρξης λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων, άγνωστο για πόσο, ενεργοποιεί το μέτωπο της απασχόλησης στον τουρισμό καθώς απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 21.821 θέσεις εργασίας που ζητήθηκαν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2019, μόλις το 5% αφορούσε στην Αττική ενώ το υπόλοιπο σε διάφορες παραθεριστικές περιοχές της χώρας, που βασίζονται σε εποχικά ξενοδοχεία.
Πηγή: euro2day.gr
Η TUI «παγώνει» κρατήσεις και προκαταβολές
Νέα άσχημα μαντάτα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κορυφαίος ταξιδιωτικός όμιλος Tui, προχωρά σε «πάγωμα» προκαταβολών και ακυρώσεις κρατήσεων, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξενοδόχοι σε Ελλάδα και Ισπανία δήλωσαν ότι η Tui έχει επικοινωνήσει με ταξιωτικούς πράκτορες τους οποίους πιέζει να ακυρώσουν κρατήσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πληρώσει προκαταβολές.
Ενα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για την Tui οφείλεται στα τεράστια προβλήματα στον τομέα της κρουαζιέρας, με τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου Princess Cruisses να ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τη δραστηριότητά της για διάστημα δύο μηνών.
Την ίδια ώρα, Έλληνες ξενοδόχοι, οι οποίοι κλείνουν σχεδόν το 15% των κρατήσεών τους μέσω της Tui, ανέφεραν ότι οι προκρατήσεις δωματίων έχουν υποχωρήσει κατά 40%, καθιστώντας ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές για έναν κλάδο από τον οποίο η ελληνική οικονομία αντλεί τεράστιο μέρος των εσόδων της.
Η παραπάνω εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν, έγκαιρα, μέτρα από το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, πάντως, ανακοίνωσε μία σειρά δράσεων.
Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων για τον κορωνοϊό, η οποία, πρώτον, ασχολείται με την έγκυρη ενημέρωση της τουριστικής αγοράς για τις εξελίξεις, δεύτερον, εκπονεί σχέδιο εσωτερικής οργάνωσης του υπουργείου για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του, τρίτον, επεξεργάζεται δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο (λαμβάνοντας υπόψη και προτάσεις φορέων όπως για παράδειγμα του ΣΕΤΕ), τέταρτον, σχεδιάζει πρόγραμμα προβολής και ανάδειξης της χώρας ως ασφαλούς προορισμού όταν οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες, πέμπτον, εργάζεται για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις διεθνείς αγορές και έκτον, υλοποιεί πρωτοβουλίες για την συντονισμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.
Πηγή: Reporter.gr
Πηγή:www.dimokratiki.gr