Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του ανάφερε, ότι η Ελλάδα υπήρξε “μικρή οθωμανική επαρχία”. Είπε ο πρωθυπουργός:«Με οδηγό τη φιλοπατρία των αγωνιστών, με αγώνα σκληρό, μετατρ…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του ανάφερε, ότι η Ελλάδα υπήρξε “μικρή οθωμανική επαρχία”. Είπε ο πρωθυπουργός:
«Με οδηγό τη φιλοπατρία των αγωνιστών, με αγώνα σκληρό, μετατρέψαμε μια μικρή οθωμανική επαρχία σε ένα κράτος-πρότυπο της Βαλκανικής”…
Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ , Στρατηγός Κωνσταντίνος Ζιαζιάς με αφορμή αυτή τη φράση γράφει:
Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μια μικρή οθωμανική επαρχία . Οι Έλληνες είχαν διαβατήριο στην Ευρώπη πριν αποκτήσουν ταυτότητα . Κανείς δεν αναρωτιόταν ποιος εί’ναι αυτός ο λαός και τι θέλει . ΄Ενα μέρος της Ελληνικής ιστορίας υπήρχε στις κληρονομιές του Ευρωπαικού κόσμου . Υπήρχε μια μεγάλη Ελληνική εμπορική διασπορά που ακολουθούσε τους δρόμους του διεθνούς εμπορίου , παραθαλάσσιες παροικίες , ακμάζουσες οικονομικά και εκπαιδευτικά κοινότητες και ακόμη ισχυρές κοινωνικές ομάδες που ανήκουν στην ιθύνουσα τάξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .
Αν υπάρχει κάτι αμέσως ορατό στην ελληνική ιστορία των δυο τελευταίων αιώνων ειναι η διαπερατότητα της από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία . Η Ελλάδα συμμερίστηκε όλες σχεδόν τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο . Λόγω γεωγραφικής θέσης, ιστορίας, σύνθεσης του πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων δεν είναι μια κλειστή αλλά μια ανοιχτή στα ευρύτερα ιστορικά ρεύματα Χώρα .
Από τότε που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Βασίλειο το 1830, με μια έκταση που ήταν η μισή της σημερινής του και με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο , η δημιουργία της Ελλαδος ήταν μια υπόθεση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος , παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν είχε ακόμη συγκροτηθεί σε πολιτικό αντικείμενο .
Η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανικό ζυγό, αλλά δεν ήταν μια μικρή επαρχία. Ελληνισμός υπήρχε από την Οδησσό, τις παραδουνάβιες περιοχές, την Ανατολική Ρωμυλία έως τη Μικρά Ασία και την Αλεξάνδρεια”.
αλλά ένας λαός που δόξασε οπλαρχηγούς που πουλούσε ο ένας τον άλλον (π.χ. Παπαφλέσσας-Μανιάκι, φυλάκιση Κολοκοτρώνη κ.λ.π.), ανέχτηκε τα 400 χρόνια «σκλαβιάς», βασίζονταν στους φιλέλληνες του εξωτερικού και ελευθερώθηκε μετά από παρέμβαση συμμάχων, δεν μπορεί παρά να ήθελε να μετατρέψει τη Χώρα του σε οθωμανική επαρχία. Ντρέπομαι και θυμώνω αλλά πρέπει να πω ότι τα μάλλον τα είχε καταφέρει. Μακάρι να έχουμε αλλάξει και να μην βολευόμαστε. Μια χαρά τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός.