Σίγησε ο μετρ του μπουζουκιού Γιάννης Πολυκανδριώτης – video

0
1310

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1946. Οι λάτρεις του είδους στην Αθήνα της εποχής εκείνης, τον θυμούνται με κοντό παντελονάκι να παίζει γύρω στα 1954 – ’56 μπουζούκι στο πάλκο, πλάι στον πατέρα του, στον “Παράδεισο”, μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο.

Για πρώτη φορά, έπαιξε επαγγελματικά το 1958 – ’59 στην “Ψάθα”, στο Αιγάλεω, με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και την Ανθούλα Αλιφραγκή. Αργότερα, ακολούθησαν η “Λουζιτάνια”, ο “Κήπος του Αλλάχ”, ο “Περιβόλας” και το “Καν Καν”.

Το 1962, κάνει και την πρώτη του εμφάνιση, εκτός Αθηνών. “Ήρθε και με ζήτησε από τον πατέρα μου ο Μανώλης Αγγελόπουλος για να με πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα ακόμα δικό μου μπουζούκι, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο”, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

“Ήταν για μένα – έλεγε – κάτι το ασύλληπτο να φύγω από την Αθήνα, μόνος μου, και να βρεθώ στην ορχήστρα του Αγγελόπουλου, με την Αννούλα και τον Βασίλη Βασιλειάδη στο ακορντεόν”.

Παράλληλα, ο ίδιος έπαιξε και στη σκηνή του θεάτρου, δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού, τον Κώστα Καρρά, τον Σταύρο Παράβα και τον Σωτήρη Μουστάκα.

Από το 1996 κατοικούσε μόνιμα με την οικογένειά του στο Λονδίνο και είχε δημιουργήσει τη σχολή “Νέα Γενιά της Διασποράς”.

Σε αυτήν, τα Ελληνόπουλα που έμεναν στην Αγγλία διδάσκονταν την τέχνη του μπουζουκιού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στη διάδοση του πολιτισμού μας, με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο μουσικοσυνθέτης πλημμύρισε το στάδιο με τους ήχους του μπουζουκιού του. Ακούστηκαν τα τραγούδια: “Τα παιδιά του Πειραιά”, ο “Ζορμπάς”, το “Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας” κι άλλα.

Γιάννης Πολυκανδριώτης: Από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου στα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ- Η ιστορία του μετρ του μπουζουκιού [εικόνες]

Γιάννης Πολυκανδριώτης/ Φωτογραφία: Facebook
Γιάννης Πολυκανδριώτης/ Φωτογραφία: Facebook

Μπορεί οι περισσότεροι νέοι να μην τον γνωρίζουν, αλλά οι παλιοί σίγουρα είχαν την τύχη να ακούσουν τον μεγάλο Ελληνα μουσικό και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Πολυκανδριώτη ο οποίος πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 73 ετών.

Ο μεγάλος Έλληνας μουσικός, Γιάννης Πολυκανδριώτης θα συμπλήρωνε φέτος 61 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι, έχοντας καταφέρει πάρα πολλά στον χώρο της μουσικής.

Αλλωστε το μπουζούκι για τον κ. Πολυκανδριώτη δεν ήταν απλά ένα μουσικό όργανο, ήταν η αγάπη του, αφού θεωρείται υπόθεση οικογενειακή.

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης με την Ρένα ΒλαχοπούλουΟ Γιάννης Πολυκανδριώτης με την Ρένα Βλαχοπούλου

Ο πατέρας του, ο μεγάλος ρεμπέτης Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, μύησε αυτόν και τους αδερφούς του Θανάση και Σπύρο.

O Γιάννης συνεργάστηκε με τα ιερά τέρατα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Τσιτσάνης και ο Ζαμπέτας.

Στρατός Παγιουμτσης, Μηχαλοπουλος Θόδωρος, Γιάννης Πολυκανδριώτης 1960Στρατός Παγιουμτσης, Μηχαλοπουλος Θόδωρος, Γιάννης Πολυκανδριώτης 1960

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης ζούσε μάλιστα μόνιμα στο Λονδίνο από το 1995, ενώ δίδαξε και σε ελληνικά σχολεία.

Ανάμεσα στα επιτεύγματα που λίγοι ίσως γνωρίζουν ήταν πως είχε παίξει μπουζούκι για την Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ το ίδιο είχε κάνει και στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, όπου έπαιξε με το μπουζούκι τραγούδια όπως «Τα παιδιά του Πειραιά», ο «Ζορμπάς», το «Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» κι άλλα.

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης με το μπουζούκι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012

Ηταν το 2012 που ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού είχε ξεσηκώσει Ελληνες και Βρετανούς με τις «διπλοπενιές» του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Συγκεκριμένα, τότε τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων είχαν περάσει από διαγωνισμό υποψήφιους μουσικούς για να παίξουν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Από τον διαγωνισμό είχε ξεχωρίσει και επιλεγεί, λοιπόν, ο Ελληνας μετρ του μπουζουκιού Γιάννης Πολυκανδριώτης και η ομάδα του προκειμένου να παρουσιάσουν ένα άκρως ελληνικό πρόγραμμα στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Μάλιστα τότε ο μετρ του μπουζουκιού με το ταλέντο του είχε κερδίσει εξ αρχής την εμπιστοσύνη των μελών της οργανωτικής επιτροπής, που μετά από σκληρό διαγωνισμό τού έδωσαν το «πράσινο φως» ώστε να είναι ένας από τους βασικότερους μουσικούς που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Θα είμαστε και εμείς στους Αγώνες. Πενήντα μπουζούκια και μια δική μας χορευτική ομάδα από είκοσι παιδιά. Θα «ντύσουμε” μουσικοχορευτικά κάποιες από τις σημαντικότερες μέρες του Λονδίνου» είχε αναφέρει στην «Espresso» ο Γιάννης Πολυκανδριώτης συμπληρώνοντας πως τότε είχε δημιουργήσει την δική του μουσική ομάδα διδάσκοντας μπουζούκι σε μικρά παιδιά της ιθαγένειας το Λονδίνο.

Η ομάδα που συνόδευσε τότε τον Πολυκανδριώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε το όνομα «Η νέα γενιά της διασποράς», η οποία και εμφανίστηκε και καταχειροκροτήθηκε στις εκδηλώσεις για την αφή της ολυμπιακής φλόγας στο Λονδίνο.

Οταν «μάγεψε» την Βασίλισσα Ελισάβετ

Ωστόσο οι επιτυχίες του δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ένα χρόνο μετά ο μετρ του μπουζουκιού θα έπαιζε μπουζούκι και για την βασίλισσα Ελισάβετ.

Τον Ιούνιο, λοιπόν, του 2013, ο Γιάννης Πολυκανδριώτης μαζί με τα μέλη της ομάδας του -ο μικρότερος είναι μόλις εννέα ετών- παρευρέθηκαν και στα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία τότε συμπλήρωνε 60 χρόνια από την ημέρα που κάθισε για πρώτη φορά στον βασιλικό θρόνο.

Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα της «Espresso», η εκδήλωση τότε πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Τάμεση και ήταν φαντασμαγορική, καθώς είχαν πραγματοποιηθεί σειρά από εντυπωσιακές εκδηλώσεις.

Μάλιστα τότε η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε παρακολουθήσει την γιορτή προς τιμήν της από το ολοκαίνουργιο πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στον ποταμό.

«Στην 60η επέτειο της Ελισάβετ στον θρόνο την ώρα που η βασίλισσα θα διασχίζει τον Τάμεση τα παιδιά μας- κορίτσια και αγόρια τρίτης και τέταρτης γενιάς από την Ελλάδα και την Κύπρο έπαιξαν μουσικές μελωδίες με τα μπουζούκια τους!» είχε αναφέρει τότε ο Γιάννης Πολυκανδριώτης στην ραδιοφωνική εκπομπή «Με το Λι και με το Λάμδα».

Τα βρετανικά ΜΜΕ άρχισαν τότε να αναφέρονται σε αυτόν και την μαεστρία του στο μπουζούκι με πρώτο και καλύτερο το BBC.

«Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης κουβαλά ένα μεσογειακό ταμπεραμέντο και μια λατρεία για τη μουσική. Παίζει με πάθος, ενθουσιάζοντας ακόμη και Βρετανούς που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ακούσματα», σχολίασε τότε η ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, η οποία του έκανε ολόκληρο αφιέρωμα.

Πάντως αυτή δεν ήταν η μόνη προσπάθεια του Ελληνα δεξιοτέχνη του μπουζουκιού να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στην μουσική στην επόμενη γενιά.

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης έχει προσληφθεί από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου για να διδάξει το μπουζούκι και την ελληνική μουσική στα σχολεία της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής Κοινότητας της Βρετανίας.

Σπύρος Δημητρίου, Άντζελα Κρεκα, Γιάννης Πολυκανδριωτης στου περιβολα στην παλιά κοινότητα 1959Σπύρος Δημητρίου, Άντζελα Κρεκα, Γιάννης Πολυκανδριωτης στου περιβολα στην παλιά κοινότητα 1959

Οσο για το αν είχε δείξει ανάλογο ενδιαφέρον τότε το υπουργείο της Ελλάδας;

Η απάντηση του σε σχετική ερώτηση το 2012 νομίζουμε πως τα λέει όλα.

«Ούτε το υπουργείο Παιδείας, αλλά ούτε και το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ποτέ σε καμιά επιστολή ή αίτημά μας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ