Σημαντικά ερωτήματα εγείρονται ως προς τους χειρισμούς στην υπόθεση θανάτου του 21χρονου φοιτητή, Νίκου Χατζηπαύλου, που τελικά βρέθηκε νεκρός έξι ημέρες μετά τη δήλωση εξαφάνισής
του στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλύμνου. Και αυτό γιατί με βάση την ιατροδικαστική εξέταση, εάν είχε εντοπιστεί έστω και τρία 24ωρα νωρίτερα, τότε μάλλον θα είχε βρεθεί ζωντανός. «Το παιδί βασανίστηκε μέχρι να καταλήξει. Ξεψύχησε χτυπημένος και αβοήθητος. Ο θάνατός του υπολογίζεται ότι επήλθε την περασμένη Τετάρτη εφόσον ο χρόνος της πτώσης υπολογίζεται ότι σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας», επισήμανε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής, Πάνος Κοτρέτσος, που πραγματοποίησε την νεκροψία – νεκροτομή.
«Δηλαδή, για μιάμιση με δύο ημέρες αφότου έπεσε από τα βράχια με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του ζούσε. Κατέληξε από το σοκ και την εξάντληση. Αν είχε άμεσα πρόσβαση σε βοήθεια δεν θα πέθαινε», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα ποτήρι νερό». Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «ενδεχομένως το πρώτο διάστημα και εφόσον ανέκτησε τις αισθήσεις του να μπορούσε πιθανόν με μεγάλη προσπάθεια να φωνάξει και να καλέσει σε βοήθεια».
Αστυνομικός που συμμετείχε στις έρευνες, αλλά και εθελοντές πυροσβέστες στις μαρτυρίες τους τόνισαν ότι είχαν «χτενίσει» σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε σημείο περιμετρικά του τελευταίου στίγματος του αδικοχαμένου φοιτητή. Τελικά, τον 21χρονο βρήκε νεκρό ένας 14χρονος μαθητής μέσα σε ένα ξηρό ρυάκι, το οποίο συμμετέχοντες στην έρευνα υποστήριξαν ότι είχαν ψάξει.
Η μητέρα του 21χρονου το βράδυ της Κυριακής, 19 Νοεμβρίου, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνου απευθύνθηκε στις Αρχές και δήλωσε εξαφάνιση. Οταν ο γιος της έφυγε από το σπίτι όπου ζούσαν οι γονείς και τα δύο μικρότερα αδέλφια του της είπε ότι θα πάει μία βόλτα με το ποδήλατο και θα επιστρέψει. Εφυγε χωρίς να πάρει το κινητό του τηλέφωνο και όταν είδε ότι έχει νυχτώσει και δεν έχει κανένα ίχνος του απευθύνθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν αρχικά την υπόθεση στην Κάλυμνο είχαν άμεσα στα χέρια τους ένα πολύτιμο στοιχείο: το ποδήλατο του φοιτητή του ΕΜΠ που βρέθηκε περίπου 200 μέτρα μακριά από το σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός.
Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ο 21χρονος ήταν περιπατητής, καθώς οι γονείς του είχαν αναφέρει ότι το παιδί τους αγαπούσε πολύ τις βόλτες και τις εξορμήσεις στη φύση. Εάν από το πρώτο φως της Δευτέρας, της Τρίτης ή έστω της Τετάρτης είχε στηθεί σε συνεργασία με άνδρες της ΕΜΑΚ και άλλες ομάδες διάσωσης επιχείρηση ανάβασης ή κατάβασης του βραχώδη λόφου ύψους 150 μέτρων τότε ενδεχομένως ο 21χρονος να είχε βρεθεί ζωντανός.
Με βάση αξιόπιστες πληροφορίες, μερικά μέτρα πιο πάνω από το σημείο όπου εντοπίστηκαν το φούτερ και τα παπούτσια του 21χρονου (σ.σ. 20 μέτρα παραπάνω από την τελική θέση του πτώματος) βρέθηκαν αίμα και τρίχες επάνω σε βράχο, γεγονός που δείχνει ότι ο νεαρός ακολούθησε μία πτωτική πορεία αφήνοντας ίχνη. Πηγές της Κατεχάκη, σχολιάζοντας την τραγική κατάληξη στην υπόθεση, υπογραμμίζουν ότι από το πρώτο βράδυ έγιναν έρευνες, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν την επόμενη ημέρα με αστυνομικούς και πυροσβέστες από την Κω, αλλά και με εθελοντές αναρριχητές. Στις έρευνες για μία ημέρα συμμετείχε και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., οι χειριστές του οποίου δεν εντόπισαν κανένα ίχνος του 21χρονου στους απότομους και βραχώδεις γκρεμούς της Καλύμνου.
Πηγή: Έθνος