Ο Αρχιερατικός εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κέφαλο Κω με τον Σεβασμιώτατο κ. Ναθαναήλ

1
107


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο Αρχιερατικός εσπερινός της μεγάλης για την Κεφαλο εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον φερώνυμο ενοριακό Ιερό ναό του χωριού.

Στον εσπερινό χοροστάτησε -όπως κάθε χρόνο- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τους Πανοσ. Αρχιμανδρίτες π. Διονύσιο Παριάρο και  π. Στέφανο Κουζούκα, και τους Ιερείς: τον Αρχιερατικό επίτροπο π. Αντώνιο Κασιώτη, και τον π. Ιωάννη Σεβαστάκημ  Ιερατικώς προϊστάμενο του ιερού ναού.

Έψαλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Γιάννη Πεταλά, Γιώργος Μιαούδης,Μιχάλης Κορδιστός, Νίκος Τσιφτσής και Ευάγγελος Παλούμπης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αντιδήμαρχος Διονυσία Γιαννούλη, ο Δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκαλάκης, ο πρ. Δήμαρχος και Άρχων του Πατριαρχείου  Θεοδόσης Βαρκάς και πολλοί προσκυνητές.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών του Δημοτικού Σχολείου κρατώντας τη σημαία, τους οποίους συνόδευε ο Δάσκαλός τους,  τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μεγάλη εορτή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ, στο κήρυγμά του, ανέλυσε τα πολλαπλά θεομητορικά μηνύματα της εορτής. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του, απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές, στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού όπου έζησε ο Ιπποκράτης. Τόνισε την ανάγκη να είναι υπερήφανοι για τον «ελεύθερο κι αντρειωμένο τόπο τους».

Η εορτή των Εισοδίων, που τιμάται στις 21 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε γύρω στον 6ο αιώνα και αποτελεί κορυφαίο γεγονός στο θείο σχέδιο της σωτηρίας. Η είσοδος της Παναγίας στα Άγια των Αγίων, την καθιστά τον «καθαρώτατο Ναό του Σωτήρος» και την «Κιβωτό της Σωτηρίας».

Όπως τόνισε η Εκκλησία, η εορτή λειτουργεί παράλληλα και ως προανάκρουσμα των Χριστουγέννων. Κατά την αυριανή Ακολουθία του Όρθρου, θα ακουστούν για πρώτη φορά οι καταβασίες των Χριστουγέννων («Χριστός γεννάται δοξάσατε», «Χριστός εξ’ ουρανού απαντήσατε»), στέλνοντας ένα χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο μήνυμα σε μια εποχή αστάθειας.

Ο Μητροπολίτης σημείωσε: Όπως η Παναγία ετοιμάστηκε μέσα στα Άγια των Αγίων για να γίνει ο Νέος Παράδεισος για τον Χριστό, έτσι και οι πιστοί καλούνται να ετοιμάσουν την ψυχή και την καρδιά τους για να υποδεχθούν τον Γεννηθέντα Κύριο.

Η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ναό

Ἔνδον τρέφει σε Γαβριὴλ ναοῦ, Κόρη,
Ἥξει δὲ μικρὸν καὶ τὸ Χαῖρέ σοι λέξων.
Βῆ ἱερὸν Μαρίη τέμενος παρὰ εἰκάδι πρώτῃ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν και η αναφορά στην παλιά πρωτεύουσα και η μνεία του Ιπποκράτη είναι ενδιαφέρουσα, το κήρυγμα του Μητροπολίτη για την ετοιμασία της ψυχής είναι έξοχος προτάσπισμα για το επόμενο διάστημα, καθώς όλοι θα βρεθούν να ψάχνουν τα Χριστούγεννα… Στην έπαρσγ της σημαίας από μαθητές, θαύμασαμενε την ενεργό συμμετοχή της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, που φαίνεται να προσέχει τα πάντα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ