ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΗ SIEMENS;
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Το πολύκροτο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επισκιάσει κάθε άλλη είδη στην Πατρίδα. Τα ΜΜΕ από το πρωί ως το βράδυ έχουν ως κυρίαρχο θέμα στην ειδησεογραφία τους αυτό το σκάνδαλο που θυμίζει μεθόδους εγκληματικών οργανώσεων.
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι – όπως όλα δείχνουν – είναι αποφασισμένη να πάει την υπόθεση μέχρι τέλους. Μια υπόθεση που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με τη δικογραφία, εικονικών κατανομών αγροτικών εκτάσεων που φέρεται να απέφερε εκατομμύρια ευρώ σε κρατικούς αξιωματούχους και ιδιώτες. Βεβαίως μέσω κοινοτικών πόρων. Δηλαδή των φορολογούμενων λαών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και για τον λόγο αυτό θεωρώ πως είναι αδύνατον να κουκουλωθεί και αυτό το τερατώδες πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο! Και επειδή την υπόθεση διαβίβασε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου. Που όπως ακούγεται είναι μια ακέραια δικαστικός λειτουργός!
Αυτή η υπόθεση του οργανισμού που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα εγγυήσεων και πληρωμών της ΚΑΠ και μεσολαβεί στις δανειακές συμβάσεις των αγροτών, εκθέτει διεθνώς την χώρα μας και θα έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας!
Αυτή η υπόθεση λοιπόν του οργανισμού που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις περιλαμβάνει:
- Παράνομες επιδοτήσεις σε ανύπαρκτους βοσκότοπους και φουσκωμένα στοιχεία παραγωγής.
- Πολιτικές παρεμβάσεις για εξυπηρετήσεις ψηφοφόρων, όπως αποκαλύπτεται σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
- Εμπλοκή πρώην Υπουργών και Βουλευτών, σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σκάνδαλα σκανδάλων ατιμώρητα…
Όπως αναφέρω και παραπάνω, το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διεθνές και δεν μπορεί να κουκουλωθεί από τις εγχώριες αρχές, όπως επί παραδείγματι, το σκάνδαλο της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. Η οποία κατηγορήθηκε για χρηματισμό πολιτικών και γιατρών, ώστε να προωθεί τα προϊόντα της. Αν και η Novartis πλήρωσε 225 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές. Όταν ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής, κατήγγειλε πιέσεις για να κατονομάσει πολιτικούς!
Στην Ελλάδα όμως, οι περισσότερες υποθέσεις σκανδάλων αρχειοθετήθηκαν χωρίς να αποδοθούν ευθύνες!
Όπως επί παραδείγματι το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της πολυεθνικής γερμανικής εταιρείας Siemens! Με το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων”!
Μια υπόθεση που αφορούσε δωροδοκίες εκατομμυρίων ευρώ σε στελέχη του ΟΤΕ και πολιτικά πρόσωπα για την εξασφάλιση συμβολαίων και παρά τις αποκαλύψεις:
- Η δίκη ξεκίνησε 11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας.
- Το 2022, όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων, αφήνοντας την κοινωνία με την αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε αποτελεσματικά!
Θυμίζουμε, πώς η εκτίμηση ζημίας ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Siemens προς το ελληνικό Δημόσιο είχε καταγραφεί σε πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το οποίο εγκρίθηκε το 2011. Το ποσό αυτό αφορούσε σωρευτικά τις ζημίες από δωροδοκίες, υπερτιμολογήσεις και αθέμιτες πρακτικές σε συμβάσεις με δημόσιους φορείς, κυρίως τον ΟΤΕ
Αξιοσημείωτο είναι ότι εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε χαρακτηρίσει τη Siemens ως “εγκληματική οργάνωση” και είχε υιοθετήσει την εκτίμηση της ζημίας στα 2 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη μειοψηφούσα άποψη εντός του ΣτΕ.
Η προκλητική στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης…
Χαρακτηριστικό όλων των σκανδαλωδών υποθέσεων είναι:
- Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, που οδηγεί σε παραγραφές.
- Η απουσία πολιτικής ευθύνης, παρά τις σοβαρές ενδείξεις.
- Η αίσθηση ατιμωρησίας, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Έτσι η υπόθεση της Siemens παραμένει ένα από τα πιο εμβληματικά σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα, και η σημερινή φάση της – με την εκκρεμή απόφαση του Αρείου Πάγου – μοιάζει με τελική δοκιμασία για την αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Η εκκρεμής απόφαση του Αρείου Πάγου…
Η υπόθεση αφορά την απόδοση περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικοί λογαριασμοί, τίτλοι, χρηματοπιστωτικά προϊόντα) σε πρώην κατηγορούμενους, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, μετά την απαλλακτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η απόφαση αυτή προκάλεσε σάλο, καθώς:
- Αναγνώριζε παραγραφή των αδικημάτων λόγω καθυστερήσεων και αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα.
- Διέτασσε την επιστροφή δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, παρά τις σοβαρές ενδείξεις για χρηματισμό και διακίνηση “μαύρου χρήματος”.
Ο Άρειος Πάγος, μετά από παρέμβαση της Αντιεισαγγελέως Αικατερίνης Ψύρη, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, λίγες ώρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία. Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα κρίνει:
- Αν θα επανεξεταστεί η υπόθεση.
- Αν το ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΤΕ (την περίοδο που ήταν κρατικός οργανισμός) θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Πίεση και σκιές στη Δικαιοσύνη…
Η κοινωνία παρακολουθεί με αγωνία και δυσπιστία, καθώς:
- Υπάρχει ισχυρή αίσθηση συγκάλυψης, με καθυστερήσεις δεκαετιών και πολιτικές παρεμβάσεις.
- Η απαλλαγή λόγω παραγραφής θεωρείται από πολλούς ως θεσμική ήττα.
- Η απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρείται η τελευταία ευκαιρία να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Μεγάλη σημασία έχει και η στάση που θα τηρήσει η διοίκηση του ΟΤΕ και ο ίδιος ο κ. Κώστας Νεμπής, γιατί πλέον δεν μιλάμε μόνο για νομικές λεπτομέρειες, αλλά για την ηθική και θεσμική υποχρέωση να προστατευτεί τόσο το συμφέρον του οργανισμού όσο και το δημόσιο συμφέρον.
Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει υποχρέωση, να προχωρήσει με όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει και να το φτάσει μέχρι τέλους.
Να προχωρήσει με τις αγωγές κατά της Siemens καθώς και αντίστοιχα κατά της Ιντρακόμ που παραμένει ακόμα στα αζήτητα (!!!).
Να διεκδικήσει μέχρι τέλους τα 68 εκατομμύρια ευρώ με την αγωγή κατά της Siemens στα γερμανικά δικαστήρια.
Ο ΟΤΕ να διεκδικήσει 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για ζημίες που υπέστη από τις πρακτικές διαφθοράς της γερμανικής εταιρείας.
Η υπόθεση αφορά την περίοδο που ο ΟΤΕ ήταν κρατικός οργανισμός, άρα η ζημία αφορά και το ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο, οι μέχρι τώρα αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων μόνο έντονη ανησυχία προκαλούν καθώς:
- Δημιουργούν δεδικασμένο που μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες, όπως η Intracom.
- Ανοίγουν τον δρόμο για οριστική απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεπώς η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ένα δρόμο να επιλέξει! Να πάει τις υποθέσεις αυτές μέχρι τέλους!
Γιατί αν δεν το πράξει:
- Θα θεωρηθεί ότι παραιτείται από κάθε διεκδίκηση, αφήνοντας τη Siemens και την Intracom να “πατήσουν” πάνω στο δεδικασμένο.
- Θα ενισχυθεί η εντύπωση ότι υπάρχει σιωπηρή συναίνεση ή αδράνεια, σε μια υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα και θεσμική ευθύνη.
Υπάρχει ηθική και θεσμική ευθύνη;
Η κοινωνία παρακολουθεί με εύλογη καχυποψία. Η στάση της σημερινής διοίκησης του ΟΤΕ θα κριθεί όχι μόνο νομικά, αλλά και πολιτικά και ηθικά. Αν δεν εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα, τότε:
- Θα είναι σαν να χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
- Θα σταλεί το μήνυμα ότι η ατιμωρησία είναι θεσμικά αποδεκτή.
Η σχέση του Μιχάλη Χριστοφοράκου με σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη έχει απασχολήσει έντονα τον δημόσιο διάλογο, κυρίως στο πλαίσιο της υπόθεσης Siemens.
Όταν στο προσωπικό ημερολόγιο της Κατερίνας Τσακάλου (ιδιαιτέρας γραμματέως, που διαχειριζόταν τα πάντα, του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Siemens και προσωπικού φίλου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη), καταγράφηκαν 356 συναντήσεις του Χριστοφοράκου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, από το 1999 έως το 2007 (!!)
- Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής το 2010 έκανε λόγο για “προνομιακή σχέση” της Siemens Hellas με την οικογένεια, χωρίς όμως να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες!
Δικαστική κατάληξη…
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα από τις γερμανικές αρχές και η δίωξή του για πράξεις έως το 2002 παύτηκε λόγω παραγραφής, ενώ για τις υπόλοιπες αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.
Η υπόθεση ανέδειξε τις διασυνδέσεις επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων, χωρίς όμως να οδηγήσει σε καταδίκες πολιτικών προσώπων.
Υπήρξαν προσπάθειες να συνδεθεί ο Αντώνης Σαμαράς με την υπόθεση Siemens, αλλά δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες, ή επίσημη εμπλοκή του πρώην Πρωθυπουργού!!