Οι διακοπές που έγιναν εφιάλτης για πέντε τουρίστες

0
6760

Διακοπές-εφιάλτης για ξένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά… Την Παρασκευή 14 Ιουνίου τρεις εξαφανίσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη σε Αμοργό, Σάμο και Κέρκυρα κι άλλες δύο σε Σέριφο και Ζάκυνθο που μετράνε τρία και πέντε χρόνια αντίστοιχα. Οι τουρίστες που ήρθαν στην χώρα μας για διακοπές και αγνοούνται, είναι:

Στην Αμοργό

Ο Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός Άλμπερτ Κάλιμπετ 59 χρόνων που πήγε με έναν φίλο του στο νησί το οποίο γνώριζε καλά και από προηγούμενες διακοπές, χάθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Έμενε στην Αιγιάλη για δυο ημέρες και την ημέρα εκείνη θα πήγαιναν στα Κατάπολα. Ακολούθησε σηματοδοτημένο μονοπάτι και η απόσταση που έπρεπε να διανύσει ήταν βατή, αλλά διαρκούσε 4 ώρες. Στο νησί μετέβησαν ο αδερφός και η σύντροφός του μαζί με δυο Αμερικανούς διασώστες για να βοηθήσουν στις έρευνες που ζήτησαν να γίνονται ακόμα και νύχτα.

Σύμφωνα με μάρτυρα σταμάτησε σε μια ταβέρνα στα μισά της διαδρομής και πήρε ένα μπουκάλι νερό.

Για την εξαφάνισή του έχει σημάνει Silver Alert, κατόπιν αιτήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Στη Σάμο

 Αγνοούμενος από την Κυριακή 9 Ιουνίου είναι  ο 75χρονος Ολλανδός τουρίστας Μαρσέλ Νιούζτεν που βρισκόταν με τη σύζυγό του για διακοπές στο νησί. Έμεναν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Λιμιώνα Μαραθόκαμπου, στη Δυτική Σάμο, και στις εννιάμιση το πρωί ξεκίνησε πεζοπορία σε σηματοδοτημένο μονοπάτι στην Αγία Κυριακή.

Στις δυο το μεσημέρι κατέβηκε στην παραλία Κλήμα, και ζήτησε από ζευγάρι Ελλήνων οδηγίες για το πως θα φτάσει στον προορισμό του γιατί είχε χαθεί.

 

Μαθράκι Κέρκυρας

Την Τρίτη 11 Ιουνίου χάθηκε στο Μαθράκι ο Τόμπι Σιτς 55 χρόνων, Αμερικανός από την Νέα Υόρκη. Τον φιλοξενούσε ένα φιλικό του πρόσωπο Ελληνοαμερικανός από το νησί που ενημέρωσε τις Αρχές την Παρασκευή 14 Ιουνίου και έτσι σήμανε συναγερμός .

Το τελευταίο του στίγμα ήταν  στο καφενείο του λιμανιού μαζί με δυο Βρετανίδες τουρίστριες. Οι δύο γυναίκες εντοπίστηκαν από τις αρχές στην Κέρκυρα και υποστήριξαν  πως έφυγαν μαζί αλλά τον άφησαν στο σπίτι που έμενε.

 

Σέριφος – Ζάκυνθος:

Τι λένε στο «Τούνελ» οι συγγενείς των Βρετανών αγνοούμενων…

Η εξαφάνιση και ο άμεσος εντοπισμός του διάσημου παρουσιαστή του BBC Michael Mosley που βρέθηκε νεκρός στη Σύμη, ξύπνησαν πικρές  αναμνήσεις στους συγγενείς άλλων δύο Βρετανών που παραμένουν αγνοούμενοι τα τελευταία χρόνια σε Σέριφο και Ζάκυνθο, επειδή οι έρευνες όπως δηλώνουν, δεν έγιναν το ίδιο οργανωμένες.

Ο περιπατητής Ντέιβιντ – Άντριου Γουόλστενχιουλμ 69 χρόνων εξαφανίστηκε τον Ιούνιο του 2021 όταν έφυγε από τα Λειβαδάκια με προορισμό την χώρα της Σερίφου.

«Θα μπορούσαν να εντοπίσουν και τον άντρα μου από το ρολόι…»

Η σύζυγος και ο φίλος του που βρίσκονται μαζί σε διακοπές μιλώντας στο «Τούνελ» εκφράζουν το παράπονό τους για τις ελληνικές Αρχές που δεν συνέχισαν τις έρευνες.

«Όταν είδα την υπόθεση του Mάικλ είπα σε όλους τους φίλους μου πως έμοιαζε πολύ με τη δική μας. Επειδή επρόκειτο για κάποιον διάσημο, έφτασαν άμεσα δημοσιογράφοι από το BBC στο νησί και οι άνθρωποι εκεί έκαναν μια πιο ενδελεχή έρευνα από ότι σε εμάς. Στην περίπτωση του κατάφεραν να τον εντοπίσουν από τη λάμψη του ρολογιού του και το σκέφτηκα επειδή ο Ντέιβιντ είχε ένα μεταλλικό Ταγκ Χόγιερ ρολόι που θα έκανε αντανάκλαση από τον ήλιο. Δεν τον βρήκαν όμως. Κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί μας από τότε, εκτός από μια δημοσιογράφο της Sun που μας προσέγγισε μετά την εκπομπή σας, όπως και μία Αγγλίδα που ζει στην Ελλάδα και προθυμοποιήθηκε να περπατήσει τα μονοπάτια σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί κάτι.», τόνισε η σύζυγός του Χαϊντι Γουολστενχιουλμ.

«Ο δήμαρχος είχε πει ότι θα κάνουν εκ νέου έρευνες όταν θα βελτιωνόταν ο καιρός, γιατί ήταν Φεβρουάριος όταν ρωτούσα. Μετά όταν άνοιξε ο καιρός δεν άλλαξε τίποτα. Είναι μόνο ένα μικρό νησί και θα μπορούσαν να το έχουν ερευνήσει εξ’ ολοκλήρου», πρόσθεσε.

«Θα ήθελα να κάνουν άλλη μια οργανωμένη έρευνα, αν μπορούν, σε όλες τις περιοχές που έχω προτείνει πως μπορεί να είχε πάει. Θέλω μόνο να βρεθεί για να μπορέσει να μπει ένα τέλος.»

Ο φίλος του αγνοούμενου Τέρυ Γκόρμλει δήλωσε:

«Το βράδυ πριν εξαφανιστεί ο Ντέιβιντ, ήμασταν μαζί απολαμβάνοντας τις διακοπές μας. Ήθελε πολύ να πάει για τις πεζοπορίες του. Ήταν σε φόρμα και είχε μυϊκή δύναμη. Αθλούνταν όλη του τη ζωή σε δύσκολα μονοπάτια και σε άλλα νησιά. Ποτέ δεν είχε κανένα πρόβλημα. Αλλά ήταν πολύ ξεροκέφαλος, αν ήθελε να πάει σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, θα πήγαινε».

Ο ίδιος μιλά για την ημέρα που χάθηκε ο Ντέιβιντ και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η εξαφάνισή του από τις Αρχές.

 

«Καταπέλτης ο γιος του αγνοούμενου στη Ζάκυνθο…»

Με τον γιο του Βρετανού Τζον Τόσελ 73 χρόνων, που εξαφανίστηκε σε πεζοπορία στη Ζάκυνθο στις 17 Ιουνίου του 2019, επικοινώνησε το «Τούνελ».

Ο ίδιος φαίνεται δυσαρεστημένος από την έρευνα που έκαναν για τον εντοπισμό του πατέρα του και τη συγκρίνει με αυτή για το διάσημο συμπατριώτη του.

«Δεν είχαμε κανένα νέο από την Ελλάδα για τον πατέρα μου. Πιστεύω πως η αστυνομία έκανε πολύ κακή δουλειά. Σταμάτησαν οι έρευνες μετά από πέντε ημέρες. Η εκπομπή σας έκανε περισσότερα απ’ ότι οι Αρχές του νησιού για να βρεθεί ο πατέρας μου. Θα θέλαμε να στείλουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του κύριου Μόσλει. Φαίνεται πως επειδή ήταν πολύ γνωστός στη Βρετανία, οι Αρχές χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους. Φαίνεται πως αν έχεις χρήματα, σε βρίσκουν πιο εύκολα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη διαδικασία στην Ελλάδα, καθώς οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι σε αρκετά υψηλά πρότυπα ώστε  να αντιμετωπίζουν κάθε είδους σοβαρό έγκλημα. Κατά βάση ασχολούνται με διαρρήξεις, ξυλοδαρμούς και άλλα μικροαδικήματα.».

Όπως αναφέρει δίνεται η αμοιβή των δέκα χιλιάδων ευρώ, σε όποιον βοηθήσει την οικογένεια για να βρεθεί το σώμα του πατέρα του.

 

Τι λένε ΕΛΛΑΣ και εθελοντές για τον συντονισμό των ερευνών

Τις δυσκολίες που βιώνουν στις προσπάθειες εντοπισμού αγνοούμενων μετέφερε στο «Τούνελ», ο Διευθυντής των Επιχειρήσεων της ελληνικής ομάδας Διάσωσης Αλέξανδρος Λιάμος.

«Χρειαζόμαστε καταρτισμένα στελέχη και όχι μόνο εθελοντές για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχει ο συντονισμός που απαιτείται για τέτοιες εξαφανίσεις. Στην πολιτική προστασία των Δήμων δεν είναι τόσο εκπαιδευμένα τα πρόσωπα.»

Υπεύθυνη για την οργάνωση των ερευνών σε υποθέσεις εξαφανίσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία. Η Κωνσταντία Δημογλίδου εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΛΑΣ τόνισε πως σημαντική για την άμεση κινητοποίηση όλων είναι η έγκυρη ενημέρωση από τους συγγενείς των ατόμων που εξαφανίζονται.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ