Ανακοπή καρδιάς: Αυτά είναι τα δύο συμπτώματα που προειδοποιούν 24 ώρες νωρίτερα

0
6793

Στη χώρα μας, οι θάνατοι από εξωνοσοκομειακή ανακοπή καρδιάς ετησίως «αγγίζουν» τους 80.000.

Η υγεία της καρδιάς είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, για τα οποία οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε έμπρακτα και τακτικά να σπεύδουμε για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να προλάβουμε πιθανές «περιπέτειες».

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Digital Health, διατείνεται ότι ένας στους δύο που υπέστη ανακοπή καρδιάς είχε ένα τουλάχιστον προειδοποιητικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν από το συμβάν, το οποίο διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Δρ. Σαμίτ Τσαγκ, Πρόεδρος στην έρευνα Καρδιακής Ηλεκτροφυσιολογίας και Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Καρδιακού Ρυθμού στο Τμήμα Καρδιολογίας του Ινστιτούτου «Σμιντ Χαρτ» (Νοσοκομείο Cedars–Sinai, Λος Άντζελες), επισημαίνει ότι ο έγκαιρος εντοπισμός προειδοποιητικών συμπτωμάτων μπορεί να σώσει ζωές, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που υφίστανται καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάθε χρόνο, 450.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην Ευρώπη, ένα περιστατικό σημειώνεται κάθε 45 δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα, οι θάνατοι από εξωνοσοκομειακή ανακοπή καρδιάς ετησίως «αγγίζουν» τους 80.000, ενώ στην Αττική, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμβαίνουν καθημερινά 7 – 18 ανακοπές κατά προσέγγιση, με μία στις πέντε σε δημόσιους χώρους και από αυτές, το 50% – 85% οφείλονται σε απινιδώσιμους ρυθμούς (δηλ. αντιμετωπίζονται με ηλεκτρικό σοκ).

Μέσα από στοιχεία δύο μελετών στις πόλεις Βεντούρα (Καλιφόρνια) και Πόρτλαντ (Όρεγκον) των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με περιστατικά καρδιακής ανακοπής και άτομα που αναζήτησαν επείγουσα ιατρική φροντίδα αλλά δεν υπέστησαν το συμβάν, οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα και διαπίστωσαν ότι το 50% των ατόμων που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή παρουσίασαν τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα την προηγούμενη ημέρα, πόνο στο στήθος για τους άνδρες και δύσπνοια για τις γυναίκες.

Η έρευνα παρουσίασε ακόμη ειδικά συμπτώματα σε μικρότερες ομάδες ανδρών και γυναικών όπως αυξημένους παλμούς, εκδηλώσεις που προσιδίαζαν σε επιληπτικές κρίσεις και συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Ο Δρ. Τσαγκ τόνισε ότι τα δύο βασικά συμπτώματα δεν συνεπάγονται απαραιτήτως μία επικείμενη ανακοπή, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή όταν συνυπάρχουν υπέρταση, διαβήτης ή υποκείμενη καρδιακής νόσος, προσθέτοντας ότι έξυπνες εφαρμογές ή ρολόγια (wearables) στο μέλλον θα μπορούν να προσδιορίσουν καλύτερα τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι θωρακικός πόνος που είναι πρωτοφανής και σχετίζεται με δύσπνοια, αίσθημα αυξημένων παλμών, ζάλη, τάσεις λιποθυμίας, εφίδρωση ή ναυτία, αποτελεί ένδειξη για άμεση ιατρική βοήθεια.

Η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου είναι κομβικής σημασίας. Βασική αρχή είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπιση αυτής, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ