Η φύση έχει τα δικά της φάρμακα. Υπάρχει ένα βότανο, που μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της ουλίτιδας να υποχωρήσουν.
Ως ουλίτιδα, ορίζουμε: την παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα. Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.
Η ουλίτιδα σχετίζεται άμεσα με την πλάκα στα δόντια. Η πλάκα είναι μια κολλώδης μεμβράνη που αποτελείται από βακτήρια, υπολείμματα τροφών και σάλιο. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί τακτικά, μπορεί να σκληρύνει και να γίνει πέτρα.
Τα συμπτώματα της ουλίτιδας
Πρήξιμο και ερυθρότητα των ούλων
Αιμορραγία των ούλων
Πόνος στα ούλα
Μούδιασμα στα ούλα
Το μαγικό βότανο
Το θυμάρι είναι ένα βότανο με ισχυρές αντιβακτηριδιακές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν για μια ποικιλία θεραπευτικών σκοπών, όπως:
Αντισηψία: Το θυμάρι έχει ισχυρές αντιβακτηριδιακές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πληγών, λοιμώξεων του δέρματος και πόνου στα δόντια.
Αναλγησία: Το θυμάρι έχει αναλγητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία κεφαλαλγίας, πόνου στο λαιμό και πόνου στις αρθρώσεις.
Αντιφλεγμονή: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία γαστρεντερίτιδας, βρογχίτιδας και άσθματος.
Αποχρεμπτικό: Το θυμάρι έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία βήχα και καταρροής.
Τονωτική: Το θυμάρι είναι ένα τονωτικό βότανο. Χρησιμοποιούνταν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της πνευματικής διαύγειας.
Σπουδαίοι άνθρωποι στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν προκειμένου να καταπολεμήσουν λοιμώξεις.
Παρακάτω δείτε ορισμένες χρήσεις του:
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, συνιστούσε το θυμάρι για τη θεραπεία πληγών, λοιμώξεων του δέρματος και πόνου στα δόντια.
Ο Διοσκουρίδης, ένας Έλληνας βοτανολόγος, συνιστούσε το θυμάρι για τη θεραπεία κεφαλαλγίας, πόνου στο λαιμό, πόνου στις αρθρώσεις, γαστρεντερίτιδας, βρογχίτιδας και άσθματος.
Ο Γαληνός, ένας Έλληνας γιατρός, συνιστούσε το θυμάρι για τη θεραπεία βήχα και καταρροής.
Οι Κρητικοί, ήδη από την αρχαιότητα, το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν την ουλίτιδα.
Οι μελέτες για το θυμάρι
Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Periodontology» έδειξε ότι το θυμάρι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων των βακτηριδίων που προκαλούν ουλίτιδα.
Η μελέτη αυτή περιλάμβανε 40 άτομα με ουλίτιδα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα σκεύασμα που περιείχε θυμάρι είτε ένα εικονικό φάρμακο για δύο εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν το θυμάρι είχαν σημαντική μείωση των επιπέδων των βακτηριδίων που προκαλούν ουλίτιδα, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» έδειξε ότι το θυμάρι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Η μελέτη αυτή περιλάμβανε 30 άτομα με ουλίτιδα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα σκεύασμα που περιείχε θυμάρι είτε ένα εικονικό φάρμακο για δύο εβδομάδες.
Τα άτομα που έλαβαν το θυμάρι είχαν σημαντική μείωση της φλεγμονής των ούλων, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology» έδειξε ότι το θυμάρι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αιμορραγίας των ούλων. Η μελέτη αυτή περιλάμβανε 20 άτομα με ουλίτιδα.
Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε ένα στόμα που περιείχε θυμάρι είτε ένα εικονικό φάρμακο για δύο εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν το θυμάρι είχαν σημαντική μείωση της αιμορραγίας των ούλων, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Συνολικά, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το θυμάρι είναι ένα αποτελεσματικό βότανο για τη θεραπεία της ουλίτιδας. Το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των βακτηριδίων που προκαλούν ουλίτιδα, στη μείωση της φλεγμονής των ούλων και στη μείωση της αιμορραγίας των ούλων.
Εδώ θα βρείτε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του θυμαριού για τη θεραπεία της ουλίτιδας:
Μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα θυμαριού βράζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για 10 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για γαργάρες για 30 δευτερόλεπτα δύο φορές την ημέρα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έλαιο θυμαριού. Προσθέστε μερικές σταγόνες ελαίου θυμαριού σε ένα φλιτζάνι νερό και χρησιμοποιήστε το για γαργάρες για 30 δευτερόλεπτα δύο φορές την ημέρα.
Οι γαργάρες με αφέψημα θυμαριού είναι αποτελεσματικές για την ουλίτιδα, την τερηδόνα και την οδοντική πλάκα.