Αυξάνονται ανησυχητικά οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στα Δωδεκάνησα

1
5465

Αύξηση στους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας παρατηρείται στα Δωδεκάνησα με τον μέσο όρο μάλιστα της ηλικίας να μειώνεται ανησυχητικά, καθώς πλέον καταγράφονται περιστατικά ακόμα και σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου!
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Θανόπουλος, στη λίστα των ασθενών συνεχώς προστίθενται συνεχώς καινούργιοι ασθενείς, πολλοί από τους οποίους νέους στην ηλικία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε αρχικά στη Ρόδο για τη στήριξη των ασθενών με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας από τον κ. Κώστα Θανόπουλο, ασθενής και ο ίδιος, στη συνέχεια ενεγράφησαν μέλη ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα και πλέον ο Σύλλογος εξαιτίας των αυξημένων αναγκών, επεκτάθηκε σε ολόκληρο Νότιο Αιγαίο περιλαμβάνοντας πλέον και τις Κυκλάδες!
Στον Σύλλογο, είναι εγγεγραμμένοι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, συγγενείς και φίλοι τους και πλέον από 2.500 μέλη έφτασε να αριθμεί περισσότερα από 17.000 μέλη!
Οπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Θανόπουλος, καταγράφεται σημαντική αύξηση στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως οι ασθενείς που προσβάλλονται πλέον, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.
Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ως το πιο αντιπροσωπευτικό αυτοάνοσο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος – κατέχει τη μερίδα του λέοντος ανάμεσα στα αυτοάνοσα νοσήματα κεντρικού και περιφερειακού νευρικού συστήματος.
Η αύξηση που καταγράφεται, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως η αυξημένη επιβίωση, η διάγνωση σε πιο πρώιμο στάδιο, η αυξημένη επαγρύπνηση και τα περισσότερο ευαίσθητα διαγνωστικά κριτήρια.
Οσον αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας σήμερα υπάρχουν 14-15 διαφορετικές αγωγές, οι οποίες χορηγούνται ενέσιμα, ενδοφλέβια ή από το στόμα ωστόσο δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θανόπουλο είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου στη «δ», ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών όχι μόνο στο Νότιο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει διευρυνθεί και υπάρχουν ασθενείς στα Δωδεκάνησα από 10 ετών!
«Στον Σύλλογο υπάρχουν ασθενείς που είναι νέα παιδιά 10, 11, 12 ετών… Καταλαβαίνετε ότι αυτό ως διαπίστωση προκαλεί μεγάλο προβληματισμό. Πρέπει να στηρίξουμε τα παιδιά και τους γονείς τους ψυχολογικά παράλληλα με την αγωγή τους και να τους δώσουμε να καταλάβουν πως με την κατάλληλη αγωγή, μπορούν να έχουν μια σχετικά καλή καθημερινότητα.
Και λέω σχετικά, διότι από την ασθένεια προκύπτουν μια σειρά από προβλήματα που αναγκάζουν τον ασθενή πολλές φορές να καθηλώνεται στο σπίτι. Είναι όμως σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η ψυχολογία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ασθένεια», λέει στη «δ» ο κ. Θανόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί από τους έφηβους ασθενείς βρίσκονται στη Ρόδο αλλά και σε μικρότερα νησιά του νομού.
Όπως λέει, πολλοί από τους ασθενείς ή και γονείς ασθενών, δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό ότι πάσχουν από ΣΚΠ φοβούμενοι ότι θα στιγματιστούν κοινωνικά ή ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι προσπαθούν να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί παρότι στα μικρά νησιά, όπως είπε, είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των μικρών κοινωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να απομονώνονται στο σπίτι τους και να βυθίζονται περισσότερο στην ασθένεια.
«Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν θεραπεύεται. Πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τη νόσο όπως πρέπει και η κοινωνία να αποδέχεται και να αγκαλιάζει τους ασθενείς οι οποίοι αντιμεωπίζουν πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και κινητικά. Κάθε ασθενής είναι διαφορετική περίπτωση και θέλει διαφορετική θεραπεία και αντιμετώπιση» λέει ο κ. Θανόπουλος ο οποίος παρότι ασθενής και ο ίδιος, όχι μόνο δεν άφησε την ασθένεια να τον καταβάλει αλλά επισκέπτεται ασθενείς από νησί σε νησί για να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους εμψυχώσει, παράλληλα με τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Επιπλέον, ο Σύλλογος στηρίζει και οικονομικά ασθενείς τόσο για τις θεραπείες, όσο και για τις μετακινήσεις και τις νοσηλείες τους όπου χρειάζεται, καθώς πολλοί αδυνατούν να εργαστούν και ως εκ τούτου έχουν πόρους.
Ο Σύλλογος είναι κάτω από την ομπρέλα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας με έδρα την Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης Multiple Sclerosis με έδρα το Λονδίνο και κάτω από την παγκόσμια ομπρέλα του MS International με έδρα το Λος Αντζελες.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, και με δεδομένη την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί συνιστούν αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.
Η σημαντική αύξηση που καταγράφεται στην εμφάνιση των κρουσμάτων στα τελευταία χρόνια και στα Δωδεκάνησα προκαλεί προβληματισμό, καθώς πέρα από τα μέλη του Συλλόγου, υπάρχουν και άλλοι ασθενείς που δεν έχουν εγγραφεί, πέρα από τα νέα κρούσματα που προκύπτουν, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το στοιχείο, πως πολλοί από τους καινούργιους ασθενείς, είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δηλαδή η Σκλήρυνση κατά Πλάκας προκαλείται τελικά από…. ιό…και τον κόλλησαν τόσοι;;;!!
    Πες μου τωρα πως λέγεται και Pfizer-Virus και θα τα έχω δει όλα..!! 🙈

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ