Γιατί πανικοβλήθηκε η Σανγκάη; Καθηγητής Πνευμονολογίας αποκρυπτογραφεί τις κινήσεις των Κινέζων

0
120

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Γουργουλιάνης, εξηγεί στο Newsbomb.gr τι συμβαίνει με τη Σανγκάη

Η δυστοπική κατάσταση του τελευταίου διαστήματος στη Σανγκάη με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν τραγικές καταστάσεις με το lockdown που έχει επιβληθεί έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το ενδεχόμενο επιστροφής με σφοδρότητα νέου κύματος πανδημίας του κορονοϊού με τους πιο ανήσυχους να φτάνουν στο σημείο να θέτουν το ερώτημα αν οι Κινέζοι για άλλη μια φορά κρύβουν κάτι.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, σε μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει τι συμβαίνει στη Σανγκάη.

«Όλα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη μου θυμίζουν την ιστορία με τη μετάλλαξη Όμικρον που ζήσαμε κι εμείς: μεγάλη μεταδοτικότητα και λίγοι θάνατοι» είπε αρχικά ο κ. Γουργουλιάνης με αφορμή τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές.

Όσον αφορά την αντίδραση, ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι «οι κινήσεις αυτές θυμίζουν πανικό και όχι συγκροτημένο σχέδιο. Θυμίζουν ένα μοντέλο διοίκησης που δεν έχει τις ελευθερίες των κρατών της Δύσης».

Clashes in Shanghai, China, over Covid lockdown evictions – BBC News

Στην ερώτηση για το αν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σανγκάη έχει διαδραματίσει ρόλο η επιλογή εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μόνο με εμβόλια κινεζικής παραγωγής, ο καθηγητής Γουργουλιάνης, σημειώνει ότι «εμείς οι Δυτικοί δεν έχουμε πλούσια ενημέρωση για το κινεζικό εμβόλιο. Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις σε δυτικά περιοδικά για το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητά του. Μπορεί να κάνουν δημοσιεύσεις σε δικά τους περιοδικά. Ας πούμε ότι εμείς στη Δύση δεν ξέρουμε ότι το εν λόγω εμβόλιο δουλεύει».

Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας παραθέτει ως έναν από τους λόγους του πανικού και του υπερβολικού lockdown ότι στην Κίνα και ειδικά στη Σανγκάη «έχουν πολλούς ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οπότε φοβούνται ότι με τα πολλά κρούσματα θα έχουν και πολλές νοσηλείες και τελικά θα μπλόκαρε το σύστημα υγείας τους».

Ο καθηγητής Γουργουλιάνης, πάντως , διατηρεί αποστάσεις από όλους όσοι φοβούνται ότι πίσω από την πραγματικότητα που βιώνει η Σανγκάη βρίσκεται μια νέα μετάλλαξη λέγοντας «δεν είμαι συνωμότης» αν και, όπως προσθέτει «μετά από τόσο καιρό μου φαίνεται περίεργο να λειτουργήσουν έτσι».

Η τελευταία ερώτηση προς τον καθηγητή Πνευνομολογίας του πανεπιστημίου της Λάρισας είχε να κάνει με το αν μπορεί να έχει αποτέλεσμα η επιβολή ενός τόσο αυστηρού lockdown. «Δεν έχει κανένα νόημα η καραντίνα αυτή. Η καραντίνα εφαρμόζεται στην αρχή των πανδημιών και είναι για 40 ημέρες. Ξέρουμε από μελέτες ότι είναι μια λύση ανάγκης και από μελέτες γνωρίζουμε ότι δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο».

«Οι άνθρωποι στη Σανγκάη ανακοινώνουν δεδομένα που θυμίζουν μετάλλαξη Όμικρον. Λένε ότι βρήκαν 28.000 ασυμπτωματικούς και μόνο τρεις θανάτους. Κι εμείς εδώ αν κάναμε τόσο μαζικά τεστ το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε ως προς την αναλογία ασυμπτωματικών και συμπτωματικών. Εκεί φαίνεται ότι τους βρήκε με άλλη στρατηγική, αυτή της εκρίζωσης, εξ ου και οι εικόνες αυτές» κατέληξε ο καθηγητής Γουργουλιάνης στο Newsbomb.gr

Επιφυλακτική και η Μίνα Γκάγκα

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Σανγκάη είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της πριν από μερικά 24ωρα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας ότι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου έχουν να κάνουνε με τον τρόπο διακυβέρνησης μιας χώρας επισημαίνοντας ότι το lockdown έχει νόημα να εφαρμόζεται τον πρώτο καιρό, που ο κόσμος δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει έρθει σε επαφή με το μικρόβιο και η πιθανότητα θανάτου και βαριάς νόσησης είναι μεγάλη. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την Κίνα, μαθαίνουμε ότι μας δίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γκάγκα.

Μίνα Γκάγκα – «Οι περισσότεροι θάνατοι είναι με Covid αλλά έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα»

Αυτοκτονίες και κρατικά μυστικά

Σε οικονομικούς όρους, το ισοδύναμο του 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας εκτιμάται ότι βρίσκεται υπό κάποια μορφή lockdown. Στη Σανγκάη – μια μητρόπολη γνωστή για τo εμπόριο, τον πολυεθνικό της χαρακτήρα που αποκαλείται και «Παρίσι της Ανατολής» ένα δεκαπενθήμερο εγκλεισμού έχει προκαλέσει μια αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης στα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Ελλείψεις τροφίμων, μετακινήσεις κατοίκων με τη βία σε κέντρα καραντίνας και αναφορές για αυτοκτονίες έχουν προκαλέσει μπαράζ επικρίσεων για την απάντηση του Πεκίνου στην κρίση. Στο διαδίκτυο πολλοί κάτοικοι δεν αμφισβητούν μόνο τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, αλλά και το επίσημο αφήγημα του Πεκίνου που δίνει έμφαση στο συλλογικό καλό. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα της πανδημίας και οτι κάτι κρύβεται πίσω από τις εικόνες δυστοπίας που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Desperate scenes in Shanghai amid harsh lockdown | 7.30

Πλάνα από σπάνιες διαμαρτυρίες πολιτών ανεβαίνουν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφαιρούνται άμεσα από τους λογοκριτές του Πεκίνου, αλλά επανεμφανίζονται σε δυτικές πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

«Καθημερινά συμβαίνουν περιστατικά που οδηγούν τους κατοίκους στα όριά τους», έγραψε ένας κάτοικος της Σαγκάης την περασμένη εβδομάδα σε ένα ευρέως διαδεδομένο άρθρο του Weibo με τίτλο «Η υπομονή της Σαγκάης εξαντλείται»

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι αρχές θα αλλάξουν πορεία. Θλιβερές ιστορίες εξουθενωμένων αξιωματούχων κυκλοφορούν ευρέως. Ανάμεσά τους μία ιστορία για έναν 55χρονο τοπικό υπάλληλο δημόσιας υγείας, τον Qian Wenxiong, ο οποίος λέγεται ότι αυτοκτόνησε στο γραφείο του λόγω της πίεσης που δεχόταν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι πέθανε την Πέμπτη και η αστυνομία δεν διέψευσε τα φημολογούμενα αίτια.

Chaos In Shanghai: Videos Show Police Wrestling Residents

Ο Χου Σιτζίν, πρώην συντάκτης της κρατικής ταμπλόιντ Global Times, είπε σε ένα σχόλιο ότι ο θάνατός του δείχνει ότι ο αγώνας κατά της Covid-19 στη Σανγκάη «γονατίζει» τους αξιωματούχους. Ωστόσο, επέμεινε ότι παρά την τραγωδία, η Σανγκάη «πρέπει να πετύχει την εκκαθάριση του κορονοϊού» προς όφελος της χώρας.

Shanghai lockdown: What could China’s zero Covid policy mean for the world economy? – BBC Newsnight

Τα λόγια του επαναλαμβάνονται τις τελευταίες ημέρες από τους ανώτερους ηγέτες της Κίνας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους αξιωματούχους του: «Είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι παραλυτικές σκέψεις, η κούραση από τη μάχη κατά του ιού… και η χαλαρή νοοτροπία». Την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή απέναντι στην Covid-19».

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ της σκληρής γραμμής των αρχών και της διαμαρτυρίας των εξουθενωμένων πολιτών για την έλλειψη τροφίμων δημιουργεί ένα δίλημμα για το Πεκίνο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Duckett από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

«Η κρίση εφοδιασμού τροφίμων στη Σαγκάη ήταν ένα βασικό ζήτημα που εξέπληξε τους κατοίκους της Σαγκάης και τους οδήγησε να αμφισβητήσουν τη στρατηγική κατά του κορονοϊού», είπε. «Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς καλύτερη επιμελητεία σε προμήθειες τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, υπάρχει πίεση για χαλάρωση των περιορισμών, αλλά η χαλάρωση πιθανότατα θα οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού – και σκηνές όπως αυτές στο Χονγκ Κονγκ. Η διαμαρτυρία και η αστάθεια φαίνονται αναπόφευκτες σε κάθε περίπτωση».

Το μεγαλύτερο μέρος της Σαγκάης έκλεισε από τις 28 Μαρτίου και τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της έλαβαν εντολή να μείνουν σπίτι. Αυτό οδήγησε σε καταγγελίες για ελλείψεις τροφίμων και αυξανόμενες οικονομικές απώλειες.

Όποιος βγαίνει θετικός στον ιό αλλά παρουσιάζει ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα σε εγκατάσταση καραντίνας. Η Beibei είπε ότι είχε βουλωμένη μύτη και για λίγο έχασε μέρος των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης, αλλά αυτά τα συμπτώματα πέρασαν σε λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ