Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κοτόπουλο με λευκές γραμμές (βίντεο)

0
1258

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε κοτόπουλο με λευκές γραμμές;

Οι πολλές λευκές γραμμές στο νωπό κοτόπουλο είναι κάτι ανησυχητικό, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

 

Η ακτιβιστική οργάνωση «Compassion in World Farming» που κάνει καμπάνιες υπέρ των ζώων που μεγαλώνουν και σφαγιάζονται στις βιομηχανικές φάρμες, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στις λευκές γραμμές που φέρουν τα νωπά κοτόπουλα.


Αυτές οι λευκές γραμμές είναι, ουσιαστικά, μια μυική διαταραχή που παρουσιάζεται στο στήθος κοτόπουλου. Η πάθηση αυτή αυξάνει το ποσοστό λίπους του κοτόπουλου κατά 224% και μειώνει το ποσοστό πρωτεΐνης, κοινώς όσο περισσότερες λευκές γραμμές έχει, τόσο περισσότερο λίπος περιέχει.

Η ποιότητα του κρέατος από τη σκοπιά της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ενέργεια, φθίνει συνεχώς.

Περσινή μελέτη των πανεπιστημίων του Αρκάνσας και του Τέξας (A&M) έδειξε πως τα κρούσματα των λευκών γραμμών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 96% από το σύνολο των 285 πουλερικών που εξετάστηκαν στη μελέτη. Όπως διαπιστώθηκε, τα στήθη των κοτόπουλων είναι μεγαλύτερα κατά 80% σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το βάρος τους έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Οι ακτιβιστές της «Compassion in World Farming» υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα των λευκών γραμμών προκύπτει από την αύξηση της ζήτησης για κοτόπουλο, που ωθεί τη βιομηχανία να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες σε λιγότερο χρόνο.

Στην πραγματικότητα, τα κοτόπουλα μεταλλάσσονται γενετικά για να μεγαλώνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και να γίνονται μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Η διαδικασία αυτή γίνεται σε φάρμες πουλερικών. Επίσης, οι τροφές που λαμβάνουν τα πουλερικά συντελούν στο να έχουν πολύ χαμηλότερη πρωτεΐνη.

Τα αποτελέσματα αυτής της διαταραχής, μοιάζουν με τη μυική δυστροφία που αναπτύσσεται στον άνθρωπο. Οι μυϊκές δυστροφίες χαρακτηρίζονται από προοδευτική αδυναμία των σκελετικών μυών, από βλάβες στις μυϊκές πρωτείνες, και από τον θάνατο μυϊκών κυττάρων και ιστού.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής επιτροπής κοτόπουλου δήλωσε στο Buzzfeed ότι δεν οι λευκές γραμμές εντοπίζονται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό πουλερικών και «δεν δημιουργεί θέματα υγείας ή ασφάλειας τροφίμων για τους ανθρώπους».

 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στην Αγγλία έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί παρτίδες κοτόπουλων εισαγωγής Βελγίου με DNA γουρουνιών. Στις περιπτώσεις αυτές ή τα κοτόπουλα αυτά έφαγαν απευθείας κρεατάλευρα από χοίρους ή τους χορηγήθηκαν πρωτεΐνες με γενετικό υλικό γουρουνιού.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ