12 φράσεις των χειριστικών ανθρώπων που σας κάνουν να αισθάνεστε τρελοί

0
881

Οι χειριστικοί άνθρωποι, ψυχοπαθείς και ναρκισσιστές συνήθως ή αντικοινωνικές προσωπικότητες, δεν νοιάζονται για τα τίμια παιχνίδια πάρα μόνο για το αν θα νικήσουν σε μια συνδιαλλαγή ή σύγκρουση. Για αυτούς λοιπόν όλα τα μέσα είναι δίκαια αν πετύχουν το να σας μπερδέψουν, να σας κάνουν να αισθανθείτε παράλογοι και να φύγουν νικητές από μια σύγκρουση, ενώ εσείς αναρωτιέστε τι σας βρήκε , αν είστε λογικοί ή αν είστε μέσα σε πλήρη σύγχυση.

Είναι μάστορες της εξαπάτησης και χρησιμοποιούν τον λόγο σαν όπλο, αναμιγνύοντας την αλήθεια με το ψέμα και κάνοντας τις φράσεις τους να φαίνονται σαν ενδιαφέρον και αγάπη ενώ το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να σας ελέγχουν πλήρως και να σας εκμεταλλευτούν.

Για να σας βοηθήσω παραθέτω μερικές χαρακτηριστικές φράσεις που θα σας κάνουν να τους καταλαβαίνετε και να τους αποφεύγετε πιο εύκολα.

Όχι δεν είναι στο μυαλό σας το θέμα, είναι σε αυτούς πραγματικά και στην ανάγκη επιβολής τους. Ως μπερδεμένο θύμα σας χειρίζονται όπως θέλουν, ενώ αν δείτε τι κάνουν και ποιοι είναι, δεν θα μπορούν πια.

1. Μην δημιουργείς προβλήματα!
Αυτή η φράση έχει στόχο να ρίξει όλο το βάρος της σύγκρουσης σε σας και να σας κάνει να φανείτε στα ματιά σας και σε αυτά των άλλων, σαν τον περίεργο άνθρωπο που έχει τάση να δημιουργεί προβλήματα από μικροπράγματα. Εδώ το θέμα συζήτησης έχει γίνει μηδαμινό και το προκαλείτε εσείς για τον χειριστή, δεν υπάρχει πλέον θέμα, αρά μπορεί να σας βγάλει τρελό και να συνεχίσει να δημιουργεί ο ίδιος το πρόβλημα.

2. Παρασκέφτεσαι , είναι όλα μέσα στο μυαλό σου!
Αυτό κυρίως το λένε σε γυναίκες και είναι το διάσημο «overthinking», που πολλές γυναίκες πράγματι κάνουν, αλλά εδώ έχουμε μια διαφορά. Όταν ένα θέμα δεν λύνεται, ούτε συζητιέται με υγιή τρόπο αυτός που το έχει, λογικό είναι να το σκέφτεται, μιας και τον προβληματίζει και θέλει να μιλά γι’ αυτό. Για παράδειγμα, είδε τον σύντροφο του έξω με κάποιον–α άλλη και ζήλεψε και θέλει εξηγήσεις. Όταν δεν δίνονται εξηγήσεις, αυτό κάνει το πρόβλημα του χειρότερο και στο τέλος τον κατηγορούν ότι σκέφτεται πολύ αυτό που οι ίδιοι δημιουργήσαν και προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό.

3. Είσαι υπερευαίσθητη-ος.
Κι αυτό λέγεται κυρίως σε γυναίκες, ειδικά όταν τις πειράζει κάτι φυσιολογικό, μπορούμε όμως να το δούμε και σε άλλους τομείς εκτός από τις σχέσεις . Το άτομο που το λέει θέλει ο συνομιλητής του να δίνει βάση μόνο σε όσα δίνει το ίδιο, και όσα δεν τον βολεύουν να τα σκεφτεί, κατηγορεί τον άλλο ως υπερευαίσθητο που τα σκέφτεται ή δίνει σημασία.

4. Είσαι τρελή- ος!
Πολύ ευκολά το χειριστικό άτομο θα σας κάνει να αισθανθείτε τρελή αλλάζοντας με παράλογα πράγματα, ό,τι ξέρετε σαν λογικές αρχές και σκέψεις . Ό,τι ξέρατε ως λογική αρχή ανατρέπεται και καλείστε να δεχτείτε ως λογικό κάτι που πριν ήταν παράλογο, και αν δεν το κάνετε κατηγορείστε ως τρελή ή τρελός.

5. Δεν μ’ αρέσουν τα δράματα!
Αυτό, επίσης, κυρίως σε γυναίκες λέγεται και σκοπό έχει να σιγάσει πλήρως το άτομο γιατί κανείς δεν θέλει να φαίνεται δραματικός ή υπερβολικός. Όλοι θέλουμε να είμαστε λογικοί και ήρεμοι. Πατώντας, λοιπόν, αυτό το συναισθηματικό κουμπί ό,τι είπατε θεωρείται δράμα και είσαστε υπερβολική, ό,τι δηλαδή δημιουργείτε καταστάσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

6. Δες τι με κάνεις να κάνω…
Εδώ η ευθύνη μετατοπίζεται. Για παράδειγμα, κάποιος σκοτώνει κάποιον και λέει στον άλλο δες τι με έκανες να κάνω, αρνούμενος την ευθύνη του. Ή απατά κάποιον και λέει αυτό στον σύντροφο του αποποιούμενος κάθε ευθύνη και ενοχοποιώντας τον άλλον.

7. Εγώ ξέρω τι είναι καλύτερο για σένα αφού δεν τα καταφέρνεις και το ξέρεις.
Εδώ έχουμε μια κατάφορη παραβίαση της προσωπικότητας κάποιου σε συνδυασμό με την ύπουλη επίθεση στην αυτοπεποίθηση του. Όποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και ύπουλα υποσκάπτει κάθε προσπάθεια του αλλού να κάνει κάτι ο ίδιος ή κάτι διαφορετικό απ’ όσα ο ίδιος ο χειριστικός άνθρωπος θέλει. Όταν λέγεται σε παιδιά γεννά ή θυμό ή αυτοεπιθετικότητα αυτή η φράση.

8. Δεν είναι ότι δεν εμπιστεύομαι εσένα, αλλά τους άλλους…
Εδώ έμμεσα λέει ότι δεν εμπιστεύεται ούτε εσάς αν π.χ. φοράτε ένα μίνι και βγαίνετε έξω δεν σας εμπιστεύεται αν είναι γονιός. Υπάρχει μια περίπτωση να έχει μια δόση αλήθειας αυτό σαν φράση και απλά να προσπαθεί να σας κρούσει έναν κώδωνα κίνδυνου χωρίς να συγκρουστεί. (Μετάφραση: Βγάλε το μίνι πας σε επικίνδυνο μέρος, κινδυνεύεις, φοβάμαι για σένα). Συνήθως, όμως, λέγεται για να σας κάνει να μην κάνετε ό,τι θέλετε. Για παράδειγμα, αν ειπωθεί για κάποιον που θέλει να σπουδάσει στα 45 του, μπορεί να είναι ύπουλη προσπάθεια να μην σπουδάσει αυτός ή να μην προοδεύσει.

9. Χρειάζεται να το κάνεις όπως σου λέω είναι το καλύτερο για μας.
Εδώ έχουμε ξεκάθαρη επιβολή από θέση ανωτερότητας κι αν δεν είναι διευθυντής σας, δεν έχει το δικαίωμα να σας το λέει γιατί σας θέτει σε θέση κατωτερότητας. Δεν είστε ίσοι; Αυτός θα λέει κι εσείς θα κάνετε;

10. Είσαι ακόμα θυμωμένη-ος;
Αυτό λέγεται αμέσως μετά από σοβαρό καυγά και συνήθως σας κάνει να γίνεστε ακόμα πιο θυμωμένος – ή μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μπερδεμένοι. Τι έγινε τώρα δηλαδή το προηγούμενο ζήτημα ήταν τόσο μικρό που δεν θα έπρεπε να είμαι ακόμα θυμωμένη-ο; Αναρωτιέστε. Έτσι σας χειρίζεται κατά το δοκούν. Αν θυμώσετε είστε δραματικοί, αν όχι σας αποσταθεροποιεί.

11. Συγνώμη – Λυπάμαι
Αυτό λέγεται αμέσως μετά από καυγά σε αδιάφορο ύφος, σε σημαντικά γεγονοτα, όταν π.χ. πέθανε κάποιος και σας λέει κάποιος «Λυπάμαι», αλλά στα ματιά του βλέπετε ότι δεν το εννοεί και δεν είναι κάτι βαθύ. Αυτά λέγονται απλά για να έχει πάτημα ο χειριστικός άνθρωπος να σας πει ότι τα είπε. «Μα σου ζήτησα συγνώμη, ξέχασε το πια είναι παρελθόν».

12. Μα αυτό έγινε στο παρελθόν τώρα είμαι άλλος άνθρωπος.
Εδώ έχουμε το πιο κλασσικό. Αυτό έγινε πριν δέκα λεπτά, αρά είναι παρελθόν αρά ακόμα κι αν σε χτύπησα ή έβρισα, εσύ πρέπει να το ξεχάσεις γιατί αλλιώς θα είσαι μια γκρινιάρα ή γκρινιάρης, που είναι κολλημένος στο παρελθόν. Έτσι την έκανε με ελαφρά ο χειριστικός άνθρωπος από το να συνειδητοποιήσει τι σας έκανε να αναλάβει ευθύνες και να σας συναισθανθεί.

Γράφει η Κλινική Ψυχολόγος, Ασημίνα Κουλουκούρη

ΠΗΓΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ