Ευρώπη: 3.964 Θάνατοι και 162.610 τραυματισμοί-παρενέργειες μετά από εμβολιασμούς | Γαλλική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων: «Υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca»

0
2035

Η γαλλική υπηρεσία ελέγχου φαρμάκων στη Γαλλία επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δύναται να προκαλέσει θρόμβωση και μάλιστα σε νεαρούς ανθρώπους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, κάποιοι από τους οποίους κατέληξαν.

Η ANSM, υπογραμμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εντοπίστηκαν 9 περιστατικά θρομβώσεων στις μεγάλες αρτηρίες, κυρίως στον εγκέφαλο, που μπορεί να σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα».

Πρόκειται για 6 περισσότερα ανάλογα συμβάντα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των 9 περιστατικών, τα δύο ήταν θανατηφόρα και αναφέρθηκαν στο χρονικό διάστημα από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένας φοιτητής από τη Ναντ, που πέθανε στις 18 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ANSM, στην οποία τονίζεται ότι συνεχίζεται η κλινική έρευνα ως μέρος δικαστικής έρευνας.

Σημειώνεται ότι τα περιστατικά θρομβώσεων έλαβαν χώρα, κατά μέσο όρο, 8,5 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ασθενειών. Τα 7 από τα τα 9 άτομα ήταν κάτω των 55 ετών, ενώ μόλις τα 2 ήταν άνω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ANSM ανακοίνωσε ότι συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ανθρώπους άνω των 55 ετών καθώς μέχρι τώρα η πλειονότητα των περιστατικών θρομβώσεων έχουν σημειωθεί σε νεαρότερες ηλικίες.

Συνολικά, 1,4 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca χορηγήθηκαν στη Γαλλία μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Από αυτά, σε 5.700 περιπτώσεις καταγράφηκαν παρενέργειες, ωστόσο η μεγάλη πλειονότητα αφορούσαν συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, συχνά μεγάλης έντασης (πυρετός και πονοκέφαλος), καθώς και μυϊκούς πόνους.

Ευρώπη: 3.964 Θάνατοι και 162.610 τραυματισμοί-παρενέργειες μετά από εμβολιασμούς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων μελέτης ανεπιθύμητων αντιδράσεων φαρμάκων για τα «Εμβόλια» COVID-19. ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ