Αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων -Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

0
1054

Ακόμη πιο σημαντικός κρίνεται φέτος ο αντιγριπικός εμβολιασμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Ήδη στα φαρμακεία συντάσσονται λίστες με τα ονόματα των ατόμων που, είτε ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου είτε όχι, θέλουν να εμβολιαστούν. Η ανησυχία για πιθανή έλλειψη του εμβολίου είναι εμφανής.

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. «Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης» εξηγεί στο ert.gr ο Δημήτρης Κατρίνης, Παθολόγος του ΕΔΟΕΑΠ. «Φέτος είναι ακόμα πιο σημαντικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη καθώς αν νοσήσει κάποιος από γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα, η κατάσταση της υγείας του θα είναι πάρα πολύ επιβαρημένη».

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού είναι:

  1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας(ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  3. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
    • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
    • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
    • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
    • Μεταμόσχευση οργάνων
  4. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
    • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
    • Χρόνια νεφροπάθεια
    • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  5. Έγκυοι, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχώνες και θηλάζουσες
  6. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία(Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m 2 ) και παιδιά με ΔΜΣ >95η ΕΘ
  7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια(π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  9. Οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται δωρεάν στις παραπάνω ομάδες αλλά οι γιατροί ενθαρρύνουν τον καθολικό εμβολιασμό, κάτι που ίσως συστήσει και το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστα Λουράντο, ήδη είναι πολύ αυξημένη η ζήτηση για το εμβόλιο τόσο από άτομα που κάθε χρόνο εμβολιάζονται όσο και από εκείνα που δεν έχουν ποτέ εμβολιαστεί, είτε επειδή δεν το επιθυμούσαν είτε επειδή δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. «Τώρα όμως η ζήτηση είναι τεράστια και αυτό μας ανησυχεί μήπως η μεγάλη αυτή ζήτηση οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη των εμβολίων» αναφέρει στο ert.gr o κ. Λουράντος και εκτιμά ότι «ίσως δεν θα είναι διαχειρίσιμη από το κράτος η κατάσταση καθώς κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν την πρόληψη, κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν τον εμβολιασμό. Όμως έχει σημασία, για να μην φτάσουμε στη μη επάρκεια των ποσοτήτων των εμβολίων, να εμβολιαστούν πρώτα όσοι πραγματικά το χρειάζονται».

«Το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει περίπου 5,5 εκατομμ. δόσεις, ποσότητα που δεν θα επαρκέσει για έναν καθολικό εμβολιασμό που θα ήταν το καλύτερο να γίνει. Θα συνιστούσα στους φαρμακοποιούς να κρατήσουν τις λίστες τους και ανάλογα με τις ποσότητες που θα προμηθευτούν στα φαρμακεία τους, να δώσουν προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μετά στον υπόλοιπο πληθυσμό. Βέβαια, θα πρέπει και το υπουργείο να προσπαθήσει να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις. Η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Το εμβόλιο της γρίπης χορηγείται σε μία δόση στους ενήλικες ενώ σε δύο δόσεις χορηγείται σε παιδάκια πάνω των 6 μηνών και κάτω των 9 ετών τα οποία κάνουν για πρώτη φορά το εμβόλιο. Η διάρκεια τής ανοσοποίησης είναι περίπου 6 μήνες.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προς της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ