Τρώγοντας υδατάνθρακες το βράδυ θα παχύνω;

0
117

Τρώγοντας υδατάνθρακες το βράδυ θα παχύνω;

Όχι! Κατηγορηματικά όχι!!

Το αν θα αυξηθεί το σωματικό βάρος με την κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-ανησυχίες που δέχονται οι διαιτολόγοι. Είναι λογικό βέβαια αφού επικρατεί η άποψη πως οι υδατάνθρακες μπλοκάρουν το αδυνάτισμα, πόσο μάλλον αν καταναλωθούν το βράδυ πριν τον ύπνο!

Οι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων και, συγκεκριμένα, αποτελούν τη βάση της πυραμίδας μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες υδατανθράκων, οι σύνθετοι και οι απλοί. Οι σύνθετοι προέρχονται από τρόφιμα μη επεξεργασμένα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και η πέψη τους πραγματοποιείται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με συνεχή ενέργεια ενώ περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Αντίστοιχα, οι απλοί υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από τη ζάχαρη και τα γλυκά και μαζί με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως αυτούς στο λευκό αλεύρι, τις σφολιάτες κλπ η πέψη τους πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας αλλά και της πείνας.

Η απομυθοποίηση 

Η απώλεια, η διατήρηση και η αύξηση του σωματικού βάρους στηρίζονται σε απλά μαθηματικά. Όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος αυξάνεται. Αντίστοιχα, όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος μειώνεται, ενώ όταν είναι ίσες το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Άρα αυτό που μετράει είναι η συνολική θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε σχέση με την θερμιδική δαπάνη μέσω των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, το μεταβολισμό, την φυσική δραστηριότητα κλπ

Φυσικά υπάρχει και πλήθος άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το σωματικό βάρος ενός ατόμου όπως η υγεία του θυρεοειδούς και άλλες καταστάσεις υγείας. Και η ποιότητα της τροφής όμως παίζει σημαντικό ρόλο και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο έλεγχος της ποσότητας αλλά και της ποιότητας υδατανθράκων που προσλαμβάνονται μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για πιο γρήγορη απώλεια βάρους προτείνονται δίαιτες που στηρίζονται στην πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ το περιεχόμενο τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλό. Ωστόσο η χρονική στιγμή κατανάλωσης τους δεν κάνει καμία διαφορά στο μεταβολισμό τους ή στην έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό θα πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός τους είτε καταναλωθούν πρωί είτε βράδυ, ενώ το ίδιο ισχύει για το ρυθμό και την ποσότητα έκκρισης ινσουλίνης.

Η ανατροπή για τους υδατάνθρακες το βράδυ

Το αν θα καταναλώσουμε υδατάνθρακες το βράδυ όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος αλλά συμβάλλει θετικά σε διάφορες παραμέτρους υγείας σε σχέση με τον οργανισμό.

Η κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης η οποία βοηθά στην αύξηση της ποσότητας τρυπτοφάνης που μεταφέρεται στον εγκέφαλο μέσω της ροής του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, συμβάλλει στην ηρεμία και τον ύπνο. Έτσι, καταναλώνοντας κανείς υδατάνθρακες το βράδυ μπορεί όχι μόνο να μην επηρεάσει αρνητικά το σωματικό του βάρος αλλά να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στα επίπεδα υπνηλίας και στη διάρκεια του ύπνου.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

fmh.gr/trogontas-idatanthrakes-to-vradi-tha-paxino/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ