Η ορμόνη που φέρνει τα πάνω-κάτω στο σάκχαρο -Πώς θα την ελέγξτε

0
177

Η έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο που δημοσιεύθηκε στο Psychoneuroendocrinology τεκμηριώνει ένα ξεκάθαρο συσχετισμό ανάμεσα στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Σε  υγιείς ανθρώπους η κορτιζόλη υφίσταται διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, σημειώνοντας έξαρση το πρωί και χαμηλά επίπεδα το βράδυ» επισημαίνει ο ενδοκρινολόγος – ερευνητής Δρ.  Joshua J. Joseph από το Πανεπιστημίο του Οχάιο. Συμπληρώνει όμως ότι «στους συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 των οποίων τα επίπεδα κορτιζόλης είχαν τις λιγότερες διακυμάνσεις στην διάρκεια της μέρας, σημειώνονταν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου».

Το στρες και η κατάθλιψη σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες είναι οι κυριότεροι λόγοι ενός σταθερού προφίλ κορτιζόλης χωρίς διακυμάνσεις. Αυτά τα σταθερά επίπεδα κορτιζόλης καθιστούν δυσκολότερο τον έλεγχο του σακχάρου και τη διαχείριση της νόσου, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς να βρουν τρόπους διαχείρισης του άγχους τους.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σχέση της κορτιζόλης με τα επίπεδα γλυκόζης παρατηρήθηκε μόνο σε διαβητικούς ασθενείς. Ωστόσο, ο Δρ. Joseph και η ομάδα του πιστεύουν ότι η ορμόνη του στρες πιθανότατα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και συνεχίζουν να ερευνούν τη σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της ανάπτυξης του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 γνωρίζουν τη σημασία της τακτικής άσκησης, της υγιεινής διατροφής και της ανάπαυσης. Αλλά η αποφόρτιση από το στρες είναι ένα κρίσιμο και συχνά ξεχασμένο στοιχείο της διαχείρισης του διαβήτη», δήλωσε ο Δρ. Joseph. «Είτε πρόκειται για μάθημα γιόγκα, μια βόλτα ή η ανάγνωση ενός βιβλίου, η εύρεση τρόπων για τη διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για τη γενική υγεία όλων και ειδικότερα για εκείνους με διαβήτη τύπου 2».

Πηγή: ygeiamou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ