Καρδιακή Προσβολή: Αυτός ο τύπος στρες διπλασιάζει τον κίνδυνο

0
523
Doctor listens to the heart concept design.

Το στρες που προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες μπορεί για έναν καρδιοπαθή να είναι ισχυρότερο από το φυσικό στρες που προκαλείται από μια φυσική δοκιμασία, για παράδειγμα το ανέβασμα μιας σκάλας.

Όλοι μας έχουμε άγχος στη ζωή – είτε λόγω οικονομικών δεινών, εργασιακών πιέσεων, προβλημάτων σχέσεων, ασθενειών ή ακόμα και φυσικών καταστροφών ή επιδημιών όπως ο κορωνοϊός.

Για μερικούς ανθρώπους που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή, φαίνεται ότι το ψυχικό στρες μπορεί να είναι ισχυρός παράγοντας πρόβλεψης επαναλαμβανόμενης καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας. Και μάλιστα, ότι το ψυχικό στρες, ακόμη και αν δεν είναι χειρότερο από το σωματικό για τους καρδιοπαθείς, μπορεί και αυτό να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα προσπάθησαν να διερευνήσουν εάν η ισχαιμία του μυοκαρδίου – όταν μειώνεται η ροή του αίματος προς την καρδιά έτσι ώστε ο καρδιακός μυς να μην έχει αρκετό οξυγόνο – που προκαλείται από ψυχικό στρες συνδέεται με κακή έκβαση μεταξύ των επιζώντων καρδιακής προσβολής, σε σχέση το συμβατικό άγχος που προκαλείται από την άσκηση. Η μελέτη βρήκε ότι όσοι υπέστησαν ισχαιμία του μυοκαρδίου λόγω ψυχικού στρες είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν και άλλη καρδιακή προσβολή ή να πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που υπέστησαν καρδιακή ισχαιμία από το φυσικό στρες.

«Στη μελέτη μας, η ισχαιμία του μυοκαρδίου που προκλήθηκε από ψυχικό στρες ήταν ένας ισχυρότερος δείκτης κινδύνου από ό, τι μπορούσαμε να δούμε με συμβατικές, φυσικές δοκιμασίες προσομοίωσης του στρες», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Viola Vaccarino, προσθέτοντας ότι αυτά τα δεδομένα δείχνουν «τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ψυχολογικό στρες στην καρδιά και στην πρόγνωση των ασθενών με καρδιακή νόσο και μας δίνει απτές αποδείξεις για την επιβάρυνση που αυτό προκαλεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ